Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde-i criza? Cafelele lui Mazăre au costat dublu

ro

21 Sep, 2010 00:00 2118 Marime text
cafele_-_club_pensionari___.jpgDeşi edilul a anunţat că taie din cafelele pensionarilor, în luna iulie, potrivit anunţului din SEAP, valoarea cheltuielilor cu băuturile calde a fost dublă faţă de lunile anterioare

Pensionarii Constanţei nu se prea înghesuie în cluburile amenajate de primar în zilele în care nu li se mai oferă un ceai, o cafea sau o ciocolată caldă. Dar, cu toate că Mazăre a anunţat că din cauza crizei va tăia şi din cafeaua pentru sindrofiile seniorilor, cheltuielile estimate de municipalitate par să crească.

Cluburile pentru pensionari sunt pe cale să devină cluburi de week-end, după ce cafeaua gratis a sărit din schemă. Gândite de Mazăre ca un loc de relaxare a vârstnicilor, dar şi de proslăvire a numelui său - dovadă faptul că în campanie a umblat nu numai prin cluburile de noapte, dar şi prin cluburile de pensionari - foişoarele nu se mai bucură de aceeaşi priză în rândurile reprezentanţilor vârstei a treia. Aşadar, popularitatea ideii lui Mazăre cu amenajarea de cluburi pentru pensionari a scăzut în rândul electoratului său ţintă. Pensionarii nu se mai înghesuie în foişoarele lui Mazăre în zilele în care au fost tăiaţi de la porţia de cafea. Reamintim că, încă de la începutul anului, edilul Constanţei a anunţat că va face economie în ceea ce priveşte cheltuielile publice. Chiar din ianuarie el a anunţat cafea cu „raţia“, adică numai în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aşa se face că în cursul săptămânii pensionarii nu se mai deranjează să meargă la club, preferând alte modalităţi de a socializa sau hotărăsc pur şi simplu să stea acasă. Ca să mai „amortizeze“ din şocul tăierii cafelei de toate zilele în rândul electoratului preferat, Mazăre a afişat la „locul faptei“ un afiş în care dă vina pe „Guvernul de la Bucureşti“.

cafele_03.jpg„Guvernul de la Bucureşti e de vină“

Afişul, scris cu majuscule, este postat chiar lângă automatul de cafea, de folosit doar în week-end, adică vinerea, sâmbăta şi duminica. „Datorită (sic!) scăderii încasărilor la bugetul local şi a sprijinului inexistent al Guvernului de la Bucureşti trebuie făcută economie la toate capitolele bugetare pentru a nu intra oraşul în faliment. Drept urmare, cafeaua va fi servită în cluburile de pensionari doar în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică“, se arată în afişul pus ca urmare a diseminării anunţului făcut de Mazăre.
De precizat că, deşi s-a trâmbiţat reducerea cheltuielilor, în anunţul de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în anunţul contractelor subsecvente încheiate lunar cu firma furnizoare de cafele şi ceaiuri, criza nu se simte. Mai exact, în luna iulie se înregistrează, potrivit SEAP, o dublare a cheltuielilor la automatele de cafea. Iată care sunt valorile de atribuire publicate în SEAP pentru perioada martie - iulie: luna martie - 14.300 de lei, aprilie - 14.560 de lei, mai - 14.950 de lei, iunie - 19.500 de lei, iulie - 36.400 de lei.

Economie sau nu?

Aşadar, potrivit SEAP, în iulie s-a înregistrat o explozie a cheltuielilor cu cafeaua. Şi este de mirare având în vedere faptul că la cluburi se bea cafea, ceai etc. trei zile pe săptămână. Pentru a ne lămuri dacă economia anunţată de Mazăre este reală sau, din contră, cafeaua curge râuri-râuri în cluburile de pensionari, am contactat-o pe patroana SC Prodigy Corporation SRL - deţinătoarea aparatelor de băuturi calde. Lucreţia Cioară ne-a declarat că în ultimele luni a primit în medie, de la Primărie, comenzi de 25.000 de unităţi (cafele, ceaiuri etc) lunar, faţă de comenzile anterioare de câte 40.000 - 50.000 de unităţi. Ea a explicat că, deşi Primăria comandă 25.000 de băuturi lunar, se plăteşte cât se facturează. „Primăria poate comanda şi 50.000 de unităţi, dacă se consumă 10.000, 10.000 se facturează“, a precizat Lucreţia Cioară, după care s-a plâns că afacerea nu-i prea mai merge.

Cioară: „Vom încasa doar o treime din contract“

„Cred că vom încasa cam o treime din valoarea la care s-a atribuit contractul cadru“, a spus patroana, adăugând că şi costurile de închiriere a aparatelor de la firma furnizoare sunt cam mari. Întrebată cum îşi explică faptul că valoarea cafelelor pe luna iulie este dublă faţă de lunile anterioare, Lucreţia Cioară a spus că nu ştie şi că „sunt lucruri ce ţin de bucătăria internă a Primăriei“. Menţionăm că am încercat în zadar ieri să luăm legătura cu Mădălina Laciu, şefa Direcţiei Asistenţă Vârstnici şi Persoane Nevoiaşe din cadrul Primăriei Constanţa şi cu reprezentantul Biroului de Achiziţii, Ghiulnihal Mutalâp. Niciuna nu a fost de găsit la birou.

Reamintim că SC Prodigy Corporation SRL a obţinut de la municipiul Constanţa contractul privind furnizarea băuturilor calde, pe 3 martie. Durata acordului cadru este de un an, iar valoarea de atribuire a fost de 569.400 de lei fără TVA. Precizăm că SC Prodigy Corporation SRL este o răsfăţată a contractelor cu municipalitatea, fiind alimentată an de an, cu bani grei din bugetul local. În plus, valoarea contractelor firmei Prodigy Corporation încheiate cu municipalitatea a crescut în fiecare an. Dacă în 2008 Primăria Constanţa a dat pe cafelele seniorilor aproximativ 700 de milioane de lei, în 2009, municipalitatea reprezentată de Radu Mazăre a plătit de zece ori mai mult. În urma contractului încheiat în 2009, Prodigy Corporation a obţinut 613.200 lei fără TVA , adică peste 7,2 miliarde de lei vechi, cu TVA.

cafele_02.jpgIstoria firmei

Precizăm că firma i-a aparţinut pesedistului Ovidiu Chircă. Acesta s-a retras din afacere, cesionându-şi părţile sociale, gratuit, către Lucreţia Cioară, chiar pe 25 martie 2008, ziua în care în cotidianul ZIUA de Constanţa s-a scris despre afacerea „Cafelele“ pe care pesedistul o parafase cu Primăria Constanţa. Ovidiu Chircă este soţul Norei Alina Chircă, inculpată în dosarul retrocedărilor alături de primarul Mazăre şi de şeful Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • metaxula 21 Sep, 2010 09:15 LA CATE RETROCEDARI A SEMNAT SI SIGUR A PUS BOTUL CE-I MAI TREBUIE ACTIUNI LEGALE ,TOTUL LA NEGRU CA APA ESTE TOTUSI 5.8 LEI M3.AU DREPTATE CEI DE LA DNA CA-I ANCHETEAZA VERIFICATI DECIZIA DE IMPROPRIETARIRE NR. 4226/23/12/2005 DE CINE ESTE SEMNATA SI ACORDATA UNUI INFRACTOR PE NUME NEDELCU GHE.AURELIAN CARE ARE MAI MULTE IMOBILE INSFACATE ASTFEL,CU AJUTORUL DNEI. CHIRCA ,DESPINESCU ,RACU, FLORESCU,CONSTANTINESCU SI MAZARE