Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:01 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lideri PSD cer demisia de onoare a lui Cioroianu

ro

06 Nov, 2007 00:00 715 Marime text

Prezenti la Constanta, liderii din conducerea centrala a PSD au condamnat reactia intarziata a autoritatilor de la Bucuresti in aplanarea situatiei survenita in Italia.

Declaratiile ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, despre trimiterea infractorilor romani in Egipt sau in tabere de munca, au iscat reactii din partea liderilor PSD. Potrivit vicepresedintelui PSD, senatorul de Constanta Cristian Diaconescu, Cioroianu reinvie o retorica ce a facut mult rau Romaniei, cea fascista. "Amintesc ca in trecut, cuvinte similare au dus in Europa la pierderea a milioane de vieti, deci o asemenea retorica este neadecvata in raport cu statutul sau de ministru si nu ar face decat sa genereze o stare de tensiune suplimentara in contextul dezbaterii despre infractionalitatea romanilor imigranti", a explicat Diaconescu. Vicepresedintele PSD a aratat ca, prin ultimele decizii luate, guvernul de centru-stanga din Italia "a deschis calea extremismului de factura fascista". In opinia sa, astfel de declaratii ar fi dus, intr-un alt stat, la pierderea postului de ministru, la blocarea accesului in viata publica a acestuia sau la o demisie de onoare din partea sa. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca autoritatile statului roman nu au stiut sa gestioneze corect criza romanilor din Italia si considera necesara elaborarea unei strategii guvernamentale, astfel incat incidente similare sa nu se extinda si in alte state. Geoana a spus ca aceasta criza era anuntata de cel putin un an de diverse manifestatii antiromanesti, iar crima care se presupune a fi comisa de un cetatean roman a fost picatura ce a umplut paharul.

Geoana vrea un minister al romanilor din strainatate

Presedintele PSD a sugerat necesitatea elaborarii unui plan guvernamental pentru protejarea romanilor care muncesc in strainatate de cei care nu fac cinste tarii, precum si o mai buna colaborare intre politiile din Italia si Romania prin realizarea unei baze de date, comune, cu cei care au incalcat legea pentru a fi monitorizati. Liderul PSD a anuntat ca, ieri, a trimis o scrisoare primarului Romei, in care ii solicita respectarea principiilor Drepturilor Omului si un comportament "ca o persoana de stanga". "Primarul din Roma a castigat alegerile din partea unui partid de centru-stanga. E nefiresc sa existe declaratii care aduc cu retorica de dreapta si cu xenofobia", a subliniat Geoana. El a trimis o alta scrisoare Parlamentului European, pentru a stabili daca deciziile luate saptamana trecuta de autoritatile italiene respecta Carta Europeana a Drepturilor Omului. Liderul PSD a propus infiintarea unei agentii sau a unui minister al romanilor din strainatate, care sa apere drepturile concetatenilor aflati peste hotare si sa se implice in protejarea lor.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii