Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis „Dacă nu ar fi vizat taxa radio-tv, aș fi promulgat legea privind eliminarea celor 102 taxe“

ro

10 Nov, 2016 17:49 2428 Marime text
Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că ar fi promulgat legea prin care sunt anulate 102 taxe nefiscale, recent adoptată, dacă nu ar fi cuprins și eliminarea taxei radio-tv, șeful statului criticând Parlamentul pentru că nu a dezbătut această din urmă chestiune.
 
"Dacă nu ar fi fost printre aceste taxe cele două taxe care se plătesc pentru Televiziunea Publică și Radioul Public, probabil că aș fi promulgat legea pur și simplu, chiar dacă ar fi trebuit dezbătute anumite taxe", a adăugat Iohannis la o dezbatere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, arătând că ar fi făcut acest lucru deoarece Executivul a dat un punct de vedere pozitiv, deși cu multe amendamente.
 
Șeful statului a amintit că eliminarea unor taxe a fost una dintre temele sale de campanie electorală.
 
"Această inițiativă care a propus eliminarea unor taxe ar fi avut poate un impact foarte pozitiv dacă s-ar fi respectat câteva condiții minimale, lucru care în esență nu ar fi rău, și pot să spun foarte deschis că despre eliminarea unor taxe am scris și eu în programul meu electoral anul trecut, spun și eu ca și mulți români că avem prea multe taxe, trebuie să reducem dintre ele, să fie mai ușor de aplicat, să eliminăm o anumită birocrație. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, bănuiesc că din cauza unui puseu, a intrat într-un procedeu de urgență. În două săptămâni, legea a trecut prin ambele Camere și a primit și vot final", a afirmat Iohannis, citat de Agerpres.
 
Președintele Iohannis a apreciat că "întreg demersul are o problemă majoră", întrucât taxa a fost eliminată fără discuții publice de bază pentru Televiziunea Publică și Radioul Public, fără a pune ceva în loc.
 
El a susținut că nu este convins că se dorește eliminarea acestei taxe, precizând că după adoptarea legii de către Parlament a primit solicitări de întâlniri de la șefii celor două instituții și scrisori de la European Broadcasting Union — din care face parte și TVR — și de la alte organizații și organisme internaționale, sindicate să nu promulge acest act normativ.
 
"Am aflat cu foarte mare surprindere că nici Televiziunea Publică, nici Radioul Public nu au fost consultate. Mi se pare o abordare ciudată, pentru că nu este vorba de două SRL-uri. (...) Această dezbatere, normal, ar fi trebuit să aibă loc înainte de a fi adoptată de Parlament (legea — n.r.). Dacă Parlamentul a considerat că le știe pe toate, eu am considerat că nu le știu pe toate", a subliniat Iohannis.
 
Președintele le-a solicitat participanților la dezbatere să prezinte argumente pentru a-și forma o opinie în legătură cu eliminarea taxei radio-tv.
 
Șefii SRTv și SRR nu sunt prezenți la această dezbatere, însă cele două instituții sunt reprezentate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii