Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Justitiarii se pregatesc de proteste

ro

29 Aug, 2009 02:03 2286 Marime text

tribunal_sala_de_judecata_06.jpgPe motiv că sunt prea puţini, magistraţii de la Judecătoria Mangalia n-au participat la niciun protest # Colegii de la Judecătoria Constanţa nu vor asista la birourile electorale organizate în cadrul alegerilor prezidenţiale din toamnă

Magistraţii sunt nemulţumiţi de preconizatele forme de salarizare şi de subfinanţarea justiţiei din această perioadă. În consecinţă, ei se vor întruni în adunări generale şi vor decide sub ce formă vor protesta.

La finele săptămânii trecute, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a trimis o scrisoare deschisă către curţile de apel din ţară, în care se solicita organizarea de adunări generale pentru luarea unor decizii privind formele de protest la care vor recurge magistraţii în perioada următoare. De asemenea, UNJRa propus, în primă fază, să se recurgă la gesturi precum nepurtarea însemnelor specifice - robă, insignă şi bavetă - în sălile de judecată, urmate de decizia de a se refuza, în scris, desemnarea judecătorilor în birourile electorale. Nu în ultimul rând, UNJR a sugerat şi întreruperea activităţii începând cu data de 1 septembrie anul curent.

De altfel, ieri, managerul economic al Curţii de Apel Bucureşti a susţinut că, potrivit unei analize, salariile magistraţilor vor scădea cu până la 60% după adoptarea Legii unice de salarizare.

Decizii pe ultima sută de metri

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Constanţa, judecător Ciprian Coadă, adunarea generală a magistraţilor va avea loc luni. „A existat un termen limită până la care să organizăm aceste adunări generale, acesta fiind 28 august. Însă, având în vedere că majoritatea sunt în vacanţă şi se risca să nu se întrunească cvorumul necesar, termenul a fost amânat pentru 31 august. Spre exemplu, la Tribunalul Constanţa, din 47 de angajaţi, doar 18 sunt la muncă, ceilalţi fiind în concedii", ne-a declarat judecătorul Ciprian Coadă.

La Judecătoria Medgidia, doar trei magistraţi erau în activitate ieri. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, judecător Florina Izabela Cîrstea, a afirmat că adunarea generală va fi marţi, 1 septembrie, şi rămâne de văzut la ce forme de protest vor recurge... sau nu magistraţii.

La Hârşova, situaţia este şi mai „aparte". Aici lucrează doar doi judecători, unul dintre ei, în speţă preşedintele, fiind în concediu. „Suntem doar noi doi, sper să nu avem opinii diferite. Oricum, în cursul zilei de luni, vom discuta şi vom decide", a precizat Marilena Pelelungă, purtător de cuvânt al Judecătoriei Hârşova.

Tot din cauza concediilor de odihnă, magistraţii din cadrul Curţii de Apel Constanţa nu au stabilit „programul". „După 1 septembrie vom decide. Mai întâi, trebuie convocat Colegiul de conducere care să stabilească data la care se va întruni Adunarea Generală", a precizat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Constanţa, judecător Zoiţa Frangu.

Ei fac notă aparte

Scrisoarea deschisă a preşedintelui UNJR se pare că nu va reuşi să schimbe atitudinea colegilor din cadrul Judecătoriei Mangalia. Anton Cristian David, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a confirmat că, până la ora actuală, nu s-a stabilit nicio dată la care ar putea avea loc adunarea generală a magistraţilor mangalioţi. „Nu s-a discutat nimic. Nu ştiu în ce măsură putem protesta acum, fiindcă suntem foarte puţini oameni. Nu cred că vom protesta. Până în prezent, nu am mai participat la nicio formă de protest", a declarat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Mangalia.

Primii gata de protest

În schimb, magistraţii din cadrul Judecătoriei Constanţa şi-au programat pentru ieri şedinţa Adunării Generale. „Astăzi (n.r. ieri), la ora 12.00, a fost programată întrunirea magistraţilor. Principalul punct de discuţie va fi cum vom protesta faţă de preconizatele forme de salarizare a magistraţilor în raport cu celelalte puteri ale statului", a specificat judecătorul Dan Lixandru. După aproximativ două ore, judecătorii constănţeni au decis. În unanimitate, ei au votat pentru reafirmarea principiilor cuprinse într-o rezoluţie din aprilie anul curent, privind problemele magistraţilor, neparticiparea la birourile electorale în cadrul alegerilor prezidenţiale şi înaintarea către CSM a unei propuneri privind normarea activităţii judiciare şi administrative a instanţei. „În perioada 31 august - 4 septembrie, judecătorii vor suspenda, timp de o oră, şedinţele de judecată, iar după data de 7 septembrie, pe o perioadă nedeterminată, se va suspenda întreaga activitate. Se va intra în sala de judecată, dar dosarele vor fi amânate în semn de protest, excepţie făcând cauzele cu inculpaţi arestaţi", a adăugat locţiitorul purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, Dan Lixandru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii