Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gradinita reamenajata de primarul Zamfir Iorgus

ro

31 May, 2004 00:00 1563 Marime text

Investitii in domeniul invatamantului la Mangalia

Edilul municipiului Mangalia a inaugurat, la sfarsitul saptamanii trecute, Gradinita nr.4 din cartierul Colonisti * Cladirea institutiei de invatamant a suportat un amplu proces de reamenajare si consolidare * Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la aproximativ patru miliarde de lei, din care mai mult de jumatate a fost suportata de municipalitate * In aceeasi zi, pe soseaua Constantei, in zona Garii, au demarat lucrarile de modernizare a trotuarelor din municipiu * Solutia este folosita in premiera in Romania si este alcatuita din emulsie bituminoasa, nisip de cariera, precum si chimicale

Primarul municipiului Mangalia, Zamfir Iorgus, a taiat, la sfarsitul saptamanii trecute, panglica inaugurala a Gradinitei nr.4 din cartierul Colonisti. Cladirea institutiei de invatamant a suportat, in ultimele luni, un amplu proces de reamenajare si consolidare. Lucrarile au fost realizate in cadrul programelor administratiei locale de sustinere a invatamantului prescolar, fondurile financiare fiind alocate de Banca Mondiala prin Inspectoratul Scolar Judetean si de Primaria Mangalia. Potrivit declaratiilor edilului municipiului, valoarea totala a investitiei s-a ridicat la aproximativ patru miliarde de lei, din care mai mult de jumatate a fost suportata de municipalitate. "Primaria municipiului a alocat aproape trei miliarde de lei pentru reabilitarea interiorului si exteriorului cladirii, pentru imprejmuirea acesteia cu gard, dar si pentru achizitionarea de mobilier nou, de covoare si jaluzele", a mentionat Zamfir Iorgus. Dupa slujba de sfintire a lacasului, oficiata de un sobor de preoti din localitate, primarul Zamfir Iorgus a subliniat faptul ca reabilitarea gradinitei din cartierul Colonisti reprezinta un important pas pentru modernizarea acestei zone a municipiului. "A venit timpul sa modernizam si acest cartier. In aceasta perioada se continua programul de asfaltare a arterelor de circulatie, iar pana la sfarsitul anului, acest cartier va avea toate arterele de circulatie reabilitate. Dupa ce anul trecut s-a finalizat programul de introducere a sistemului de canalizare, in 2005 va demara si procesul de extindere a sistemului de iluminat public", a afirmat Zamfir Iorgus. In ceea ce priveste reabilitarea institutiilor de invatamant din municipiu, primarul Mangaliei a subliniat faptul ca dezvoltarea economica a orasului depinde, printre altele, si de modul in care sunt educati copiii. "Acum, emotiile sunt foarte mari deoarece traim satisfactia unui lucru implinit. Toate gradinitele din municipiu au intrat, in ultimii ani, intr-un proces de modernizare si transformare, astfel ca, in prezent, cei mai tineri locuitori ai orasului isi desfasoara activitatea intr-un cadru european. Dupa patru ani, in Mangalia exista trei institutii de invatamant prescolar nou-reabilitate, care au fost dotate si cu centrale termice", a precizat primarul Iorgus. Seful administratiei publice locale a adaugat ca Primaria si Consiliul Local Mangalia se vor ingriji si in viitor de oferirea tuturor conditiilor necesare pentru desfasurarea procesului instructiv-educativ la standardele impuse de oficialii europeni, deoarece, in caz contrar, "toate investitiile din alte domenii palesc si nu mai au nici o valoare in fata indiferentei fata de copii". Manifestarea a continuat cu un spectacol artistic deosebit, in cadrul caruia micutii care invata la aceasta gradinita i-au incantat pe cei prezenti cu o serie de cantecele, poezii si dansuri moderne.

A demarat reabilitarea trotuarelor

Tot in acea zi, la nivelul municipiului Mangalia a demarat procesul de reabilitare si modernizare a trotuarelor. Pentru inceput, modernizarea trotuarelor a demarat pe soseaua Constantei, in zona Garii, urmand ca in viitorul apropiat sa fie asfaltate toate trotuarele din municipiu.Lucrarile, realizate de o societate comerciala romaneasca in colaborare cu o firma din Anglia, sunt efectuate cu o substanta mult mai ieftina decat cele folosite pana in prezent si, potrivit specialistilor, vor avea durata de viata de cel putin sase ani. Conform declaratiilor edilului Zamfir Iorgus, "Consiliul Local Mangalia a lasat modernizarea trotuarelor pentru finalul actualului mandat deoarece in municipiu inca nu s-a introdus reteaua de gaze naturale, dar si pentru ca nu se gasise inca materialul potrivit, care sa reziste mai multi ani". Tocmai de aceea, s-a apelat la o solutie de compromis, ieftina si eficienta pentru o perioada limitata de timp, si care este folosita in Anglia. In opinia reprezentantului roman, Sorin Paun, "solutia este una care refoloseste materialul existent deja in trotuar si are un pret de cel mult 120.000 lei pe metrul patrat". Folosita in cantitati foarte mici, solutia este alcatuita din emulsie bituminoasa, nisip de cariera, precum si chimicale. "Ceea ce folosim pentru asfaltarea trotuarelor reprezinta o premiera in Romania, si asta numai datorita deschiderii spre nou a primarului Zamfir Iorgus", a precizat Sorin Paun.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii