Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un consilier local din Hârșova, județul Constanța, și-a înaintat demisia. „Este benefică, necesară și oportună grupului politic PSD+Pro România”

ro

04 Mar, 2024 10:13 879 Marime text
Cornel Bulancea a demisionat din calitatea de consilier local al orașului Hârșova, județ Constanța. Demisia a fost înregistrată începând cu data de 3 martie 2024, și a motivate că „demisia este benefică, necesară și oportună grupului politic PSD+Pro România din CL Hârșova”.
 
Recent, membrul PSD Hârșova a înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, secția de contencios administrativ şi fiscal, dosarul cu nr. unic 123/842/2024, având ca obiect ordonanţă preşedinţială. Pârâți în dosar sunt secretarul general al orașului Hârșova, primarul orașului Hârșova și Consiliul Local al orașului Hârșova.
 
Reamintim, în urmă cu câteva luni, Cornel Bulancea membru PSD Hârșova a transmis un memoriu Comisiei de Abuzuri și Petiții din Camera Deputaților prin care le-a adus la cunoștintă situația sa, una inedită la nivel de țară.

Ulterior, președintele Comisiei, deputatul PSD Steluța Cătăniciu i-a adus la cunoștință petentului că au solicitat Prefecturii Constanța să dispună analiza cazului său și să identifice modul de soluționare, pe care să-l comunice cât mai curând, fundamentat legal.

Bulancea susține că deși a depus juramântul la 6 iunie 2022, cf. art. 204 alin 15 din Codul administrative, nu a fost convocat la ședintele Consiliului local Hârșova și nu-și poate exercita mandatul de consilier local.

Bulancea a acuzat că cei care se opun exercitării mandatului său ar fi primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, în complicitate cu Prefectura Constanța.

La finalul anului 2023, Bulancea face o nouă sesizare către Primul ministru al României, Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Curtea de Conturi, IPJ Constanța, Instituția Prefectului județului Constanța și către Direcția Generală Anticorupție și Serviciul județean anticorupție Constanța și cere să fie luate măsurile legale și să fie aplicate sancțiunile corespunzatoare, față de neafișarea pe site-ul primăriei Hârșova a procesului verbal din 06-06-2022, atunci când acesta susține că a depus jurământul în calitate de consilier local, în conformitate cu art. 204 alin. 15 din OUG 57/2019.
 
 
Redăm mai jos demisia înaintată Primăriei Hârșova:
 
„Subsemnatul, Bulancea Cornel, in temeiul art. 204 alin. 2 , lit. a, din O.u.g. 57/2019 incepand cu data de 03 martie 2024 , ora 16.50 demisionez din functia de consilier local al orasului Harșova, judet Constanța.
 
Consider ca aceasta demisie este benefica, necesara si oportuna grupului politic PSD + Pro Romania din Consiliul local Harsova (din care am facut parte), persoane ce au fost alese de peste jumatate din electoratul din Harsova, prezent la vot la alegerile locale din anul 2020. Intentionez sa ma dedic mai departe si altor proiecte si pasiuni .
 
Pentru referinta, prezenta demisie este intemeiata si in baza prevederilor art. 204, alin. 2, alin. 3, alin. 6, alin. 7 , dar si altele in cauza, din OUG 57/2019, spre exemplu, dar nu numai: (2) Calitatea de consilier local, respectiv cea de consilier județean încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: a) demisie; (...) (3) Data încetării de drept a mandatului, în cazurile enumerate la alin. (2) lit. a), c)-f) și l), este data apariției evenimentului sau a împlinirii condițiilor care determină situația de încetare, după caz. (...) (6) În situațiile prevăzute la alin. (2) lit. a), c)-f) și l) constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local sau de consilier județean, precum și vacantarea locului de consilier local sau de consilier județean se realizează printr-o hotărâre de constatare a autorității deliberative respective, la propunerea primarului ori, după caz, a președintelui consiliului județean sau a oricărui alt ales local, adoptată în prima ședință desfășurată după apariția evenimentului.
 
Hotărârea autorității deliberative este comunicată de îndată judecătoriei competente să valideze mandatul supleantului, în condițiile art. 122, precum și consilierului local. (7) Consiliul local, respectiv consiliul județean are obligația de a adopta hotărârea prevăzută la alin. (6) în termen de 30 de zile de la introducerea pe proiectul ordinii de zi a referatului constatator semnat de primar și de secretarul general al unității/subidiviziunii administrativ-teritoriale ori de președintele consiliului județean și de secretarul general al județului, după caz, cu privire la una dintre situațiile prevăzute la alin. (2) lit. a), c)-f) și l). În termen de maximum 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru consiliul local, respectiv pentru consiliul județean, constatarea încetării mandatului, precum și vacantarea locului de consilier local sau de consilier județean se realizează de către prefect prin ordin, în baza referatului constatator comunicat de către secretarul general al unității/subidiviziunii administrativ-teritoriale, în situația neadoptării acestei hotărâri de către consiliul local sau consiliul județean, după caz. (...) (10) Hotărârea consiliului are la bază, pentru situațiile prevăzute la alin. (2) lit. a), c)-f), h) și l), un referat constatator, întocmit în maximum 3 zile de la apariția evenimentului și semnat de primar și de secretarul general al comunei, al orașului sau al municipiului/subdiviziunii municipiului, respectiv de președintele consiliului județean și de secretarul general al județului. Referatul este însoțit de acte justificative”, a transmis Bulancea către Primăria Hârșova.

Citește și

Un membru PSD de la Hârșova își caută dreptatea în instanța de judecată!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii