Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:40 23 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depolitizarea administraţiei publice Valentin Vrabie - „Statul a devenit pentru politicieni o mină de aur în care omul de rând este un sclav“

ro

02 Sep, 2014 00:00 1838 Marime text
„Pornind de la ideea că într-o societate deschisă şi democratică, administraţia publică locală există pentru a servi cetăţenii, încă din anul 2008, am lăsat politica la uşa Primăriei şi m-am ocupat de rezolvarea problemelor comunităţii“.

Aşa îşi începea, în 2012, raportul de activitate, în calitate de gospodar-şef al comunei Peştera, Valentin Vrabie. Iar primarul independent al localităţii chiar a făcut tot posibilul pentru a da un exemplu că, într-adevăr, rolul primarului este acela de a veni în sprijinul comunităţii care i-a acordat votul de încredere.

„Administraţia se află dincolo de sfera politicii“

Primarul Valentin Vrabie, a adresat, ieri, o scrisoare deschisă tuturor cetăţenilor şi, implicit, colegilor din administraţia publică, prin care a solicitat, încă o dată, depolitizarea instituţiilor publice şi reabilitarea imaginii de ansamblu a politicii actuale. „Ne-am obişnuit ca, timp îndelungat, să fim doar nişte vehicule politice pentru aceste caracatiţe numite partide şi să asistăm, cu mâinile în sân, la nişte scenarii aberante, legiferate peste noapte prin tot felul de ordonanţe care au drept miză doar voturile cetăţenilor creduli şi uşor de manipulat. Statul a devenit pentru toţi aceşti politicieni o mină de aur în care omul de rând este doar un sclav“, susţine şeful autorităţii locale de la Peştera, Valentin Vrabie, în scrisoarea deschisă adresată tuturor votanţilor.

Cum se poate răsturna scopul ordonanţei lui Dragnea

Gestul primarului independent al comunei Peştera vine ca o reacţie la ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvernul României săptămâna trecută, care permite primarilor să-şi schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul. Actul legislativ, iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea, oferă posibilitatea nu doar primarilor, ci şi consilierilor locali sau judeţeni şi preşedinţi de consilii judeţene ca, în termen de 45 de zile, să aleagă partidul din care vor să facă parte, fără pierderea mandatelor. „Aşadar, regulile sunt făcute din nou pentru a fi schimbate şi aplicate discreţionar. Prin măcel legislativ, în România anului 2014, legile se suspendă prin ordonanţe de urgenţă şi se aplică timp de 45 de zile doar acelea care îi convin prim-ministrului. Sub iluzia unei aparente libertăţi există, de fapt, o continuare a vechii dictaturi, sub o altă formă, mult mai subtilă, mult mai perfecţionată, concepută în aşa fel încât sistemul politic actual să ţină captivă marea masă de oameni, să deţină controlul asupra tuturor“, reclamă, incisiv, şeful administraţiei publice locale de la Peştera.

„Ieşirea din cămaşa de forţă a politicului este o obligaţie“

„Primarii şi consilierii locali sau judeţeni, care sunt într-adevăr în slujba oamenilor ce i-au ales, trebuie să dezbrace haina politicii - care este asemenea unei cămăşi de forţă: nu le permite să facă lucrurile în folosul cetăţenilor, ci în folosul partidelor. De aceea, îi îndemn pe toţi cei care au fost aleşi cu bună credinţă de către oamenii care le-au acordat încrederea lor: «Partidul» nostru, al aleşilor este cetăţeanul. Să profităm de această ordonanţă de urgenţă şi să le arătăm reversul medaliei - să lăsăm partidele şi să alegem calea independenţei politice. De aceea, ieşirea din cămaşa de forţă a politicului nu mai este o opţiune, ci o cerinţă, este o obligaţie, o deviză“, a declarat primarul Valentin Vrabie pentru ZIUA de Constanţa, motivându-şi iniţiativa de a trimite această scrisoare deschisă. „Să oprim acest comerţ cu funcţiile publice practicat de Guvernul Ponta. Doar aşa putem fi singurii stăpâni pe mintea, conştiinţa şi voinţa noastră şi putem demonstra că depolitizarea instituţiilor publice este soluţia pentru un trai demn şi decent“, este îndemnul independentului Valentin Vrabie către toţi cetăţenii şi liderii din administraţia publică.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii