Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Gasite de un singur om si incredintate statului contra 200 de milioane - 6 mii de monede din perioada bizantina, tinute „blat" la Muzeul de Istorie

ro

19 Nov, 2010 12:05 1461 Marime text

Nu mai este o noutate faptul că Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa adăposteşte nenumărate obiecte antice de artă, colecţii aparţinând culturii Hamangia sau colecţia de monede schifate descoperite la Isaccea din perioada bizantină, uneltele şi podoabele descoperite la Gârliţa, Capul Viilor-Histria şi Castelu. Cea ce poate până în prezent nu s-a ştiut este faptul că unele comori sunt ţinute „blat", departe de ochii curioşilor. De ce? Mister! Interesant este că reprezentanţii muzeului au îndrăznit să facă abia acum anumite dezvăluiri cotidianului „Replica", probabil şi sub imperiul descinderilor din ultimele zile, care au dus la capturarea unor jefuitori de comori. Spre exemplu, un constănţean a predat Muzeului de Istorie în schimbul sumei de 200 de milioane de lei vechi o sacoşă plină cu mii de monede (!!), tezaur care - din varii motive - zace în depozitul instituţiei de cultură.

Din câte se pare, este cel mai mare tezaur găsit după Revoluţie în judeţul nostru. Cu toate acestea, nimeni nu a reuşit să ne explice de ce obiectele unicat nu pot fi admirate de vizitatorii care trec pragul Muzeului de Istorie. Cert este faptul că un bărbat s-a prezentat la muzeu cu 6.500 de monede din perioada bizantină, după ce le-ar fi descoperit în 2003 în timp ce săpa un şanţ. Ciudată descoperire, în sensul că numărul monedelor este extrem de mare, însumând 15 kilograme de bronz. Este un caz aparte, care ar merita o atenţie sporită din partea specialiştilor. Dar, respectivul bărbat nu este singurul care a reuşit să scoată din pământ obiecte valoroase. La Independenţa, un localnic a descoperit un bust roman de secol II, iar un altul care săpa în curtea sa a găsit obiecte din argint. „Din 2000 şi până în prezent doar trei persoane au predat Muzeului de Istorie, în schimbul unor sume de bani, descoperirile pe care le-au făcut. La Independenţa un bărbat a descoperit prin 2001 un bust roman din secol II, executat din piatră. A anunţat primăria, apoi noi l-am întrebat ce pretenţii are şi în schimbul sumei de 6 milioane lei vechi ne-a predat descoperirea. Un alt bărbat din Constanţa, care a lucrat la un şanţ în obor, a venit la Muzeu în 2003 cu un tezaur monetar de salarii pe care îl ţinea într-o traistă. Dacă ar fi fost din aur, vuia România. Sărea PIB-ul în aer. Însă cele 15 kilograme de monede erau din bronz. Am făcut hârtiile şi i-am dat 200 milioane lei vechi. Un alt bărbat a descoperit prin 2003 talere, piese de argint de secol XVII. Le-a adus la Muzeu şi a avut răbdare trei luni până s-au deblocat banii, adică 50 de milioane lei vechi. De atunci nu a mai venit nimeni să predea, pentru că oamenii nu au încredere, există piaţa neagră şi în cazul în care cineva se prezintă cu o descoperire la Muzeu, chiar dacă există un capitol bugetar pentru piese arheologice, banii sunt deblocaţi numai în ultimul trimestru al anului. Atunci oamenii preferă să vândă obiectele cât mai repede", a declarat, pentru „Replica" de Constanţa, Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie. Trist este faptul că numai statueta descoperită la Independenţa poate fi admirată în vitrina muzeului, pentru că cele 6.500 de monede şi obiectele din argint, cumpărate de muzeu cu banii statului, sunt ţinute în depozitul Muzeului de Istorie Constanţa. Motivul: „scriptic, muzeul are 500.000 de obiecte, însă în expoziţia muzeului figurează doar câteva mii".

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii