Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Visul autorităţilor locale, pasarela din Mamaia, blocat Viceprimarul Făgădău - "Ne mai trebuie jumătate din bani"

ro

19 Feb, 2011 00:00 1653 Marime text
pasarela.jpgPeste patru luni se vor împlini doi ani de când autorităţile locale au scos pe tapet, de ochii turiştilor şi spre bucuria hotelierilor, un nou proiect de investiţii în staţiunea Mamaia, acela de construire a unei pasarele metalice, în dreptul hotelului Victoria, care să aibă şi un debarcader destinat plimbării turiştilor cu ambarcaţiunile de agrement care se vor fi achiziţionat ulterior. Numai că a rămas la stadiul de proiect şi acum: un schelet metalic pe jumătate făcut, pentru că societatea care se ocupă de realizarea pasarelei nu a primit decât jumătate din suma care era prevăzută pentru realizarea obiectivului.

Până la acest moment, pe plaja din staţiunea Mamaia nu vedem nimic concret. Deşi Ministerul Turismului le aprobase suma de 4,64 de milioane de lei pentru construcţia pasarelei şi a pontoanelor, lucrurile s-au împotmolit în momentul în care a fost nevoie ca luciul de apă pe care urma să se construiască acest ponton a trebuit să fie transmis din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Local Municipal. Terenul, care a fost cu greu trecut în administrarea CLM, era de 2.129 de metri pătraţi. Promovarea hotărârii de Guvern privind transmiterea acestei suprafeţe a fost îngreunată de situaţia politică de la sfârşitul anului 2010, însă, într-un final, lucrurile s-au normalizat. Deşi aprobaseră alocarea sumei de 4,64 de milioane de lei în 2010, cei de la Ministerul Turismului nu au mai avut suficiente fonduri pentru acest obiectiv de investiţii şi a împărţit suma de dat CLM Constanţa în două tranşe, o parte din sumă fiind deja dată de anul trecut.

SC Petroconst SRL lucrează la scheletul pasarelei


Despre societatea care a câştigat licitaţia privind realizarea acestei pasarele în Mamaia, SC Petroconst SRL, se ştie că este una apropiată administraţiei publice locale şi pentru faptul că administratorul Dumitru Cilibia este asociat cu mai multe persoane care şi-au făcut un renume din a pune mâna pe contracte grase de la municipalitatea constănţeană. Aşa cum arăta anunţul de atribuire numărul 70520 din 21.10.2009, societăţii SC Petroconst SRL i-a fost încredinţat contractul nr. 135765, pentru "execuţia lucrărilor de construcţii aferente obiectivului de investiţii Pasarela Mamaia, inclusiv serviciul de proiectare PAC, PT+CS+DDE", pentru suma de 3.860.219 lei fără TVA, cu câteva sute de mii mai puţin faţă de valoarea estimată a contractului, 4.245.640 de lei fără TVA. Autorităţile locale au înfiinţat societatea SC Agrement Nautic SA, care urma să cumpere nave de pasageri şi goelete pentru agrementul turiştilor. Însă de la proiect la practică este drum lung, după cum se şi vede. Pasarela ar urma să aibă 518,50 metri, de la promenadă până în apropierea digului sparge-val. În capăt va fi prevăzută cu un debarcader cu o lungime de 40 m şi o lăţime de 6 metri. Potrivit schiţelor pasarelei, studiul de fezabilitate a fost întocmit de SC House Consult SRL, societate cu state vechi printre beneficiarii de contracte de la Primăria Constanţa.

Făgădău: "Am trimis solicitare să vedem dacă ne dau restul de bani"

Am luat legătura cu viceprimarul Decebal Făgădău pentru a vedea care este stadiul acestei investiţii, mai ales că se ştia că banii ar fi fost alocaţi de la Ministerul Turismului şi luciul de apă este deja trecut la administraţia locală. Cu alte cuvinte, nimic nu ar fi împiedicat demararea lucrărilor la pasarelă, astfel încât la începutul sezonului estival 2011 turiştii să fie plăcut surprinşi. Viceprimarul ne-a spus că ei nu au primit decât jumătate din suma destinată acestei investiţii, pentru că Ministerul Turismului nu a avut suficienţi bani anul trecut. "În septembrie 2010, am primit o hârtie de la minister prin care ni se spunea că nu pot să ne dea atâţia bani pentru că nu au şi că ne dau doar jumătate. Chiar azi (n.r. miercuri) am trimis o solicitarea către minister, pentru a ne spune dacă ne dau restul de bani anul acesta pentru a continua investiţia sau nu. Deja jumătate din scheletul pasarelei este gata. Am cerut răspuns urgent să vedem dacă ne dau restul de bani anul acesta pentru că nu mai putem face lucrări pe plajă după 15 mai", ne-a spus viceprimarul Constanţei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii