Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terenurile Arhiepiscopiei, la mana primarilor

ro

07 Nov, 2009 00:29 1211 Marime text
cap2.jpgLuna trecută, invocând legislaţia în vigoare şi documente antice, Arhiepiscopia Tomisului îşi revendica dreptul de proprietar a sute de hectare de teren forestier. Juristul instituţiei a avut o discuţie cu prefectul judeţului, Claudiu Palaz, şi pe tema aplicării prevederilor unei legi din 2007.

Solicitările iniţiale ale Arhiepiscopiei Tomisului au fost discutate în cea de-a doua şedinţă a Comisiei Judeţene de Fond Funciar, convocată de prefectul Claudiu Palaz. Cererile Arhiepiscopiei datau din 11 decembrie 2008 şi vizau reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri pe care le are în folosinţă, deocamdată. Fiind o situaţie mai delicată, ambele cereri au fost amânate pentru o documentare aprofundată. Prefectul Palaz a menţionat atunci că, dacă vor fi îndeplinite condiţiile legale, suprafeţele vor fi retrocedate Arhiepiscopiei, „chiar dacă e vorba de o suprafaţă mare".

teren_biserica_02.jpgÎn şedinţa de ieri a Comisiei Judeţene de Fond Funciar, subiectul privind împroprietărirea Arhiepiscopiei Tomisului a revenit pe tapet. Prefectul a fost informat de reprezentantul Direcţiei Generale a Arhivelor Statului - filiala Constanţa că se poate face dovada deţinerii terenurilor forestiere pretinse şi, în perioada viitoare, vor analiza situaţia. Totodată, Palaz a avut o discuţie cu juristul Arhiepiscopiei Tomisului pe marginea unui normativ aprobat în anul 2007, potrivit căruia toate suprafeţele de teren pe care biserica le-a avut în folosinţă pot ajunge în administrare. Altfel spus, terenurile ce au fost alocate de consiliile locale pentru case parohiale, cele din curţile bisericilor, precum şi acelea folosite de mănăstiri vor fi date în concesiune. „Soluţii există pentru aplicarea legii. Deocamdată, se pot da hotărâri de consiliu local, în care va fi invocată acea lege, pământurile respective făcând parte din patrimoniul comunelor, oraşelor sau municipiilor, după caz", a menţionat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Claudiu Palaz a explicat că, astfel, dreptul de folosinţă va fi transformat în drept de proprietate doar cu acordul administraţiilor publice locale. „Dacă primăriile nu vor dori să accepte, terenurile pe care Arhiepiscopia le foloseşte la nivelul întregului judeţ nu vor trece în proprietatea acesteia", a concluzionat prefectul Claudiu Palaz.

{mos_ri:Claudiu Palaz,Arhiepiscopia} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii