Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:34 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL a făcut comanda, artistul a realizat opera în bronz Bustul fostului viceprimar Petrache Trandafir zace într-un atelier de peste zece ani (galerie foto)

ro

20 Feb, 2013 22:43 4140 Marime text
statuie_statuie.jpgÎn 2001, la doi ani după moartea fostului viceprimar al municipiului Constanţa, Petrache Trandafir, un grup de prieteni ai fostului edil au luat iniţiativa de a realiza un bust în amintirea acestuia. La momentul respectiv, se spunea că bustul ar urma să fie amplasat undeva în zona Gării Constanţa.

Petrache Trandafir a fost, din 1993, membru al Partidului Naţional Liberal. Despre el se spune că ar fi realizat unificarea liberalilor la Constanţa, însă înainte ca acest lucru să se întâmple la nivel naţional.

Pe marginea bustului comandat în 2001 nu s-a mai auzit nimic. Am fi fost, poate, tentaţi să credem că iniţiativa nu s-a concretizat. S-a întâmplat însă contrariul. Bustul, comandat, aşa cum ne spune realizatorul său, chiar de către PNL Constanţa, e terminat de mai bine de zece ani. Sculptorul care l-a realizat, pe numele său Nicolae Mira, este acelaşi care a executat bustul regretatului deputat Corneliu Dida.

statuie_2.jpgMira povesteşte că în 2001 a primit comandă pentru a realiza un bust din bronz, reprezentându-l pe fostul viceprimar Petrache Trandafir. Înalt de aproximativ 70 de centimetri, bustul aşteaptă, încă din 2001, să fie ridicat din atelierul artistului, de la sediul Uniunii Artiştilor Plastici din Constanţa. Peste opera de artă s-au aşternut praful, timpul, uitarea.

Conform declaraţiilor artistului plastic, comanda a fost achitată de ani de zile. Aşadar, nu poate fi vorba despre o datorie. Cu toate acestea, nimeni nu a mai revendicat bustul din bronz. Despre un loc pentru amplasarea acestuia nu putem vorbi.

Să nu fie, oare, Petrache Trandafir suficient de important pentru liberalii constănţeni pentru ca bustul său să fie ridicat şi, în cele din urmă, amplasat undeva în Constanţa?

Petrache Trandafir s-a stins din viaţă la doar 50 de ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Partizanu 21 Feb, 2013 00:56 Pai de ce sa fie important un COMUNIST care taia si spinzura in CLANUL VASEA.