Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:24 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii bolnavi de SIDA sunt ajutati sa se integreze social

ro

03 Jul, 2002 00:00 1405 Marime text

O raza de speranta

Proiectul Kids Club se adreseaza unui numar de 350 de copii cu nevoi speciale din Constanta * Organizatia desfasoara activitati instructiv-educative * World Vision vine si in sprijinul familiilor foarte sarace recomandate de alte ONG-uri * Proiectul Clubul Copiilor are, pentru perioada vacantei, o activitate sustinuta in care sunt inclusi nu doar copii din orasul Constanta, ci si din judet * Efortul depus de personalul organizatiei este recompensat de chipurile luminate de bucurie ale copiilor care se arata multumiti si mandri de ceea ce reusesc sa faca

In Constanta, World Vision a actionat incepand cu 1990, prin proiectul derulat pentru copiii infestati cu HIV-SIDA, intervenind astfel in scopul cresterii sperantei si calitatii vietii copiilor HIV pozitivi, precum si pentru mentinerea legaturilor afective dintre parinti si acesti copii. De atunci, World Vision a continuat sa dezvolte peste 11 proiecte, asistand mai mult de 15.000 de beneficiari, copii si adulti.

World Vision - biroul Constanta deruleaza, inca din 1998, proiectul Kids Club - Clubul Copiilor, care a fost initiat ca o tabara de vara. In prezent, acest proiect se adreseaza unui numar de 350 de copii din judetul Constanta, institutionalizati sau din familii sarace, HIV pozitiv sau sanatosi, si isi propune oferirea de servicii sociale, medicale, educationale, spirituale. Luand in considerare lipsa cunostintelor despre viata ale copiilor institutionalizati si disconfortul psihic al copiilor seropozitivi in comunitate, organizatia a demonstrat necesitatea facilitarii contactului copiilor afectati cu copiii sanatosi din comunitate, pentru stimularea unui comportament normal adecvat si a unei bune comunicari. In cadrul acestui amplu proiect, copiii iau parte la activitati educative desfasurate sub forma cercurilor de educatie pentru sanatate, cercuri de limbi straine, de teatru, cercul "Maini indemanatice" sau cercul de calculator. Fiind o organizatie crestin-umanitara, personalul World Vision ii indruma spiritual pe copii prin studiul biblic, participare la slujbe in biserica, vizite la manastiri si asezaminte religioase din judetul Constanta. Proiectul ofera si asistenta stomatologica specializata la Centrul romano-american pentru copii. Acest lucru mai putin intalnit in Romania se realizeaza in colaborare cu Societatea "Speranta". In momentul de fata, organizatia vine si in sprijinul familiilor foarte sarace recomandate de alte ONG-uri. Aceste familii primesc lunar cate un pachet de alimente prin Programul de suport nutritional. Organizatia acorda si sprijin in bani, prin Programul de ajutoare de urgenta, pentru cazuri deosebite (decese, stare grava de boala). In Programul de educatie pentru sanatate sunt cuprinsi 500 de elevi din Constanta, dar si din Mangalia, Harsova, Navodari, Baneasa, Medgidia. In activitatea pe care o desfasoara, World Vision colaboreaza cu alte ONG-uri precum Holt Romania, Asociatia "Speranta" sau Asociatiile de parinti ai copiilor seropozitivi, precum Asociatia "O raza de lumina" din Mangalia si "Ingeri pazitori" din Medgidia, dar si cu institutii guvernamentale precum Directia de Protectie a Copilului, Inspectoratul Scolar.

Vacanta pentru copii

Proiectul Clubul Copiilor are, pentru perioada vacantei, o activitate sustinuta in care sunt inclusi nu doar copii din orasul Constanta, ci si din judet. Astfel, pentru 32 de copii si parintii lor de la Casa de viata noua, vacanta a inceput printr-o excursie la Basarabi, organizata de World Vision in colaborare cu Fundatia Chiro, unde copiii s-au simtit bine, au participat la jocuri noi si atractive. In luna iunie s-au organizat excursii cu 70 de copii seropozitivi din casele familiale. In intervalul 22 iulie - 9 septembrie, 175 de copii vor merge in tabere in localitatea Corbu, unde, pe langa activitatile educativ-recreative, ei vor putea desfasura activitati sportive (inot, caiac-canoe, plimbari cu barca, ciclism) si vor primi hrana proaspata ce provine din ferma taberei. Tot in perioada aceasta, 5 copii selectati de proiect, cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, vor pleca intr-o tabara in care se va pune un accent deosebit pe dezvoltarea spirituala, la Dunavat, in judetul Tulcea. Aceasta activitate se va desfasura in colaborare cu Fundatia "Biblia pentru toti". Copiilor din cadrul proiectului carora sanatatea nu le permite deplasarea intr-o tabara, educatorii organizatiei le-au pregatit o serie de activitati antrenante in perioada verii, precum cercuri de jurnalism, cercuri foto si jocuri recreative. Efortul depus de personalul organizatiei este recompensat de chipurile luminate de bucurie ale copiilor care se arata multumiti si mandri de ceea ce reusesc sa faca. Daca, la inceput, societatea era reticenta fata de acesti copii, acum oamenii incep sa manifeste intelegere si compasiune fata de ei, chiar daca, deocamdata, nu ii accepta in mod definitiv. "Prin activitatile educative, recreative, prin programele nutritionale, asistenta stomatologica si sprijinul spiritual pe care le acorda, organizatia isi propune sa ofere suport moral si material necesar copiilor seropozitivi institutionalizati si celor provenind din familiile foarte sarace. De asemenea, World Vision doreste sa responsabilizeze si sa sensibilizeze opinia publica in sensul acordarii sprijinului cuvenit acestora si de a le facilita integrarea in societate", ne-a declarat Loredana Giuglea, coordonator al Proiectului Kids Club. Militand pentru atingerea acestor scopuri, proiectul a cautat sa atraga si copii sanatosi, in ideea de a-i stimula si de a-i ajuta pe cei bolnavi sa se adapteze cerintelor societatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii