Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:40 26 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Datori vanduti la sanatate

ro

23 Nov, 2010 12:06 1027 Marime text

Casa de Asigurari de Sanatate va incepe executarea silita a restantierilor

Persoanele fizice autorizate nu-si mai platesc cotele de asigurari la sanatate. Casa de Asigurari de Sanatate Constanta a publicat o lista cu nu mai putin de 9.572 de restantieri din tot judetul, care in perioada urmatoare vor fi executati silit. „Datoriile sunt de aproximativ 10 milioane de lei", a precizat Marinel Ciobanu, directorul economic al CAS Constanta. Acesta a mai precizat ca, in termen de 15 zile de la publicarea „listei negre", institutia va demara procedurile de executare silita. „Nu este pentru prima data cand recurgem la executare silita. Restantierilor li se blocheaza conturile", a explicat directorul economic. Cei peste 9.500 de restantieri au fost identificati in urma confruntarii situatiilor de la ANAF cu baza de date a CAS. Practic, restantierii figurau ca prestatori de servicii la fisc, insa nu s-au inregistrat la Casa de Sanatate.

In alta ordine de idei, proiectul de lege privind executarea silita de catre ANAF a celor cu datorii la sanatate nu a vazut inca lumina tiparului in Monitorul Oficial. Pana se va intampla acest lucru, executarea silita a restantierilor la plata contributiilor de sanatate revine institutiei direct raspunzatoare, respeciv CAS. La sfarsitul lunii sptembrie, Senatul a adoptat un proiect de act legislativ prin care Agentia Nationala de Administrare Fiscala va putea executa silit datornicii care nu si-au achitat contributiile de asigurari sociale de sanatate. Proiectul legislativ prevede posibilitatea preluarii de catre ANAF a activitatii de colectare a acestor contributii neplatite la timp pentru persoanele fizice care realizeaza venituri, inclusiv procedarea la masuri de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite fondului national de asigurari de sanatate si a majorarilor de intarziere. Astfel se doreste obtinerea unui randament cat mai ridicat in activitatea de colectare, din acest punct de vedere fiscul fiind institutia cu cele mai mari sanse de castig in lupta cu datornicii.

Rau-platnici de lux

Potrivit statisticilor CAS Constanta, avocatii, arhitectii, medicii sau expertii contabili sunt principalii restantieri la plata cotelor catre fondul de sanatate, cu toate ca inregistreaza venituri substantiale din activitatea profesionala pe care o desfasoara, comparativ cu restul platitorilor. Lunar, institutia emite peste o mie de titluri executorii, o parte dintre cei vizati achitandu-si dupa primirea somatiilor, restantele la sanatate.

www.observator.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii