Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefecturile vor fi verificate de Ministerul Administratiei si Internelor

ro

17 Jul, 2004 00:00 842 Marime text

Noii ministri au luat contact cu teritoriul

Remanierea Guvernului continua cu schimbari la nivelul secretarilor de stat si al prefectilor * Bani pentru descentralizarea administratiilor locale * Problemele ridicate de primari vor fi rezolvate cu sprijinul institutiilor descentralizate

Reprezentanti ai administratiilor judetene si directorii deconcentratelor, ca aproape la fiecare sfarsit de saptamana, in functie de tematica stabilita pentru videoconferinta, intra in contact cu cei ai Guvernului. Eugen Bejenariu, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a prezentat prefectilor pe noii membri ai Executivului si a precizat ca remanierea ce s-a soldat cu schimbarea unor titulari de ministere va continua cu secretari de stat si... prefecti. Bejenariu a precizat, de asemenea, ca premierul Adrian Nastase a hotarat ca, in perioada imediat urmatoare, sa se organizeze la Palatul Victoria o intalnire cu toti presedintii consiliilor judetene. La reuniune urmeaza sa fie discutat stadiul de indeplinire a programelor cuprinse in strategiile sectoriale de dezvoltare a Romaniei, cum ar fi ISPA si SAPARD, precum si alte probleme de actualitate. In interventia sa, Gheorghe Emacu, ministru delegat pentru Administratie, a facut precizari cu privire la programul PHARE, prin derularea caruia se beneficiaza de o finantare de 4 milioane de euro, ce are ca obiect descentralizarea fiscala a administratiilor locale. Prefecturile sunt institutiile ce sunt implicate in derularea proiectului privind crearea conditiilor prin care primariile vor beneficia de independenta in ceea ce priveste administrarea fondurilor. Emacu a cerut prefectilor sa sprijine echipele Ministerului Administratiei si Internelor ce se vor deplasa in teritoriu pentru a oferi mai multe date cu privire la modul in care trebuie sa se manifeste descentralizarea administratiilor locale.

Verificari in mediul rural

Intalnirea cu primarii - care urmeaza, de obicei, dupa videoconferinta - a clarificat mai multe aspecte cu privire la verificarile ce vor fi efectuate pe mai multe domenii de activitate. Autoritatea Nationala de Control in domeniul muncii va desfasura, in urmatoarea perioada, patru campanii de control. Domeniile sunt agricultura, in ceea ce priveste munca la negru, substantele periculoase - prin care se incearca identificarea depozitelor de astfel de substante pe raza localitatilor, turism - domeniu in care persoanele muncesc fara forme legale, si bauturi alcoolice - pentru identificarea fabricilor clandestine de fabricare a bauturilor spirtoase. In ceea ce priveste protectia consumatorilor, primarii trebuie sa actioneze pentru constituirea consiliilor consultative pentru protectia consumatorilor, in care vor fi cooptati medicul uman, cel veterinar si un reprezentant al Politiei. Problemele semnalate de primari s-au referit la combaterea muncii la negru, subventiile pentru agricultori, preturile de achizitie pentru grau, porumb si floarea-soarelui, pregatirea unitatilor de invatamant pentru noul an scolar, transportul in comun. Primarii au sustinut ca trebuie sa se identifice o modalitate prin care tractoristii care nu au atestate pentru conducerea utilajelor sa obtina carnete pentru a putea fi angajati cu acte in regula. Cursuri pentru obtinerea carnetelor ar putea fi organizate de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, institutie care nu are, insa, posibilitatea sa puna la dispozitie combustibilul pentru probele practice. Subventiile acordate de stat ar trebui, in opinia primarilor, sa se acorde sub forma de combustibil, si nu bani, asa cum se procedeaza in prezent. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a primit misiunea de a informa Prefectura cu privire la neintelegerile legate de terenurile aflate in arenda la asociatiile agricole din zona Corbu si de a organiza o intalnire cu producatorii agricoli la care sa se discute obtinerea unui pret cat mai bun pentru recoltele din acest an, mai ales la grau. Noul primar al orasului Navodari a semnalat faptul ca, desi a discutat cu operatorii care asigura transportul de persoane pe relatia Constanta - Navodari, nu a reusit sa obtina suplimentari pentru orele de varf. Competente in aceasta problema are Autoritatea Rutiera, care trebuie sa aprobe suplimentarea mijloacelor de transport in comun. In perioada imediat urmatoare, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean se vor deplasa in teritoriu si vor avea discutii cu primarii localitatilor, referitoare la pregatirea unitatilor de invatamant pentru noul an scolar prin lucrari de igienizare si transfer de mobilier.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii