Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:42 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Casa Pescareasca" a sotilor Racu a fost inchisa temporar de ministrul Matei

ro

14 Aug, 2004 00:00 2384 Marime text

Statiunea Mamaia, "puricata" de ANPC

Presedintele ANPC, Eduard Gabriel Matei, a dispus inchiderea temporara a unitatii ce apartine Elenei Racu, sotia juristului Primariei, ca urmare a gravelor abateri de la legislatie descoperite aici * Terasa oferea consumatorilor produse expirate, mancare congelata si nu respecta conditiile igienico-sanitare * Pe langa masura inchiderii temporare, societatea risca o sanctiune contraventionala de pana la 100 de milioane de lei * Pentru abateri similare terasa "Taverna" a fost inchisa temporar si risca o amenda asemanatoare cu cea data la "Casa Pescareasca" * Presedintele ANPC a declarat ca, in functie de numarul de turisti existenti pe viitor in statiune, se vor continua actiunile de control

Ministrul secretar de stat, presedintele ANPC, Eduard Gabriel Matei, s-a aflat ieri la Constanta. Cu aceasta ocazie, impreuna cu inspectorii OJPC s-a realizat o actiune de control la doua unitati de alimentatie publica ce isi desfasoara activitatea in statiunea Mamaia, in zona Cazino. Prima unitate verificata a fost "Casa Pescareasca" ce apartine societatii "Practic Center". Patronul acestei unitati este Elena Racu, sotia juristului Primariei Constanta, Constantin Racu. La exterior terasa avea un aspect placut. In interior insa au fost gasite o serie de nereguli care pun in pericol sanatatea consumatorilor. Inspectorii OPC au gasit in frigiderele unitatii salam si pastrama din piept de pui expirate de circa o luna, mancare gatita congelata, aspect ce contravine legislatiei in vigoare deoarece orice produs preparat in bucataria unitatii, respectiv sosuri, ciorbe si alte mancaruri, sunt valabile 24 de ore si nu pot fi decat refrigerate, nicidecum congelate. In plus, nu se respecta vecinatatea alimentelor, in sensul ca intr-un frigider erau depozitate la un loc mai multe produse, respectiv peste, inghetata si carne de pui, alimente care imprumuta miros si gust unul de la altul. De asemenea, au fost gasite produse care nu aveau etichete si nu se putea identifica data de valabilitate a acestora, ceea ce, in opinia inspectorilor OPC, inseamna ca marfa este expirata. Unitatea nu detinea substante dezinfectante si nici cosuri de gunoi. Lucrurile nu pareau deloc organizate in aceasta unitate, lipsurile fiind multe si evidente. Nu exista nici macar un spatiu corespunzator in care sa se spele vesela. In mod normal, fluxul salubru nu trebuie sa se intersecteze cu fluxul insalubru, in sensul ca vasele murdare trebuie sa fie introduse pe o parte si repuse in circuit pe o alta parte. Aici insa nu exista asa ceva. Intr-unul din frigidere existau conserve desfacute ale caror cutii erau oxidate. In astfel de conditii, produsul trebuie imediat scos de la consum, nu de inspectorii OPC sau de presedintele ANPC, ci de salariatii unitatii. Dar cum turistii nu au acces in bucatarie si nu pot vedea ce li se pune in farfurie, angajatii terasei mergeau pe principiul ca "ceea ce nu stii nu-ti poate face rau". Asadar, turistii puteau consuma oricand un compot de ananas oxidat, un salam expirat sau o pastrama de pui iesita din termenul de valabilitate, daca nu cumva unii au avut deja aceasta nesansa. Presedintele ANPC, Eduard Gabriel Matei, a declarat ca abaterile nu sunt minore, iar sanatatea consumatorilor putea fi pusa in pericol. Din aceasta cauza unitatea risca o sanctiune de pana la 100 de milioane de lei. In plus, ministrul a dispus inchiderea temporara a terasei pana la remedierea deficientelor. Acesta a mai precizat ca nu stia cui apartine unitatea si, indiferent de cine ar fi vorba, legislatia trebuie respectata. Presedintele ANPC a mai adaugat ca, atunci cand sanatatea consumatorilor este pusa in pericol, nu se tine cont decat de acest aspect.

Turistul, bataia de joc a comerciantilor

O alta unitate unde consumatorii nu erau deloc in siguranta este terasa "Taverna" ce apartine societatii "Jeco" SRL. Inspectorii OPC au descoperit aici pizza ce era tinuta in frigider, pachete cu peste fara etichete, fructe de mare decongelate impachetate fara a avea vreo eticheta pe care sa se specifice termenul de valabilitate si data cand acestea devin improprii consumului, mancare gatita congelata, ciuperci fara eticheta, jambon mucegait si crema de ciocolata refrigerata si fermentata. Prin urmare, meniul terasei era unul bogat in produse care mai de care mai periculoase pentru sanatatea celor care aveau curajul sa ia masa aici. Si in acest caz s-a dispus inchiderea temporara a unitatii pana la remedierea deficientelor si se va aplica o sanctiune de pana la 100 de milioane de lei. "La ambele unitati am sesizat deficiente de ordin igienico-sanitar, de pastrare a alimentelor, respectarea vecinatatii lor, nu exista grafic de temperatura in spatiile frigorifice, iar fluxul salubru se intersecteaza cu fluxul insalubru, ceea ce nu este in regula. In plus, peste sapte kilograme de produse au fost denaturate deoarece erau improprii consumului uman, respectiv jambon, mancare congelata, ciuperci si crema de ciocolata. Neregulile nu sunt extrem de grave, dar totusi este vorba de niste deficiente care trebuie remediate. Cele doua terase prezentau un pericol pentru sanatatea si chiar pentru viata turistilor daca acestia sufereau de anumite afectiuni grave", a declarat ministrul Eduard Gabriel Matei. Acesta a adaugat ca verificarile in statiunea Mamaia vor continua in functie de numarul de turisti existenti aici in viitor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii