Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Ion, deputat „Proiect de lege USR privind căutarea persoanelor dispărute este ţinut în sertar de aproape un an"

ro

12 Sep, 2023 12:22 838 Marime text


Un proiect de lege USR privind căutarea persoanelor dispărute este ţinut în sertar de PSD şi PNL de aproape un an, în condițiile în care în cazul persoanelor dispărute, primele 48 de ore sunt esențiale pentru a le găsi în viață.
 
Stelian Ion, deputat USR Constanța spune că : „După cazul Caracal a fost evidentă necesitatea îmbunătățirii legislației.
 
Din cauza PSD și PNL, însă, de un an și jumătate, proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute (L410/2021) zace în sertarele Senatului. Ultima poticnire este opera PSD care a cerut, în noiembrie 2022, când urma să fie votat în Senat, ca proiectul să se întoarcă la comisii pentru reexaminare, cu termen de două săptămâni.
 
Și acolo a rămas.
 
Noua lege ar fi trebuit să rezolve situațiile în care persoanele dispărute ar putea fi localizate cu ajutorul telefonului, astfel încât un caz ca al Alexandrei, tânăra omorâtă în Caracal, care a sunat la 112 de trei ori să spună că a fost răpită și să ceară Poliției să se grăbească să o găsească, să nu se mai repete.
 
Proiectul ținut la sertar de PSD în Senat ar permite localizarea persoanelor dispărute prin metodele utilizate în prezent în cadrul procedurilor penale, cu protejarea datelor personale. În plus, ar fi create unităţi specializate în cadrul Poliției pentru găsirea persoanelor dispărute, care vor fi obligate să dea curs tuturor sesizărilor, chiar dacă nu sunt furnizate toate datele despre respectiva persoană.
 
A început o nouă sesiune parlamentară, mai este puțin și se face anul de când PSD a cerut o păsuire de două săptămâni pentru a reexamina proiectul de lege și majoritatea parlamentară PSD-PNL nu înțelege că în situații de criză și de pericol viteza de reacție face diferența între viață și moarte”, susține deputatul constănțean.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii