Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:16 07 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mangalia si Oltina au returnat bani bugetului statului

ro

22 Jan, 2009 02:23 1084 Marime text

Mangalia_Primaria.jpgPrintre primele măsuri luate de Cabinetul Boc, pe fondul crizei economice şi din dorinţa de a mai economisi bani, se regăseşte OUG 223/2008

Normativul adoptat de Executiv la finele anului trecut prevedea: „Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, acordate, în anul 2008, prin hotărâri ale Guvernului, bugetelor locale, pentru acoperirea unor cheltuieli curente şi de capital rămase neutilizate la finele anului se restituie la bugetul de stat.

Regularizarea cu bugetul de stat a sumelor prevăzute la alin. (1) se realizează până la data de 8 ianuarie 2009".
Termenul a trecut de mult, însă bugetul de stat n-a avut şansa de a se alimenta cu sume impresionante provenite de la unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Constanţa. Potrivit directorului Trezoreriei Constanţa, Laurenţiu Mateizer, din totalul celor 80 milioane lei sosite în 2008, s-au returnat bugetului de stat 420.000 lei, diferenţa fiind raportată ca fiind cheltuită. Mai mult, din totalul celor 70 de primării din judeţul nostru, doar două  „şi-au făcut milă" de bugetul statului. „Primăria Oltina a returnat 5.026 lei, iar Primăria Mangalia - 416.774 lei, celelalte au susţinut că au cheltuit toate fondurile ce le-au fost alocate anul precedent", a specificat directorul Trezoreriei Constanţa, Laurenţiu Mateizer. El a menţionat că s-a discutat cu reprezentanţii fiecărei primării în parte „ori să dea banii, ori să dea o declaraţie pe propria răspundere că i-au folosit".

Interpretări şi fler

De altfel, încă de la apariţia normativului, unii primari s-au legat de diverse formulări ce puteau fi interpretate şi care, în opinia lor, le permitea să nu returneze banii. De asemenea, anul trecut, sumele, ce acum au fost luate înapoi, se puteau trece în fondul de rulment al unităţii administrativ-teritoriale şi utilizaţi la nevoie. Pe de altă parte, mulţi primari aveau banii angajaţi, iar alţii au preferat să declare că i-au cheltuit. Tactica adoptată de edili este inspirată, având în vedere faptul că va fi dificil de confirmat sau de infirmat dacă declaraţia dată de ei pe propria răspundere este conformă cu realitatea. De asemenea, va fi foarte greu de verificat de către organele de control, ţinând cont că banii intraţi în primării se depersonalizează. În contextul prezentat, probabil, şefii administraţiilor publice locale au estimat că nu vor fi „vizitaţi" de echipe de control care, depunând o muncă de sisif, ar trebui să verifice facturi istorice şi ordine de plată pentru a descoperi eventuale declaraţii false privind cheltuirea banilor primiţi în anul fiscal precedent.

Posibilă reducere a veniturilor pentru primării

Recent, reprezentanţi din Ministerul de Finanţe au declarat că se intenţionează reducerea cheltuielilor publice, aaspect ce ar viza alocarea unor bugete mai mici primăriilor, precum şi impunerea unui plafon redus. În condiţiile în care majoritatea primăriilor se plâng că nu mai au bani nici măcar pentru acoperirea cheltuielilor curente, dacă se va decide să se micşoreze cotele defalcate din TVA plătite la nivel local, şefii administraţiilor publice locale ar putea întâmpina dificultăţi şi mai mari pe viitor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii