Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 18 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banii pentru corn si lapte nu exista

ro

19 Jan, 2010 01:52 1355 Marime text
Reprezentanţii CJC susţin că Ministerul de Finanţe nu a alocat bani pentru cornul şi laptele elevilor prin HG nr.1357, ci pentru cu totul alte cheltuieli

Banii despre care reprezentanţii Ministerului Finanţelor au afirmat că au fost puşi la dispoziţia judeţului Constanţa şi pentru asigurarea programului guvernamental „Lapte şi corn", nu există în vistieria Consiliului Judeţean Constanţa.

În ediţia de ieri, arătam că reprezentanţii Ministerului Finanţelor susţin că judeţul Constanţa a primit, pe 18 noiembrie, prin HG nr.1357, 13 miliarde de lei vechi, din suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2009. Reprezentanţii ministerului de resort ne-au declarat că din aceşti bani „se poate asigura şi finanţarea unor cheltuieli restante privind acordarea produselor lactate şi de panificaţie". Precizăm că aceste răspunsuri ne-au fost transmise prin intermediul unei adrese, formulată ca răspuns la o serie de întrebări pe care le-am adresat în legătură cu blocarea programului guvernamental, la Constanţa.

L-am contactat telefonic şi pe purtătorul de cuvănt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovanu, pentru a afla dacă se pot achita o parte a datoriilor către furnizor, din această sumă. Reprezentantul CJC ne-a declarat că răspunsul Ministerului de Finanţe este „amuzant", întrucăt cei care ne-au răspuns nu au ştiut pentru ce s-a alocat suma de 13 miliarde de lei vechi.

Singura soluţie ar fi o hotărăre de guvern

Moldovanu a precizat că, aşa cum se arată în nota de fundamentare a proiectului hotărării de Guvern, s-au cerut bani pentru Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului „Litoral", căt şi pentru acoperirea cheltuielilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa. Prin urmare, cei 13 miliarde de lei vechi au fost împărţiţi între cele două instituţii, nefiind vorba şi despre asigurarea cheltuielilor cu programul „Lapte şi corn". Întrebat de ce CJC nu a inclus în acest proiect de hotărăre şi suma de bani necesară pentru achitarea cheltuielilor cu laptele şi cornul elevilor, pănă la sfărşitul anului, Cristian Moldovanu ne-a declarat că nu s-a făcut acest lucru întrucăt a existat, în permanenţă, promisiunea că se va rezolva. „Am fost duşi cu vorba", a afirmat reprezentantul CJC. El a subliniat faptul că instituţia judeţeană a reuşit să achite doar 824 milioane de lei vechi, din datoria de 34 de miliarde de lei vechi, anunţată de către patronul societăţii Dobre şi Fiii, consilierul local PSD Mircea Dobre. Potrivit lui Moldovanu, datoria acumulată pe final de 2009, reprezintă facturile neachitate pe luna decembrie, noiembrie şi o parte din octombrie. În urmă cu zece zile, firma a anunţat că întrerupe livrarea produselor întrucăt, la răndul său a acumulat datorii mari către furnizori. Purtătorul de cuvănt al CJC a precizat că singura soluţie pentru deblocarea situaţiei ar fi o hotărăre de guvern. Potrivit lui Moldovanu, CJC va evalua ce resurse financiare mai poate aloca pentru a achita o parte din datorii, după întocmirea bugetului la nivel judeţean. Deocamdată, aşa cum ne-a declarat şi Mircea Dobre în urmă cu două zile, furnizarea laptelui şi cornurilor nu se reia.

CJC ar mai putea plăti, dar după bugetare

Din răspunsul oficial trimis de către Ministerul Finanţelor, se înţelege că plata datoriilor acumulate cu derularea acestui program guvernamental cade pe umerii autorităţii locale: CJC în acest caz. „Precizăm că potrivit prevederilor art.5 alin.(5), din Legea nr. 18/2009, autorităţile administraţiei publice locale vor aloca, pe lăngă sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi sume din bugetele locale ale acestora", se arată în răspunsul Ministerului de Finanţe.

Menţionăm că am întrebat la minister şi dacă există posibilitatea ca programul să se suspende din cauza crizei. Reprezentanţii MF ne-au informat că în proiectul de buget pe 2010, au fost prevăzuţi banii necesari derulării programului. „Prin proiectul legii bugetului de stat pe anul 2010, aflat în dezbaterea celor două Camere reunite ale Parlamentului Romăniei, se prevede alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind acordarea produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-VIII din învăţămăntul preuniversitar de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi privat cu program normal de 4 ore", a fost răspunsul MF. Menţionăm că SC Dobre şi Fiii SRL va furniza lapte şi corn, în judeţul Constanţa, încă trei ani de acum înainte, întrucăt a semnat un acord cadru pe patru ani cu CJC. Contractul atribuit firmei consilierului PSD are o valoare de 51.303.360 lei fără TVA, adică peste 610 miliarde de lei vechi, cu TVA inclus.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii