Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatoarea Ramona Dinu cere Ministerului Educaţiei reanalizarea coeficienţilor privind finanţarea instituţiilor de învăţământ de stat în 2020 (document)

ro

25 Dec, 2019 00:00 2113 Marime text
  
Senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu a solicitat Ministerului Educaţiei reanalizarea coeficienţilor în funcţie de care se va calcula finanţarea de bază a instituţiilor de învăţământ de stat din România, pentru anul 2020, pentru a răspunde nevoilor reale din societate.
 
“Am făcut această cerere deoarece cred cu tărie în nevoia de internaţionalizare a învăţământului românesc, precum şi în sporirea accesului la învăţământul superior prin practicarea unor forme de învăţământ adaptate nevoilor de educaţie continuă a cetăţenilor. Nu cred că există vreun oficial din Ministerul Educaţiei care să spună că aceste nevoi nu sunt vitale pentru dezvoltarea învăţământului superior din România. Or, trebuie să dovedim acest lucru nu doar în discursuri şi poziţionări publice, ci şi prin maniera în care alegem să finanţăm aceste domenii şi forme de învăţământ”, susţine senatoarea.
 
Dinu mai adăugă că procesul de modernizare a educaţiei trebuie să plece de la o radiografie completă a nevoilor societăţii, în general, şi a studenţilor, în special.
 
“Astăzi, economia autohtonă are nevoie de tineri care să-şi deschidă mici afaceri, a căror sustenabilitate însă nu poate fi asigurată doar prin pasiune, fiind nevoie şi de cunoştinţe temeinice, deprinse în timpul studiilor. Pentru a încuraja acest deziderat, am solicitat Ministerului Educaţiei să stabilească acelaşi coeficient de cost de finanţare de 1.65 pentru toate Știinţele Economice, nu doar pentru domeniul de licenţă Cibernetică, statistică şi informatică economică şi specializările Economie agroalimentară şi Economie agroalimentară şi a mediului”, apreciază parlamentarul USR.
 
Totodată, Ramona Dinu consideră că statul trebuie să investească în educaţie, să susţină performanţa şi să încurajeze competiţia între universităţi: “Fondul pentru Dezvoltare Instituţională (FDI) trebuie să îşi atingă obiectivul - încurajarea celor 55 de universităţi să dezvolte proiecte pentru a creşte calitatea actului educaţional. De aceea, am depus un amendament la Legea Bugetului pentru anul 2020, prin care solicit, în numele USR, creşterea sumei disponibile prin FDI, până la 100 milioane de euro (480 milioane lei) în 2020”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii