Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Răzvan Popescu, după operația maraton de la SCJU Constanța – „Este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl reținem cu toții”

ro

04 Sep, 2021 00:00 8123 Marime text
  • Intervenția a vizat o pacientă în vârstă de 48 de ani
  • Ea a fost diagnosticată cu tumori abdominale multiple sincrone
  • „Ținând cont de vârsta dânsei, consider că s-a obținut un maxim de potențial terapeutic”
 
Săptămâna trecută, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța avut loc o intervenție chirurgicală extrem de dificilă și rară, care a angrenat nu numai resurse medicale importante dar și o echipă complexă de medici chirurgi și anesteziști, coordonată de Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, medic șef interimar secție Clinică Chirurgie I.
 
Intervenția a vizat o pacientă în vârstă de 48 de ani, fără antecedente patologice semnificative, care până acum 3 luni era în plină stare de sănătate, dar, în urma unor investigații biologice și paraclinice, a fost diagnosticată cu tumori abdominale multiple sincrone. Ulterior, pacienta a efectuat mai multe investigații specifice, complexe în clinici din Constanța și București (endoscopie digestivă superioară și inferioară, examen CT și IRM, PET-CT) ce au permis diagnosticul unor afecțiuni neoplazice, a unor cancere multiple, cu localizare la nivelul stomacului, colonului ascendent și transvers (3 tumori sincrone), rezultatul histologic fiind de carcinom.
 
„În ultimii ani am observat o creștere a incidenței a bolilor neoplazice, a cancerelor digestive, în principal la pacienți tineri, peste 45-50 de ani cu forme extrem de agresive, să zicem și cu forme extrem de avansate din punct de vedere evolutiv, care, sigur, au impus un management preoperator și o intervenție chirurgicală de amploare tocmai pentru a asigura o supraviețuire și un interval liber de boală cât mai îndelungat.
 
Este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl reținem cu toții, astfel încât la primele simptome, indiferent de vârstă, având posibilitatea unor investigații complexe în Constanța, să efectuăm investigații specifice la recomandarea fie a medicului gastroenterolog, fie a medicului chirurg, tocmai pentru a le surprinde în faze incipiente de boală”, a spus Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, medic șef interimar secție Clinică Chirurgie I.
 
Ș.L. Dr. Răzvan Popescu a vorbit ulterior despre complexitatea operației propriu-zise, care s-a desfășurat în condiții speciale. Evoluția postoperatorie este bună, pacienta este conștientă, se mobilizează, este echilibrată din punct de vedere respirator și cardio-vascular și beneficiază  de tot ceea ce înseamnă terapie de susținere și reechilibrare hidroelectrolică, fiind în parametri hemodinamici extrem de buni.
 
„În cursul săptămânii trecute, pe data de 26 august, joi, am făcut, împreună cu o echipă chirurgicală și anestezică, o premieră constănțeană. Am operat o pacientă tânără, de 48 de ani, cu multiple neoplazii, cu localizare digestivă și extradigestivă genitală, cu cancere sincrone cu localizare la nivel gastric, colonic și genital în care, pe pe parcursul unei întregi zile, aproximativ 12 ore, am reușit să facem o chirurgie de anvergură, o chirurgie oncologică, respectând toate standardele și având la ora actuală certitudinea de excizie în limita de siguranță oncologică în bloc a multiplelor organe, cum ar fi stomacul, ficatul, segmentele 2, 3, splina și colonul, precum și o histerectomie cu anesectomie bilaterală și lifanedectomie pelvină. Această pacientă fiind investigată complex și complex în diferite clinici din Constanța și din București și ulterior fiind rezolvată, zic eu cu succes, în Clinic Chirurgie 1 Constanța.
 
Este un maraton chirurgical și anestezic, având suportul atât al anesteziei, cât și al terapiei intensive. Ținând cont de vârsta dânsei, consider că s-a obținut un maxim de potențial terapeutic și să sperăm că ulterior, împreună cu colegii de la oncologie, va avea un rezultat cât mai favorabil și o supraviețuire cât mai îndelungată ținând cont de determinismul genetic care a permis dezvoltarea sincronă, în același timp a unor neoplazii multiple, atât în sferă genitală, cât și ginecologică”, a explicat medicul chirurg.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Maraton anestezico-chirurgical la SCJU Constanța, la o pacientă cu tumori abdominale multiple
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii