Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:47 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceremonie fastuoasă de Bobotează, la Constanţa Care trase de boi, vreme frumoasă şi trei cruci aruncate în apele mării de ÎPS Teodosie (galerie foto)

ro

07 Jan, 2018 00:00 2104 Marime text
Ieri, creştinii ortodocşi au prăznuit una dintre cele mai mari şi mai importante sărbători ale creştinătăţii, Boboteaza. În această zi, sunt sfinţite apele, iar în localităţile situate la malurile râurilor preoţii şi credincioşii merg în procesiuni. Ceremoniile prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului au început la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din municipiul Constanţa, unde a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi de un sobor de preoţi.
 
Arhiepiscopia Tomisului a pregătiit pentru Bobotează 150.000 de sticle cu apă sfințită, care au fost împărțite miilor de constănțeni care au participat la fastuosul eveniment. După Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de către ierarhul Tomisului, clerul și credincioșii au pornit într-o amplă procesiune spre faleza Cazinoului, unde a fost oficiată slujba de sfințire a apelor. Ca în fiecare an, un alai de care trase de cai, boi, măgăruşi și ponei, încărcate cu butoaie, a plecat spre faleza Cazinoului.
 
Vremea de primăvară a scos din case mii de credincioşi, care au participat la slujba de Bobotează, oficiată pe faleza Cazinoului din Constanţa. Reamintim că, anul trecut, ceremonialul de Bobotează a fost anulat din cauza temperaturilor foarte scăzute. Tot în cadrul slujbei de la malul mării, Arhiepiscopul Tomisului a sfințit apa din butoaiele de lemn, aflate în care trase de boi și măgari.
 
Ulterior, carele au plecat în procesiune pe străzile orașului, pentru a împărți Agheasma Mare celor ce nu au reuşit să participe la slujba de pe faleza Cazinoului. La slujba de Bobotează au participat peste 10.000 de credincioși. Printre cei prezenţi, s-au numărat şi primarul municipiului Constanţa, Decebal Fădăgău, şi viceprimarul Costin Răsăuţeanu.
 

Trei cruci aruncate în apele mării

 
Conform tradiției, Înaltpreasfințitul Teodosie a aruncat în apa mării trei cruci ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, cruci ce au fost recuperate de tinerii curajoși. Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face. În vechime, acesta se bucura de respectul întregii comunităţi, iar domnitorii îl recompensau cu diferite daruri. Cei trei tineri care s-au întors la mal cu câte o cruce sunt Mihai Michena Fedul, salvamar și fost antrenor de delfini, Bogdan Vartan, salvamar, și Jean Godeanu, de la Agenția de Salvare a Vieții Omeneşti pe Mare.

 

Ordinea publică, asigurată de militarii Forțelor Navale Române și de jandarmii constănțeni

 
 
Forțele Navale Române a început activitățile planificate pentru anul 2018, prin participarea marinarilor militari la ceremoniile religioase prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului. La Constanţa, peste 100 de militari ai Forţelor Navale au participat la pregătirea şi desfăşurarea activităţilor dedicate sărbătoririi Bobotezei. Muzica Militară a Forţelor Navale şi Garda de Onoare a însoţit procesiunea care a pornit de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre faleza Cazinoului. Două ambarcaţiuni tip Bombard şi un echipaj format din șase militari şi 10 scafandri înotători din structurile Centrului de Scafandri au asigurat buna desfăşurare a ceremonialului de binecuvântare şi sfinţire a apelor. Peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile „Tomis“ au asigurat, la rândul lor, măsurile de ordine publică la ceremonia religioasă ocazionată de Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza). La eveniment au luat parte şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi ai Poliţiei Locale. Jandarmii au răspuns de măsurile de ordine publică şi pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ spre faleza Cazinoului, unde a fost oficiată slujba de sfinţire a apelor
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii