Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„HIV/SIDA, o problema care ne priveste"

ro

28 Feb, 2009 02:06 2220 Marime text
sida.jpgCentrul Cultural „Euxin" din Mangalia a găzduit vineri, 27 februarie, manifestarea „HIV/SIDA, o problemă care ne priveşte", organizată de Şcoala nr. 1 din localitate, în parteneriat cu Organizaţia „O rază de lumină", care luptă pentru drepturile persoanelor infectate cu această maladie.
La eveniment au participat circa 200 de elevi ai Şcolii nr. 1, părinţi seropozitivi sau ai căror copii au decedat din cauza SIDA, voluntari ai asociaţiei non-guvernamentale, medici, psihologi, preoţi, cadre didactice, elevi.
„În 1996, adică în urmă cu 13 ani, «O rază de lumină» făcea pionierat la Mangalia, în domeniul HIV/SIDA. De atunci lucrurile s-au mai schimbat, am reuşit să minimalizăm efectele sociale ale acestei boli. Persoanele seropozitive au dreptul la viaţă şi la demnitate", a declarat preşedintele „O rază de lumină" din Mangalia, Ioana Petriuc.
Aceasta a prezentat şi o serie de date statistice referitoare la situaţia persoanelor seropozitive din România: 10.086 cazuri, din care 1.730 sunt copii. În judeţul Constanţa, 2.264 de persoane sunt infectate HIV/SIDA. În lume, la fiecare 30 de secunde sunt diagnosticate 10 persoane purtătoare ale maladiei  şi, în aceeaşi perioadă, 30 de persoane mor din cauza ei.
Una dintre persoanele seropozitive le-a prezentat celor din sală drama prin care a trecut, din 1994, când, însărcinată fiind, a aflat că soţul ei era bolnav HIV. În scurt timp, acesta a şi decedat, la fel ca şi nou-născutul. „Sunt o luptătoare, nu m-am gândit nicio clipă să mă arunc în mare. Nu catalogaţi o persoană seropozitivă ca fiind homosexual sau prostituată. Această boală nu selectează - fie că eşti un simplu muncitor sau un om foarte bogat, HIV/SIDA poate fi luată de oricine", a concluzionat aceasta.
Activitatea de ieri deschide parteneriatul de colaborare între Şcoala nr. 1 şi „O rază de lumină", care se va derula timp de un an şi ai căror principali beneficiari sunt elevii şcolii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • kris 28 Feb, 2009 08:54 are dreptate doamna numai cei care nu au in familie o persoana infectata cu aceasta boala nu stiu ce inseamna ,exact cum spune aceasta persoana seropozitiva aceasta boala nu ne alege , si nu tine cont nici de varsta nici de cat esti de bogat poate ,lovi pe oricine, inca nu ai incredere totala in unele locuri ca se face ce trebuie pentru a nu se lua aceasta boala mai ales ca au luat multi copii din spitale si nu se face prea multe pentru ei si pentru famiile lor care zi de zi se confrunta cu multe probleme.