Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Scandal cu despăgubirile pe tronsonul Cernavodă-Constanţa

ro

08 Apr, 2011 07:58 1013 Marime text

Autorităţile locale implicate în construcţia tronsonului Cernavodă-Constanţa al Autostrăzii Soarelui, împreună cu firmele de construcţie şi cele care se ocupă de exproprieri au afirmat, în nenumărate rânduri, că nu există probleme în privinţa acordării despăgubirii oamenilor care au avut terenuri pe linia autostrăzii.

În ciuda acestor declaraţii, unul dintre proprietarii unui teren situat în zona Ciocârlia (tronsonul Medgidia-Constanţa) spune că firma care se ocupă de exproprieri pe această porţiune, „Boştină şi asociaţii", împreună cu cei de la CNADNR, „nu-şi fac treaba". În plus, el afirmă că foarte multe persoane sunt revoltate de sumele foarte mici care le sunt oferite pe metrul pătrat de teren şi declară că exproprierile de anul trecut, făcute pe aceleaşi tipuri de terenuri, s-au realizat pe sume mult mai mari.

Bărbatul, care a dorit să-i păstrăm anonimatul, mai spune că, în cursul zilei de ieri, s-a deplasat la Ciocârlia, în urma unui telefon primit de la reprezentaţii agenţiei din Constanţa a firmei puse în discuţie. Proprietarul, împreună cu alte persoane aflate în aceeaşi situaţie urma să se întâlnească, ieri, cu reprezentanţii juridici care aveau sarcina să îi informeze cu privire la valoarea exproprierilor. Ajunşi la faţa locului, oamenii au constat că, în loc de o armată de avocaţi, erau aşteptaţi de un singur inginer, care nu le-a putut oferi informaţii privind evaluarea terenurilor, ci a venit doar să colecteze copiile după documentele proprietarilor.

„Am ajuns acolo şi nu aveam cu cine să stăm de vorbă. Am bătut drumul degeaba. În mod normal, din punct de vedere legal, trebuia trimişi cel puţini doi avocaţi care să se ocupe de acest aspect. Domnul inginer care a venit a fost bine intenţionat, nu am nimic de reproşat în privinţa lui, dar ne-a explicat că nu este în măsură să ne spună la ce preţ vor fi evaluate terenurile noastre şi că a venit doar pentru a lua copiile după documente", afirmă bărbatul.

 

Primarul din Ciocârlia susţine principiul egalităţii

Întrevederea este confirmată şi de primarul localităţii Ciocârlia, Traian Dragomir, care spune că le-a asigurat locaţia de întâlnire, oferindu-le o sală din primărie, dar că nu cunoaşte mai multe informaţii, pentru că nu a prezent.

„Casa de avocatură a fost aici. Acum, nu ştiu cum s-au înţeles ei, unii au semnat, unii nu au semnat. Oricum, primăria nu are nicio implicare în acest aspect, fiecare persoană în parte îşi primeşte banii printr-o Hotărâre de Guvern. Normal ar fi ca oamenii să primească sume egale, nu unii să ia 20 de euro, iar alţii 30 de cenţi", afirmă primarul localităţii Ciocârlia.

Referitor la cele întâmplate, PR - managerul firmei „Boştină şi asociaţii" a trimis un e-mail prin care spune: „Ca avocaţi, acţionăm la cererea clientului nostru, care, în acest caz, este CNADNR. Ieri (n.r. - 6 aprilie), CNADNR ne-a solicitat sa fim prezenţi azi (n.r. - 7 aprilie), la Murfatlar. Drept urmare, doi avocaţi de la Boştină şi asociaţii sunt azi la Murfatlar. Nu noi facem notificările pentru întâlnirile cu persoanele ce urmează să fie expropriate şi nu avem cunoştinţă de cea la care faceţi referire, drept pentru care nu pot comenta asupra acestui punct".

Cine poartă responsabilitatea?

Proprietarul terenului s-a deplasat în zona Murflatlar, în speranţa că acolo va găsi reprezentanţii juridici pe care îi căuta de câteva ore bune. Potrivit declaraţiilor sale, nu a găsit decât două avocate ale firmei Boştină şi asociaţii, „care nu ştiau decât să dea din umeri şi să spună că toată răspunderea este a CNADNR".

Referitor la persoanele care au semnat, bărbatul afirmă că „sunt cu siguranţă persoane care nu au cunoştinţă în legătură că valoarea reală a terenurilor de pe care au fost expropriaţi".

Întrebaţi dacă este adevărat faptul că există diferenţe de evaluarea a terenurilor, cei de firma de exproprieri „s-au spălat pe mâini" şi au pus toată responsabilitatea în cârca evaluatorilor ANEVAR: „În prezent, evaluarea imobilelor afectate de traseul Autostrăzii Bucureşti-Constanţa, Secţiunea Medgidia-Constanţa, se face in conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 255/2010, prin evaluatori acreditaţi ANEVAR. Aceştia sunt singurii în drept să propună valoarea despăgubirilor funcţie de normativele legii. Orice persoana îndreptăţită care se considera vătămată în drepturile sale cu privire la cuantumul despăgubirilor acordate se poate adresa justiţiei, în conformitate cu procedura indicată în textul de lege referit".

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii