Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ieri şi azi Lupte corp la corp la ARGUS

ro

17 Sep, 2011 01:32 2392 Marime text
03_argus_sediu_argus.jpgAdunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societăţii ARGUS SA, programată pentru ieri, nu a mai avut loc. Mai mult, s-a creat un conflict, iar Poliţia Locală a fost chemată pentru a interveni.

Administratorii Dan Voiculescu şi Constantin Radu s-au prezentat la sediul societăţii la ora 10.40. „În faţa sediului menţionat (n.r. str. Industrială nr. 1, Constanţa) se aflau prezenţi şi/sau reprezentaţi următorii acţionari ai societăţii: SIF Oltenia, reprezentând 31,939% din capitalul social, Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, reprezentând 6,257% din capitalul social, Păuna Ioan, reprezentând 0,21% din capitalul social. Urmare a împiedicării accesului în sediul societăţii menţionat în convocatorul AGOA, am procedat conform prevederilor legale în vigoare şi am apelat la organele Poliţiei Locale Constanţa pentru întocmirea unui proces-verbal constatator cu privire la împiedicarea accesului", se menţionează într-un raport pe care Voiculescu şi Constantin l-au trimis Bursei de Valori Bucureşti. În fapt, membrii AGA au fost ţinuţi în faţa uşilor închise. „Noi suntem administratori legali, singurii după ce alţi trei, inclusiv domnul Vasile Leu, şi-au dat demisia. Am convocat AGA la cererea Altur Slatina. Noi am respectat procedura, mai ales că eu şi domnul Constantin ar fi trebuit să conducem întâlnirea, nemaiexistând un preşedinte al Consiliului de Administraţie după demisia domnului Leu. Nu ştiu cine nu ne-a lăsat. Uşile erau închise", a declarat Dan Voiculescu, unul dintre administratorii ARGUS SA. Acesta a precizat că, din câte a înţeles, şedinţa AGOA a fost ţinută de firmele din grupul lui Cătălin Chelu: „Dacă este aşa, s-a comis o ilegalitate. Eu cunosc foarte bine situaţia firmelor în care este implicat aşa-numitul grup al lui Cătălin Chelu. Peste tot procedează la fel. Nu s-a făcut o ofertă publică de preluare". Dan Voiculescu a mai subliniat faptul că demisia lui Vasile Leu, survenită cu trei zile înaintea convocării AGA, i se pare „o lipsă de responsabilitate". De cealaltă parte, Vasile Leu spune că s-a retras din societate, neputându-se obişnui cu stilul de lucru al noii conduceri. „Sunt de 40 de ani la ARGUS, iar 21 de ani am avut funcţie de conducere. Nu mai puteam continua", a mai spus Leu.

Precedentul Electroargeş

În luna iulie a acestui an, afaceristul gălăţean Cătălin Chelu, prin mai multe firme pe care le controlează, a pus mâna pe 33% din acţiunile societăţii constănţene producătoare de ulei ARGUS SA.

Tranzacţia a fost făcută în schimbul a peste 38 mil. lei (8,9 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare investiţie a sa de până acum. Cu o afacere estimată de revista Capital la peste 40 de milioane de euro, Chelu nu are o reputaţie tocmai curată. A fost reţinut timp de două luni sub acuzaţia de tentativă de mituire a lui Dan Valentin Fătuloiu, care, la data comiterii faptei, era secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Se spune despre el că ar fi şcolit de Sorin Ovidiu Vântu şi i se pune în cârcă încercarea de a devaliza societatea Electroargeş, al cărei pachet majoritar îl preluase prin diverse firme pe care le controla, exact ca în cazul ARGUS. Mai mult, voci spun că aceeaşi metodă ar urma să fie folosită şi la ARGUS. Presa centrală scria în luna mai a acestui an că sindicaliştii de la Electroargeş l-au acuzat pe Chelu că a încasat dividende de peste 2,7 milioane de lei încălcând o decizie a AGA prin care se hotărâse ca profitul din 2010 al firmei să fie reinvestit. „Mai mult, o altă sumă importantă de bani a fost virată, contrar aceleiaşi decizii a AGA, în contul unei societăţi controlate de Cătălin Chelu", titra Curentul în ediţia de pe 25 mai a.c. Problemele la ARGUS au început la puţin timp după ce Chelu a preluat acţiunile, acesta spunând că va decide dacă va face oferta publică de preluare a companiei după finalul bătăliei din piaţă cu SIF Oltenia, al doilea mare acţionar al companiei. „Daca legea mi-o va impune, voi face şi oferta publică de preluare a acţiunilor UARG (n.r. simbolul bursier al Argus Constanta). Deocamdată, bătălia este în toi. Să se liniştească valurile mai întâi", a declarat Chelu pentru MONEY.ro. Sursa citată menţiona că, pe de altă parte, oricare ar fi câştigătorul luptei pentru controlul societăţii, prin cumpărarea acţiunilor din piaţă, Legea pieţei de capital (297/2004) prevede că acţionarul sau grupul de investitori care acţionează împreună (concertat) şi au depăşit pragul de deţinere de 33% din acţiunile unei companii, trebuie să facă obligatoriu oferta publică de cumpărare a tuturor celorlalte acţiuni, la un preţ stabilit după o anumită metodă. Mai mult, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avertizat firmele controlate de afaceristul gălăţean din cauza nederulării ofertei publice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii