Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situație unică în țară la Hârșova! Doi „consilieri locali” PSD nu-și pot exercita mandatele Vezi de ce!

ro

17 Jul, 2023 16:01 1640 Marime text


Cornel Bulancea membru PSD Hârșova a transmis un memoriu adresat Comisiei de Abuzuri și Petiții din Camera Deputaților prin care aduce la cunoștintă situația sa, una inedită la nivel de țară.

În fapt, mandatul de supleant pe lista consilierilor social-democrați a lui Cornel Bulancea  fost validat de instanța competentă la data de 18 mai 2022.



Acesta susține că a depus juramântul la 6 iunie 2022 , cf art. 204 alin 15 din Codul administrative, însă „de atunci și până în prezent, nu am fost convocat la ședintele Consiliului local Hârșova și astfel nu-mi pot exercita mandatul”, notează Cornel Bulancea, în memorial remis deopotrivă și către mass-media locală.


Din cele susținute de Bulancea reiese că cel care se opune exercitării mandatului său ar fi primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, în complicitate cu Prefectura Constanța.

„Din dispozițiile de convocare, emise de primar (ce ca anexa au cate un convocator), EU NU EXIST ÎNSCRIS, ... fiindcă așa este "voința" primarului. HILAR ESTE FAPTUL că ... și Prefectura Constanța , probabil complice fiindu-i acestuia, mi-a comunicat că nu figurez ca ales local al orașului Hârșova, deși în fapt EU AM FOST VALIDAT DE INSTANȚă DREPT CONSILIER LOCAL.

 PRECIZEZ ca era obligatia prefectului să ma includă în acea listă ELECTRONICA și să o transmit la MDLPA  , cf. art. 263 din OUG 57/2019. Nicio instituție nu mi-a dovedit că ar fi luat în clar vreo măsură, pentru ca eu să îmi pot exercita dreptul de vot cu care am fost investit de electoratul care m-a votat pe lista PSD, în 2020. (respectiv, circa 2000 de persoane ). (…) Cert este că nici nu există ordin de prefect privind încetarea mandatului meu, și nu exista HCL privind vacantarea mandatului meu.

Așadar, eu sunt consilier prin decizia instanței și prin jurământ, dar nu sunt convocat. Solicitarea mea este să instiintați instituțiile competente și publicul, despre aceste abuzuri de funcție”
, scrie Cornel Bulancea în memoriul la care facem referire.





CL Hârșova funcționează cu 15 consilieri locali în loc de 17


Din iulie 2022 și până în prezent, Consiliul Local Hârșova funcționează cu 15 aleși locali, în loc de 17 așa cum prevede legea, fapt recunoscut și de primarul orașului, Viorel Ionescu.



Acesta a precizat pentru ZIUA de Constanța că situația de la Hârșova este unică probabil la nivel national, însă nu din vina sa, ci a vidului legislativ. „Problema, una atipică este încă spre soluționare la secretarul Primăriei. Cornel Bulancea a fost validat de instanță, însă a depus jurământul, în cadrul unei ședințe de Consiliu nestatutare. Nu este singurul în această situație. Mai este și cazul Georgetei Mocanu, tot de la PSD. Din acest motiv, Consiliul Local Hârșova funcționează, dar într-adevăr cu doar 15 aleși locali. Din ce știu, secretarul Primăriei le-a trimit înștiințare să vină să depună jurămîntul în ședință legal constituită, însă au refuzat. Există și un vid legislativ, motiv pentru care secretarul s-a adresat atât Prefecturii cât și Ministerului Administrației. Din discutația pe care am avut-o cu doamna secretar pe acest subiect, încă mai aștepta un punct de vedere de la Prefectură”, a spus Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

Totodată primarul Viorel Ionescu mai apreciază că „situația actuală a fost generată de depunerea unui jurământ într-o ședință de consiliu care nu a avut cvorum, secretarul înmânându-le celor doi supleanți de la PSD la insistențele acestora, jurămintele. Și de aici a început toată isteria. Punctele de vedere ale Prefecturii și M.L.P.D.A au fost în sensul că acel jurământ nu a fost legal depus. Supleanții insistă, totuși, prin adrese, că sunt deja în funcție și că nu se mai impune depunerea unui nou jurământ. Legea prevede, însă, că jurământul se depune in ședință, iar convocarea unei ședințe în acest sens, se face nu numai de către primar, ci și de către consilierii locali. Probabil doamna secretar încearcă să repare greșeala pe care a făcut-o prin înmânarea jurămintelor în cadrul acelei ședințe fără cvorum.  I-am solicitat în repetate rânduri să îmi spună fundamentat pe texte de lege, care este soluția pentru completarea consiliului și dacă cei doi supleanti mai pot depune un nou jurământ, dar aceasta așteaptă puncte de vedere de la Prefectură,   Filmarea ședinței cu depunerea jurământului nelegal este pe site-ul Primăriei din data de 06.06.2022", a concluzionat primarul Ionescu.

La rândul său, Doinița Cristian – secretar Primăriei Hârșova a precizat pentru ZIUA de Constanța că a un punct de vedere de la Prefectura, si mai departe la Ministerului Administrație în acest caz. „Ministerul ne-a transmis să cei doi supleanți trebuie să mai depună o dată jurământul, potrivit Codului Administrativ. Între timp, am mai cerut și un alt punct de vedere de la Prefectură, pe care încă îl așteptăm. Nu știu dacă între timp a venit, pentru că eu sunt în concediu până la 1 august”, a declarat Doinița Cristian, care admite deopotrivă că este o situație atipică și în același timp a mai menționat că dreptul la convocarea unei ședințe de CL aparține și consilierilor locali, prin urmare, legea permite astfel stoparea unui eventual abuz din partea partea autorității, dacă acesta ar exista".

Ce spune conducerea PSD Constanța despre situația de la Hârșova

Referitor la situația în care se află, la acest moment, Bulancea Cornel, consilier local PSD în Hârșova, președintele Organizației Județene a PSD Constanța, senatorul Felix Stroe a  făce următoarele precizări la solicitarea ZIUA de Constanța:

Cornel Bulancea a fost validat de instanță drept consilier local în acest oraș, încă din data de 18 mai 2022. Dovadă în acest sens stă decizia instanței de judecată, în care se specifică foarte clar : “potrivit articolului 114 aliniat 5  din Ordonanța de Urgeanță nr. 57/ 2019 privind Codul Administrativ, prezenta decizie se va comunica Prefectului Județilui Constanța și Secretarului General al Orașului Hîrșova”’. Ceea ce s-a și întâmplat.

Conform articolului 204 aliniat 15 din Codul Administrativ, Cornel Bulancea a depus, în data de 6 iunie 2022, jurământul.

În ciuda acestor evidențe, ușor de probat și verificat, atât primarul orașului Hârșova cât și prefectul județului Constanța au refuzat- și refuză în continuare- să pună în aplicare o decizie a instanței. Și, mai grav, să respecte Constituția. Carte de căpătâi a nației nostre, acolo unde este prevăzut dreptul fiecărui cetățean român de a fi ales.

Deranjant este că Silviu Coșa, prefectul județul Constanța, cel care are obligația să vegheze la respectarea legii, a recurs la diferite tertipuri imorale și, nu în ultimul rând, ILEGALE pentru a nu-i respecta consilierului Cornel Bulancea dreptul stipulat de Constituție.

Putem înțelege că Silviu Coșa a intrat în campanie electorală pentru președinția Consiliului Județean, stare de fapt ce îl determină să-și protejeze colegii politici, dar îi atragem atenția că în acest caz a comis un grav ABUZ ÎN SERVICIU.

PSD Constanța va face toate demersurile legale pentru ca acest abuz să fie stopat, iar  lui Cornel Bulancea  să-i fie respectate drepturile. Ca și cele ale locuitorilor din orașul Hârșova, cei care în 2020 au votat PSD
", a transmis Felix Stroe, președintele PSD Constanța.

Reacția Prefecturii Constanța cu privire la cazul din CL Hârșova 

„Prin Hotărârea Judecătoriei Hârșova 309/2022, s-a admis cererea formulată de secretarul general al orașului Hârșova și s-a validat mandatul consilierului local Cornel Bulancea, potrivit rezultatului alegerilor locale din 27.09.2020.

Pentru a intra în exercitarea mandatului de consilier local, alesul local are obligația să depună jurământul după momentul validării mandatului de către instanța de judecată, în fața Consiliului Local. Consiliul Local se convoacă în conformitate cu prevederile art. 134 din Codul Administrativ.

Ședințele Consiliului Local se desfășoară în prezența majorității consilierilor în funcție, drept urmare, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a precizat că cvorumul pentru desfășurarea ședințelor Consiliului Local este o condiție de legalitate a desfășurării ședinței. În lipsa lui, Consiliul Local nu poate fi considerat întrunit în ședință, ci doar convocat, prin urmare un supleant al cărui mandat a fost validat, nu poate să depună jurământul în fața Consiliului Local care nu este întrunit într-o ședință ordinară sau extraordinară, așa cum menționează art. 137 alin. (1) din Codul Administrativ.

La această dată, secretarul general al orașului Hârșova nu a înaintat o situație a aleșilor locali cu includerea domnului Cornel Bulancea în categoria consilierilor locali care urmează să fie înscriși în platforma e-alesi.ro

De asemenea, nu se poate face referire la o încetare de drept a mandatului de consilier local, deoarece nu există înscrisuri din care să rezulte îndeplinirea condițiilor instituite de art. 204 din Codul Administrativ", au transmis reprezentanții Prefecturii Constanța.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:

Un fost candidat pentru fotoliul de edil a dat în judecată primăria și primarul orașului Hârșova
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii