Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:46 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Stelian Ion a propus încetarea de mandat pe conflict de interese Aleşii locali, sancţionaţi cu diminuarea indemnizaţiei pe maximum şase luni (galerie foto)

ro

18 Apr, 2018 00:00 1162 Marime text
Comisia Juridică a emis un raport favorabil unui proiect de lege care prevede că fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni. 

Propunerea legislativă de modificare a Statutului aleşilor locali a fost semnată de peste 40 de parlamentari de la PSD. În cadrul discuţiilor purtate în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, parlamentarul USR de la Constanţa Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleşii locali să fie sancţionaţi cu încetarea mandatului. „E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate şi pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului“, a susţinut Stelian Ion. Propunerea deputatului USR a fost respinsă în comisie.

În prezent, articolul 75 din lege prevede:
„Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze ca o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:
a) soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;
b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia;
c) o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri;
d) o altă autoritate din care fac parte;
e) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;
f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte“.
 
Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, iar apoi să ajungă şi în Senat.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii