Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:02 14 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, raport de adoptare a legii de înfiinţare a Agenţiei Naţionale în domeniul drogurilor şi al adicţiilor

ro

14 May, 2025 15:52 267 Marime text
  • Conform documentului, în spitalele publice vor fi înființate centre de sănătate mintală şi pentru prevenirea dependențelor
  • Principalele obiective ale noii agenții vor fi prevenţia şi asistenţă medicală specializată pentru cei care au nevoie să scape de dependență
 
 
 
Guvernul a aprobat la sfârșitul anului trecut proiectul de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Politici şi Coordonare în domeniul drogurilor şi al adicţiilor şi a Centrelor de sănătate mintală şi pentru prevenirea adicţiilor.

Iniţiatorii actului normativ consideră necesară reformarea arhitecturii instituţionale actuale în domeniu, prin reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), care funcţionează în prezent la nivel de direcţie în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, astfel încât componenta de asistenţă integrată a consumatorilor să intre în structura unităţilor sanitare publice, iar componenta de coordonare a politicilor antidrog să treacă în coordonarea directă a Prim-Ministrului, prin intermediul Cancelariei Prim-Ministrului.
Astfel, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului se va înfiinţa Agenţia Naţională pentru Politici şi Coordonare în domeniul drogurilor şi al adicţiilor, care va prelua atribuţiile funcţionale ale Agenţiei Naţionale Antidrog privind prevenirea consumului ilicit de droguri şi de concepţie şi coordonare, evaluare şi monitorizare, la nivel naţional, a politicilor în domeniul prevenirii consumului ilicit de droguri, precizează sursa citată.

De asemenea, vor fi înfiinţate Centre de sănătate mintală şi pentru prevenirea adicţiilor, în structura unităţilor sanitare publice, prin reorganizarea centrelor de sănătate mintală din cadrul unităţilor sanitare cu paturi şi prin preluarea personalului contractual şi a patrimoniului Centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, regionale şi judeţene, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog.
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 17 februarie 2025.

PL-x nr. 47/2025 sau proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2024 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor se află acum pe circuit în Camera Deputaților la Comisia pentru sănătate și familie, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru sănătate şi familie, au hotărât, cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport preliminar de adoptare a proiectului de lege, în forma adoptată de Senat, cu amendamente respinse. Și membrii Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului a emis raport preliminar de adoptare în forma adoptată de Senat.


Membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au dezbătut proiectul de lege în ședința din 13 mai 2025, cu prezență fizică și online.

În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport preliminar de adoptare a proiectului de lege, în forma adoptată de Senat, vezi secțiunea „documente” a precizat pentru ZIUA de Constanța, secretarul Comisiei, deputatul PSD Mirela Matichescu.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.147/2024. Proiectul vizează finanţarea serviciilor medicale preventive şi curative pentru bolnavii cu toxicodependenţă care se va putea efectua din bugetul de stat, atât prin Ministerul Sănătăţii, cât şi prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Modificările vor permite şi continuarea asigurării tratamentului şi a serviciilor de prevenire a adicţiilor, în concordanţă cu Strategia UE pentru Sănătatea Mintală.

De asemenea, se extind tipurile de tratamente care pot fi acordate în centrele de sănătate mintală şi pentru tratarea adicţiilor. Sunt vizate reglementări mai clare cu privire la modalitatea de acordare a serviciilor de asistenţă şi consiliere medicală, psihologică şi socială la nivelul acestor centre. Aceste servicii vor putea fi acordate fie la cererea persoanei care are nevoie de ajutor sau a reprezentantului legal al acestuia, în cazul în care consumatorul este minor sau nu are capacitatea de a lua decizii legale, fie la solicitarea autorităţilor competente. Aceste instituţii pot include autorităţi care se ocupă de protecţia copilului sau agenţii care monitorizează sănătatea publică, sau de un organ judiciar, se arată în raportul preliminar.


La întocmirea prezentului raport preliminar, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ; avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale; avizul favorabil al Comisiei pentru muncă și protecție socială; avizul favorabil al Comisiei pentru învățământ; raportul preliminar al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului de adoptare, în forma Senatului; raportul preliminar al Comisiei pentru sănătate și familie de adoptare, în forma adoptată de Senat, cu amendamente respinse cuprinse în Anexa raportului preliminar.

Principalele obiective ale noii agenții vor fi prevenţia în rândul tinerilor şi asistenţă medicală specializată pentru cei care, deja consumatori, au nevoie să scape de dependență.
 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii