Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie sare la gatul preotului Chircu

ro

04 Jun, 2009 02:20 5250 Marime text

cap_3.jpg"Biserica nu e a lui şi nu putea să facă un astfel de control. Cercetarea administrativă trebuia să fie făcută de Armată" # Art. 14 din Legea 195/2000 confirmă afirmaţiile preotului

O dată cu investigaţia a doi reporteri incognito, în urma căreia Parchetul Tribunalului Constanţa s-a sesizat şi a început cercetările pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită, valul scandalurilor ce au în centru feţe bisericeşti nu se mai termină.

De această dată, lupta se dă între Înaltpreasfinţia Sa Teodsoie, ca reprezentant al Arhiepiscopiei Tomisului şi preotul militar Traian Chircu, ex-paroh al Bisericii Garnizoanei Militare din Mangalia. Printr-un comunicat de presă remis de Arhiepiscopie, preotul Chircu este pus la zid şi acuzat că ar folosi acte şi însemne false în numele armatei române. „Preotul suspendat Chircu Traian nu este angajatul Armatei şi nici preot militar. Unitatea Militară 02078 Mangalia a adus la cunoştinţa lui Chircu Traian că raporturile de muncă ale acestuia cu respectiva unitate militară au încetat din data de 2 aprilie 2009. Luarea la cunoştinţă de către respectivul preot s-a făcut în data de 10 aprilie 2009, dată după care Chircu Traian nu mai avea dreptul să folosească funcţia şi însemnele militare. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că Arhiepiscopia Tomisului l-a oprit în totalitate pe respectivul preot de la săvârşirea celor sfinte şi, totodată, i-a retras binecuvântarea de a funcţiona ca preot militar în Armata României. Astfel preotul Chircu Traian a fost deferit spre judecată Consistoriului Eparhial din Arhiepiscopia Tomisului, pentru acte de indisciplină bisericească şi financiară, suma care i se impută ca urmare a gestiunii necorespunzătoare ridicându-se la 272.440,06 RON", se precizează în acest document. Preotul învinuit, Traian Chircu, susţine că lucrurile nu stau tocmai aşa şi că cele spuse în comunicat „fac parte dintr-o gamă întreagă de minciuni" ale Înaltpreasfinţiei Sale Teodosie. Punctul de vedere îi este susţinut, într-o anumită măsură, chiar de prevederile articolului 14 din Legea 195/2000, în care se menţionează că „preoţii militari se subordonează militar-administrativ şefilor structurilor militare în care sunt încadraţi şi spiritual-canonic ierarhiei bisericeşti care i-a recomandat".

ips_teodosie__45.jpg„Teodosie nu e omul Bisericii"

Astfel, Arhiepiscopia Tomisului nu avea niciun drept legal să demareze o anchetă administrativă la Biserica Garnizoanei Militare, anchetă care de fapt a avut loc şi în urma căreia părintele Chircu a fost demis, date fiind presupusele nereguli financiare găsite în biserică. De asemenea, preotul Chircu spune că cele aproape trei miliarde de lei vechi care i se impută sunt banii care au fost folosiţi pentru ridicarea şi amenajarea lăcaşului de cult, care au fost împrumutaţi de la diverse persoane şi care ar fi trebuit să fie daţi înapoi din veniturile bisericii. Numai că lăcaşul de cult a fost preluat de Arhiepiscopie, preotul militar a fost dat afară, iar oamenii, care şi-au ipotecat până şi casele ca să ajute la ridicarea casei Domnului, au rămas cu buza umflată şi cu grija că într-un viitor apropiat ar putea dormi sub cerul liber. „Teodosie nu este omul Bisericii. Biserica nu e a lui şi nu putea să facă un astfel de control. Cercetarea administrativă trebuia să fie făcută de Armată. Eu sunt preot militar în continuare, până când Garnizoana Militară va încheia fişa de lichidare. Nu le-am predat încă biserica în mod oficial şi încă mai am răspundere administrativă, deşi locul mi-a fost luat de un preot civil", a declarat acesta.

Însemne militare false?!

În partea a doua a comunicatului remis de Arhiepiscopie, Chircu este acuzat că ar fi folosit însemne false în numele Armatei Române şi se face precizarea că acest fapt a fost confirmat de către cadrele militare abilitate. Menţionăm că am solicitat Arhiepiscopiei Tomisului documentul pe care se bazează comunicatul, dar ni s-a răspuns că este un act intern şi nu poate fi dat presei. „Printr-o adresă de răspuns, Armata Română ne informează că ştampila folosită în corespondenţă de respectivul preot nu are şi nu a putut avea Avizul Secţiei Asistenţă Religioasă din cadrul Statului Major General. Corespondenţa era folosită de respectivul preot în locul eliberării de chitanţe pentru sumele obţinute, în numele Bisericii, de la donatori. Totodată, preotul militar, conform legii, nu poate semna documente cu grad militar şi nu poate purta pe reverendă însemnele gradului militar căruia îi este asimilat", precizează reprezentanţii Arhiepiscopiei. Numai că Traian Chircu are documente care atestă faptul că a avut împuternicire de la Armată pentru a folosi această ştampilă şi spune că, potrivit Hotărârii de Guvern 747/2001, însemnele militare sunt însemne asimilate preotului militar şi pot fi purtate pe reverendă. În ediţia on line a cotidianului ZIUA de Constanţa puteţi consulta împuternicirea pr. Traian Chircu, din data de 4.09.2008, dată de Garnizoana Mangalia.

 

{mos_ri:Chircu,IPS}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii