Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:40 18 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ Deputatul Ion Stelian – „Constănţenii trebuie să se trezească şi să spele ruşinea că au fost conduşi de persoane condamnate penal”!

ro

07 Apr, 2018 00:00 1793 Marime text

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice“ a fost depusă la Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial, iar în prezent în toată ţara se desfăşoară o campanie de strângere de semnături pentru modificarea articolului 37 din Constituție.

Iniţiativa își propune să interzică persoanelor condamnate penal și care nu s-au reabilitat să candideze pentru funcții publice alese.
Astfel, inițiatorii propunerii, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România (USR), vor modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării“.
Textul propus instituie o interdicție temporară, ce ar urma să înceteze după intervenirea reabilitării, a amnistiei post-condamnatorii sau a dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare.
Pentru a schimba Constituția, este nevoie de strângerea a 500.000 de semnături. 

Puteţi semna iniţiativa şi pe site-ul campaniei https://farapenaliinfunctiipublice.ro/.


La nivel local, s-a format un grup de inițiativă şi, în urmă cu o săptămână, în baza unei autorizaţii, USR Constanţa a montat în parcul de la Casa de Cultură un cort, unde cei care doresc sunt aşteptaţi să vină şi să semneze pentru susţinerea campaniei „fără penali în funcţii publice”.

Ieri, deputatul USR de Constanţa Ion Stelian s-a aflat în mijlocul constănţenilor care au venit să semneze pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice“. Acesta a declarat că în aceste momente „constănţenii trebuie să se trezească şi să spele ruşinea care s-a abătut asupra lor atâţia ani cât au fost conduşi de persoane condamnate penal”. Deputatul spune că pe viitor acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple, făcând referire la următoarele scrutine electorale.

Pe la cort au trecut deja peste 1.500 de constănţeni care au semnat pentru iniţiativa cetăţenească. Targetul USR Constanţa pentru această campanie este 25.000 de semnături.
„Fiecare semnătură ajută la redresarea României, iar redresarea nu poate fi făcută decât de noi. Vin oameni care semnează, vin oameni care aduc liste cu semnături. E un semn bun, de trezire, că iată, ne-am săturat de indivizii ajunşi în funcţii publice care nu fac altceva decât să jefuiască, să fure, să deturneze banul public“, a precizat deputatul constănţean.

Cortul va rămâne amplasat pe parcursul lunii aprilie în parcul Casei de Cultură, iar ulterior, pe măsură ce se vor obţine noi autorizaţii, acesta va fi montat şi în alte zone cu vad din municipiul Constanţa. Campania de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei, „Fără penali în funcții publice“, se derulează timp de şase luni în principalele oraşe din ţară.

Citeşte şi:

1.000 de constănţeni au semnat până acum iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“

Sondaj de opinie Susţineţi strângerea de semnături pentru iniţiativa de modificare a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice“? 

Ti-a placut articolul?

Comentarii