Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:54 04 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Îngrijorare cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA Deputatul USR Stelian Ion - „Paula Tănase nu trebuie să rămână singura variantă!”

ro

23 Aug, 2018 00:00 1452 Marime text
Au mai rămas 2 zile şi există o singură candidatură pentru funcţia de procuror şef DNA. USR îşi exprimă îngrijorarea cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA, susţine deputatul Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor.
„Pe 6 septembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ne va anunţa propunerea sa pentru această funcţie. Tudorel Toader şi-a demonstrat însă demult obedienţa faţă de stăpânii săi, Liviu Dragnea şi Popescu Tăriceanu, astfel încât avem „indicii temeinice» că este acum în căutarea unui instrument supus care să taie de la rădăcină elanul DNA în lupta sa împotriva corupţiei. Procedura «transparentă şi obiectivă» de selecţie urmată de Tudorel Toader este, în realitate, o procedură obscură, lipsită de transparenţă (nu au fost puse la dispoziţia publicului nici până la această dată înregistrările sau procesul-verbal care să cuprindă conţinutul interviurilor din procedura anterioară, în urma căreia Tudorel Toader a respins toate cele 4 candidaturi) şi pur subiectivă (standardele de selecţie pe care ministrul le utilizează precizează expres că «selectarea procurorilor pentru propunerea/propunerile de numire în funcţia de conducere are loc pe baza aprecierilor proprii ale ministrului Justiţiei şi a analizei recomandărilor efectuate de persoanele menţionate la punctul 2”)»”, afirmă deputatul.
În aceste condiţii, Stelian Ion se întreabă: „Care este personajul potrivit pe care îl caută? Ar trebui să fie diametral opus faţă de Laura Codruţa Koveşi. Ce calităţi ar trebui să aibă pentru a fi pe placul lui Tudorel Toader?
În primul rând, să-i fie simpatic lui Tudorel Toader, să nu fi intrat niciodată în discuţii contractorii cu acesta, ci dimpotrivă, să îl aduleze pe Luceafărul Justiţei Româneşti. În al doilea rând, să îşi propună în «planul de management» să oprească avântul DNA, în sensul de a exista mai puţine acuzaţii la adresa oamenilor politici, mai ales la adresa celor mai importanţi, să nu mai dea atâtea comunicate referitoare la anchetele pe care le efectuează pentru că noi nu trebuie să ştim nimic despre aceste anchete, să îşi controleze la sânge procurorii din subordine şi să-i dea pe mâna Inspecţiei Judiciare imediat cum aceştia îi deranjează pe politicienii influenţi, să nu mai solicite atâtea mandate pentru ascultări, să nu mai propună atâtea arestări preventive, să-i primească pe cei acuzaţi pe uşa din dos pentru a nu fi filmaţi sau fotografiaţi la intrare, să nu mai cheltuie atâţia bani pe anchete, cu banii respectivi mai bine se dau pomeni electorale, să nu mai existe nicio achitare şi nicio retrimitere de la instanţă, aşa, ca în ţările totalitare, unde, odată trimis în judecată, nu mai ai nicio scăpare etc.
În al treilea rând, să nu-şi mai dea cu părerea cu privire la activitatea legiuitorului, nici măcar atunci când sunt în discuţie modificări ale unor legi importante care au legătură directă cu activitatea DNA, respectiv legile justiţiei şi legislaţia penală. «Legiuitorul», adică Dragnea, Tăriceanu, Nicolicea, Șerban Nicolae, Iordache nu au nevoie de puncte de vedere ale practicienilor care cunosc cel mai bine sistemul judiciar, ştiu ei mai bine pe cine să întrebe ca să se aşeze lucrurile cum trebuie în justiţie.
În al patrulea rând şi poate cel mai important, să ştie să răspundă la telefon, că mai sunt câte unii, după cum se plângea Dragnea deunăzi, care, odată puşi în funcţii, nici bună ziua nu mai dau”, explică parlamentarul USR.
USR îşi exprimă îngrijorarea cu privire la procedura de numire a procurorului-şef al DNA şi pentru că „Tudorel Toader anunţa înainte de depunerea primei candidaturi că este sigur că vor fi candidaturi. Pesemne că a avut deja unele discuţii cu posibili candidaţi, de vreme ce era atât de sigur.
Și a avut dreptate. Întotdeauna are. Prima candidatură a venit chiar din partea unei admiratoare. Cum să nu admiri un Luceafăr?
Doamna procuror Paula Tănase îl lăuda de zor pe Tudorel Toader în decembrie 2017 pentru minunatele sale legi ale justiţiei împotriva cărora au protestat fără temei majoritatea magistraţilor din România. Mai lăuda doamna procuror înfiinţarea acelei secţii speciale de investigare a infracţiunilor săvârşite de magistraţi, criticate deopotrivă de majoritatea magistraţilor, de Comisia Europeană şi de GRECO.

Mai propunea doamna procuror la un moment dat creşterea ponderii reprezentanţilor societăţii civile în cadrul CSM: „Mizez pe creşterea ponderii societăţii civile ca reprezentativitate în CSM la limita a jumătate plus unu din numărul membrilor aleşi”. Noaptea minţii. În primul rând că e nevoie de modificarea Constituţie pentru aşa ceva, o astfel de propunere n-o poţi discuta în contextul modificării Legii 317/2004 a CSM. În al doilea rând, cum să permiţi ca CSM-ul să fie controlat de oameni votaţi de Parlament, adică puşi de Dragnea, Tăriceanu sau alţii asemenea. Un control politic mai direct şi mai sinistru asupra justiţiei nu se poate imagina. Acei aşa-zişi reprezentanţi ai societăţii civile din CSM sunt aleşi de... Senat, potrivit Constituţiei! Și aceasta în condiţiile în care şi ministrul Justiţiei (numit şi aservit politic), dar şi procurorul general (ales de ministrul Justiţiei) sunt membri de drept ai CSM. Mai propunea doamna procuror ca Inspecţia Judiciară, acest organism care anchetează abaterile disciplinare ale magistraţilor, să fie condus de un ”Consiliu format din ministrul Justiţiei, trei membri ai societăţii civile aleşi de către Parlament şi conducerea Inspecţiei Judiciare”. Dincolo de fractura logică (consiliul de conducere a Inspecţiei Judiciare e format din conducerea - care conducere? - a Inspecţiei Judiciare), propunerea este în aceeaşi direcţie de politizare extremă a justiţiei. Cum să-ţi treacă prin cap aşa ceva? Să susţii că vrei ca procurorii să fie independenţi, dar pe de altă parte, să pui toţi magistraţii în subordinea politicienilor! O astfel de viziune este extrem de periculoasă. Cu ce şi-ar dori să înceapă doamna procuror „reforma” sa? Cu anchetarea în primul rând a magistraţilor. Și-a exprimat acest gând în 2012, când a mai candidat pentru conducerea DNA”, concluzionează deputatul din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Stelian Ion speră că până pe 24 august îşi vor depune candidatura mai mulţi magistraţi, astfel încât varianta Paula Tănase să nu rămână singura. Altfel, spune Ion, cu astfel de concepţii precum cele exprimate de doamna procuror, se alege praful de DNA în doar câteva luni.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii