Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANSVSA a autorizat temporar 49 de puncte de sacrificare

ro

22 Apr, 2008 00:00 704 Marime text
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/ a autorizat temporar, la nivel national, 49 de puncte de sacrificare din targuri si piete pentru o perioada de cinci zile, potrivit datelor ANSVSA. Mieii scosi la vanzare pot fi sacrificati, incepand de luni, in astfel de spatii special amenajate, din piete si targuri, autorizate sanitar - veterinar. Toate aceste puncte de sacrificare autorizate vor dispune de echipamente de asomare puse la dispozitie de administratia pietelor. De asemenea, sunt autorizate conform normelor europene 19 abatoare pentru schimburi intra-comunitare, iar 118 abatoare sunt in perioada de tranzitie, dar se pot sacrifica miei pentru piata nationala. Potrivit ANSVSA, toti producatorii care vor sa vanda miei vii in piete, in perioada Sarbatorilor Pascale, trebuie sa detina certificatul de sanatate al animalului de la medicul veterinar, formularul de miscare si actele care dovedesc ca este proprietarul animalelor. Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate. In targuri, mieii vor fi tinuti intr-un tarc, de unde cumparatorul ii poate alege. Dupa aceea, separat, urmeaza procedura asomarii si sacrificarii, examinarea carcasei, prelevarea materialului de risc, ulterior fiind stampilata si inaintata cumparatorului. Carnea provenita din sacrificarile efectuate in locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare. Este interzis transportul carnii in alte locuri in scopul comercializarii, precum si expunerea pentru o perioada prelungita de timp la temperatura mediului ambiant. Directiile sanitar veterinare vor asigura in aceasta saptamana personal specializat in toate aceste spatii autorizate temporar. Pentru cei care sacrifica animale in gospodaria proprie, Autoritatea precizeaza ca acest lucru se poate face in mod traditional in aceasta perioada, insa recomanda sa se adreseze medicilor veterinari concesionari pentru analize. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/, in perioada Sarbatorilor Pascale din acest an se vor sacrifica intre 3 si 3,5 milioane de miei, un numar aproape similar cu cel din 2007, cand au fost sacrificate 3,3 milioane capete.

Scris de: {autor}RMP{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii