Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:03 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statutul falsificat, biblia tatarilor turco-musulmani

ro

19 Jul, 2004 00:00 1181 Marime text

Deputatul Sali Negeat il acuza de abuzuri pe Iusuf Timusin

Sali Negeat demasca abia acum falsificarea Statutului UDTTMR, desi fapta incriminata s-a petrecut cu mult timp in urma * Deputatul a recunoscut ca majoritatea sedintelor s-au desfasurat fara intrunirea cvorumului prevazut in statut, dar ca au fost adoptate hotarari ce priveau bunul mers al uniunii * In opinia acolitilor lui Negeat, singurul vinovat de cele care se intampla in UDTTMR este Iusuf Timusin * Negeat mai spune ca, desi nu au fost respectate conditiile statutare, hotararile au fost adoptate * In forma in care a fost adoptat, statutul uniunii poate fi atacat de oricine

Paginile cotidianului "ZIUA de Constanta" au gazduit in mai multe editii articole in care a fost descrisa situatia exploziva din Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, filiala Constanta. Saptamana trecuta, mai multi membri ai uniunii, inclusiv presedintele Iusuf Timusin, au convocat o conferinta de presa pentru a aduce la cunostinta opiniei publice situatia creata in interiorul uniunii, prin care se alimenteaza un conflict legat de pastrarea puterii de gruparea formata in jurul deputatului Sali Negeat. In replica, ieri, membri ai Biroului Executiv au fost prezenti la o intalnire cu presa organizata de deputatul UDTTMR, Sali Negeat. In comunicatul de presa inmanat ziaristilor prezenti la conferinta de presa se spune: "Tinand cont de nesfarsitele aparitii de articole in presa scrisa din perioada 2003-2004, articole care, in majoritatea lor, se refera la situatia tensionata in cadrul UDTTMR si sunt denigratoare la adresa Uniunii, iar sursele acestor articole sunt anonime sau dubioase si false, va comunicam urmatoarele: De aceasta stare tensionata si nemaiintalnita la UDTTMR se face responsabil in primul rand presedintele in functie Iusuf Timusin si grupul dubios de care este sustinut". Deputatul Sali Negeat si-a exprimat convingerea ca presedintele uniunii a furnizat informatii cu privire la conflictul dintre taberele ce s-au format in organizatie, date care au stat la baza articolelor aparute in presa locala. Pe aceasta cale il informam pe deputatul UDTTMR ca presupunerile sale sunt false, pentru ca tot a venit vorba despre asa ceva, ca Iusuf Timusin nu a rostit nici macar un cuvant cu privire la raca dintre grupari pana la conferinta de presa de saptamana trecuta. Nu Timusin este in spatele "cavalcadei de articole", conform exprimarii deputatului, ce au aparut in presa locala. Sali Negeat, langa care s-au aflat, solidar, vicepresedintii Uten Caeasedin, Ali Ismet, secretarul general Niat Osman, a facut precizari in legatura cu modul in care a fost desemnat presedintele uniunii. Deputatul a renuntat la aceasta functie in anul 2000, dupa alegerile generale, pentru ca statutul de parlamentar era incompatibil cu cel de presedinte al uniunii. In aceste conditii, conducerea interimara a fost incredintata lui Iusuf Timusin. Intrebat cum s-a luat aceasta hotarare, Sali Negeat a spus ca delegatii la Congresul Extraordinar al UDTTMR au hotarat acest lucru. Nu cunoastem amanunte cu privire la statutul uniunii, dar un congres desemneaza un presedinte, nu un interimar. Nu este necesar sa ai cine stie ce cunostinte de matematica ca sa-ti dai seama ca mandatul lui Timusin expira abia in octombrie, cand se implinesc doi ani de la data la care s-a desfasurat Congresul. Or, graba de care da dovada gruparea Negeat pentru organizarea unui congres la care sa se aleaga un nou presedinte trebuie sa dea de gandit oricui priveste situatia din afara cercului, asa cum sunt situati tatarii care nu detin functii de conducere in filiala judeteana.

Pe Sali Negeat l-a luat gura pe dinainte

"Nu intamplator situatia din UDTTMR este dezastruoasa. Vina este a presedintelui si a celorlalti membri ai conducerii. Suntem nevoiti sa actionam de urgenta", a declarat Sali Negeat. Probabil ca acesta este motivul pentru care membrii Biroului Executiv si ai Consiliului Reprezentantilor sunt convocati foarte des in ultima perioada, adica incepand din martie, cand s-au desfasurat alegeri la organizatia municipiului Constanta, considerate ilegale de conducerea uniunii. Deputatul a recunoscut ca majoritatea sedintelor s-au desfasurat fara intrunirea cvorumului prevazut in statut, asa cum s-a intamplat si la una dintre intalnirile de saptamana trecuta, cea in care s-a hotarat, in prezenta a doar 16 membri din cei 35 cati ar fi trebuit sa fie prezenti, suspendarea din functie a presedintelui uniunii. Pe Negeat l-a luat gura pe dinainte si a recunoscut ca nu este singura data cand statutul nu a fost respectat, deci s-au mai luat hotarari chiar daca nu s-a intrunit numarul legal de membri pentru adoptarea lor. Statutul, document ce reprezinta Biblia fiecarei formatiuni, politica sau nu, este, in opinia lui Negeat, un document fals. Culmea este ca deputatul cunostea amanunte cu privire la falsurile operate in document chiar dupa ce a fost legalizat, dar nu a suflat nici o vorba. Tot acum, Sali Negeat dezvaluie amanunte cu privire la faptul ca l-a consultat pe insusi "parintele Constitutiei", Antonie Iorgovan, cu privire la articolul din statut referitor la candidaturile la Parlament. Deputatul a declarat ca, daca ia in considerare formularea articolului, poate candida pentru inca un mandat. In raspunsul lui Iorgovan, citit de insusi Sali Negeat, se precizeaza ca, in forma in care a fost redactat, legalitatea statutului uniunii poate fi atacata de oricine. Deputatul n-a zis nimic ani de zile nici in legatura cu functia pe care a obtinut-o Aidun Curtmola, contestatul presedinte al organizatiei municipale Constanta, care din 1998 este expert guvernamental pe probleme ale minoritatilor. Au trecut ani de zile pana cand parlamentarul a decis ca este momentul sa dezvaluie fapte reprobabile, care abia acum trebuie indreptate, acum cand trebuie sa se puna in discutie, dar numai intr-un anumit cadru si cu o anumita sustinere, candidatura sa la alegerile generale. Este necesara eliminarea oricarui contracandidat care ar putea sa puna sub semnul intrebarii obtinerea unui nou mandat la Camera Deputatilor. Timpul trece, iar deputatul trebuie sa fie convins ca va obtine ceea ce viseaza. Tocmai de aceea se incearca prin toate mijlocele organizarea de noi alegeri la municipiul Constanta, organizatie din care provine majoritatea membrilor din Consiliul Reprezentantilor si care are cel mai mare numar de delegati la congres. Orice mana care se ridica in favoarea sa reprezinta cate un pas spre un fotoliu de deputat in care s-ar putea instala pentru inca patru ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii