Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şefa de promoţie de la Academia Navală vrea să devină căpitan de vas Raluca Petrea - „Pe navă trebuie să ştii de două ori mai multă meserie ca un băiat!"

ro

13 Aug, 2012 01:00 9845 Marime text
sefapromotie-ralucapetrea3.jpgLa doar 23 de ani Raluca Petrea a simţit ce înseamnă să conduci un mastodont de oţel, a luptat cu furia valurilor, s-a orientat după busolă în mijlocul oceanului şi a făcut cart alături de ceilalţi marinari.

Raluca Petrea a absolvit în acest an Facultatea de Marină Civilă - Specializarea Navigaţie, Transporturi Maritime şi Fluviale cu media 8,26. A obţinut cea mai mare notă din promoţia sa. Şi dacă notele nu sunt foarte mari nu este pentru că ea nu a învăţat, ci pentru că profesorii au fost foarte exigenţi.

Visul marinăresc

„Mica sirenă" a devenit un om al mării deşi s-a născut pe meleagul vinului, în Vrancea, la data de 2 martie 1989. A urmat apoi Grupul Şcolar din Mărăşeşti. În liceu şi-ar fi dorit să urmeze ASE-ul sau chiar Politehnica. Şi-a schimbat planurile însă după ce un verişor i-a povestit cum e viaţa de marinar. Atunci a dorit să trăiască şi ea acest vis. Şi aşa a ajuns să se înscrie la Facultatea de Marină Civilă. Din start a exclus haina militară. Nu a dat examen, fiind admisă pe baza unui concurs de dosare. „Am ales Marina pentru că poţi să avansezi în scurt timp aici!", mărturiseşte absolventa.

Şi aşa au trecut cei patru ani de facultate. Erau în an nouă fete şi 100 de băieţi. Au fost protejate de către colegii lor. Din punctul ei de vedere, mai rău este într-o colectivitate cu multe fete decât cu mulţi băieţi.

Amintiri din practica marinărească

sefapromotieralucapetrea.jpgAre deja la activ şase luni de ambarcare. În această perioadă a făcut practica marinărească pe Ro - Ro -ul Rigel. „Iniţial, trebuia să parcurgem o rută simplă: Italia - Albania, dar am ajuns până în Libia. Din păcate, aici nu am putut debarca la ţărm din cauza conflictelor armate. Chiar când eram aproape de ţărm s-au auzit bombardamente pe ţărm", povesteşte tânăra marinăriţă. Aventura ei pe mare nu s-a oprit aici. „Pentru că era o navă mai veche, a şi luat puţin foc", povesteşte ea din întâmplările pe mare.

Aici, pe vas a învăţat despre comunicările navale, astronomie şi a făcut exerciţii de abandon navă în caz de pericol.

„Când am fost prima dată la comanda vasului, noaptea, era o mare lină şi luna plină. Marea era nemişcată. Şi atunci mi-am dat seama că ăsta e drumul meu", spune absolventa.

Vrea să devină căpitan

În septembrie, va pleca într-o nouă expediţie pe mare, de data aceasta pe nava de croazieră Sea Cloud, pentru a-şi definitiva practica marinărească.

Îşi doreşte foarte mult să devină căpitan de vas. Ştie că nu-i va fi uşor să lucreze printre bărbaţi. „Pe o navă, o fată trebuie să ştie meserie de două ori mai mult ca un băiat!", spune ea. Ştie că doar aşa va câştiga respectul celorlalţi şi va putea să se impună în faţa echipajului.

Nu va fi prima femeie comandant. Până în 2006, Monica Haisan a deţinut funcţia de comandant pe „Albatros", nava de intervenţie şi salvare pe mare. A lucrat în Marină aproape trei decenii. Cei doi băieţi ai ei i-au continuat meseria.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • carmen 04 Mar, 2013 19:57 mult succes!acesti studenti fac lucruri deosebite atunci cand isi iubesc meseria!