Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cati Hristu inca mai promite „Il vom ajuta pe eroul de la Cogealac"

ro

08 Oct, 2009 03:15 3134 Marime text
cap_5.jpgPrimarul a declarat, ieri, că-i va da localnicului materiale de construcţie în luna noiembrie

Îl cheamă Nelu Balaci, este originar din comuna Cogealac. Un om simplu, de la ţară, care a căutat să-şi facă rostul în străinătate şi, cu banii pe care i-a strâns, s-a întors acasă, în România, să-şi construiască o casă.

Povestea lui nu ar impresiona pe nimeni dacă s-ar opri aici. Dar ea continuă. Pe 22 iulie, într-o după-amiază de duminică, a comis fapta care l-a transformat în ochii locuitorilor din Cogealac, şi chiar mai mult, într-un erou. A salvat trei oameni de la moarte în câteva minute, fără să-i pese de propria soartă. Iată cum au decurs lucrurile: Ilie Voica, un tânăr de 28 de ani, se angajase să-i sleiască fântâna unui preot din localitate, dar, din cauza mirosului puternic de gaze şi a lipsei oxigenului din puţ, a leşinat. În ajutor i-au sărit alţi trei localnici, care, de asemenea, au leşinat în fântână. Locuitorii din comună au sunat îngroziţi la 112, dar până să ajungă echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, un al cincilea localnic, cel pe care lumea l-a desemnat erou de Cogealac, şi-a riscat viaţa pentru a intra în puţ şi i-a salvat pe trei dintre cei căzuţi. Din nefericire, pentru Ilie Voica nu s-a mai putut face nimic.

Imediat după incident, primarul localităţii, Cati Hristu, a promis că acest tânăr va deveni cetăţean de onoare al localităţii, iar curajul îi va fi răsplătit prin acordarea acestui titlu. Nu a fost aşa, pentru că s-a descoperit că Nelu Balaci ar avea cazier.

cogealac_erou_nelu_balaci_09.jpg„Da, este adevărat. Am cazier, pentru furt. În urmă cu zece ani, pe când lucram la un abator, am furat vreo 20 - 30 de kilograme de carne (...) Ştiţi cum era... Sărăcia", povesteşte bărbatul. Iar pentru fapta sa a stat după gratii un an şi zece luni. Cam cât ar sta o persoană acuzată de omor din culpă. Acum regretă, dar este conştient că nu mai are cum să dea timpul înapoi pentru a-şi îndrepta eroarea. Dar face alte acte de curaj care să-l ridice în ochii societăţii, chiar la rang de erou.

Chiar şi aşa, pe 26 iulie, la mai bine de o lună de la acea zi fatidică, edilul Cati Hristu promitea: „Am înţeles că sunt nişte probleme din trecutul dumnealui, dar nu renunţăm la ideea de a-l face cetăţean de onoare. Ne-am dat cuvântul şi o să ni-l ţinem. Astfel de oameni, cu un asemenea curaj, nu sunt puţini, sunt foarte puţini. Noi o să-l sprijinim în continuare".

Promite în continuare. Nu că-l va face cetăţean de onoare, ci că-l va ajuta. Contactat telefonic, ieri, la patru luni de la momentul în care Nelu Balaci îşi riscase viaţa pentru nişte consăteni, primarul Cati Hristu a spus că se va ţine de cuvânt. „Nu-l pot face cetăţean de onoare din cauza problemelor pe care le are cu cazierul. Legea nu ne permite. Dar îl vom ajuta. Îi vom da materiale pentru a-şi termina casa. În jur de 40 milioane lei vechi". Când îi va fi răsplătit curajul lui Nelu Balaci? „Luna viitoare", promite din nou primarul Cati Hristu. Îl credem pe cuvânt.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii