Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul, raiul interzis al lui Sabit Danis

ro

24 Oct, 2008 00:00 769 Marime text

Minoritatile dobrogene nu par a avea succes cand vine vorba de alegerile parlamentare. Biroul Electoral Central a respins in ultimul timp candidaturile a doi turci si a unui aroman pentru un loc in Camera Deputatilor.

Unul dintre cei trei ghinionisti este Sabit Danis, figura controversata in peisajul constantean. Afacerist cunoscut, Danis intentiona sa devina deputat din partea Asociatiei Etnicilor Turci. BEC nu i-a impartasit, insa, elanul si au spus raspicat: "respins". "Luand in considerare faptul ca nu au fost indeplinite prevederile art. 9 alin (3) din Legea 35/2008, in sensul ca organizatia mai sus mentionata (n.r. Asociatia Etnicilor Tatari) nu a facut dovada ca a fost declarata de utilitate publica, in conformitate cu prevederile art. 38 din Ordonanta Guvernului 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare, intrucat depunerea la Biroul Electoral Central a listei membrilor organizatiei cetatenilor apartinand minoritatii nationale (...) a fost facuta dupa data de 30 septembrie 2008, termen limita pentru realizarea actiunilor din cuprinsul perioadei electorale", BEC a decis sa nu-i permita lui Danis sa candideze pentru Camera.

Esec dupa esec

Aceasta nu este singura incercare de a penetra Parlamentul a etnicului turc. Mai mult decat atat, asociatia pe care o reprezinta acum este doar "o gara" in cariera politica a afaceristului constantean. A fost presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania, filiala Dobrogea, timp de sase ani la rand. De altfel a fost primul presedinte al organizatiei. Investitorul turc, actionar in sase societati constantene, a fost implicat in mai multe scandaluri de rasunet. In 2003, spre exemplu, Sabit Danis a fost acuzat ca si-a obtinut cetatenia romana in mod dubios, beneficiind de sprijinul unor persoane importante. Fostul sef al Asociatiei afaceristilor turci de pe plaiuri mioritice a fost acuzat de trafic cu masini si chiar de spalare de bani, alaturi de Kesser Fatih Mehmet. Niciuna dintre aceste acuzatii nu a fost insa probata. A fost membru de vaza al PRM. Este cunoscut pentru dorinta arzatoare de a ajunge in Parlamentul Romaniei. In urma cu patru ani, respins de Uniunea Democrata a Turcilor din Romania, Sabit Danis si-a creat propria organizatie, s-a inscris in campanie si a obtinut un scor foarte aproape de UDTR.

Fara baclavale si pita in Camera

Respingerea a fost resimtita si de Belgin Naim, reprezentantul Uniunii Democrate Tatare. Explicatia refuzului a fost aceeasi ca si in cazul fratelui sau intr-ale credintei musulmane. Cei doi nu au fost singurii napastuiti. Si scriitorului Nicolae Cusa i-a fost omorata din fasa dorinta de afirmare politica in Camera Deputatilor. Acesta dorea sa candideze din partea Comunitatii Armane din Romania. Respingerea Biroului Electoral Central a venit ca urmare a faptului ca "etnia armana nu este reprezentata in Consiliul Minoritatilor Nationale".

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii