Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Predă Tae Chun Do la Constanţa Expertul în arte marţiale Lazăr Iordache, la show-ul „Răi, da buni“ de la Antena Stars. Teste grele! (galerie foto)

ro

15 Jan, 2020 00:00 3675 Marime text

Expertul în arte marţiale Lazăr Silviu Iordache, un tânăr originar din Feteşti, judeţul Ialomiţa, care predă la Constanţa, din 2014, Tae Chun Do (o artă marţială bazată pe autoapărare), a susţinut trei teste şi la show-ul TV „Răi, da buni“, de la Antena Stars.
 
Renumit pentru incredibilele sale abilităţi (între altele, a stabilit recorduri la bătut cuie cu capul, dar şi cu mâna şi a găurit un geam, spărgând un balon aflat în spatele acestuia, fără ca geamul să se distrugă!), Lazăr Iordache a încercat două dintre teste în premieră: spargerea a mai multe plăci de BCA ţinând un ou de găină în mână (fără ca acesta să se spargă) şi ruperea gâtului unei sticle de whisky cu o lovitură de picior! Ambele i-au reuşit parţial, în sensul că a spart plăcile de BCA, dar şi oul, iar sticla a lăsat-o fără gât, dar a fost scăpată din mână de cel care o ţinea, un elev de-al lui Lazăr Iordache, Rareş Băncilă.
 

Asistenta provocată

 
Numit „Shaolinul din Feteşti“ de prezentatorul Mihai Morar, Lazăr Iordache, a spus, în introducere: „Am practicat mai multe stiluri de arte marţiale şi deţin centura neagră în cinci stiluri. Acum voi susţine teste de concentrare, de forţă şi de precizie“. Maestrul a provocat-o pe asistenta lui Mihai Morar, Elena, să spargă o placă de BCA ţinând un ou în mână, fără să-l spargă. Fata a spart placa, dar şi oul. „Am făcut această provocare ca să vedeţi că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Într-adevăr, un BCA se poate sparge, dar patru BCA-uri (n.r. cât şi-a fixat el să spargă) nu se mai sparg atât de uşor, şi ţinând un ou în mână“, a menţionat maestrul.
 

„Trebuie găsit un echilibru între minte şi corp“

 
Testul lui Lazăr Iordache a fost precedat de cel al elevului său, cu trei plăci, „să vedeţi că nu trebuie forţă, ci concentrare“, Rareş Băncilă susţinând acest test după numai şapte luni de arte marţiale. Moderatorul Mihai Morar a spart prima placă, iar Rareş pe celelalte două. A urmat, în premieră, testul lui Lazăr Iordache. „Lucrurile nu stau chiar atât de simplu. E prima dată când fac acest test. Am mai spart zece, 15 plăci, dar niciodată ţinând un ou în mână. Secretul este precizia pe lovitură şi viteza. Nu trebuie să băgăm forţă în lovitură. Placa trebuie lovită pe linia de mijloc. Trebuie găsit un echilibru între minte şi corp, contează foarte mult şi starea emoţională pe care o ai atunci“, a punctat Iordache, care a spart plăcile, dar şi oul. „Am greşit că am băgat multă forţă“, a spus maestrul la final.
 

Șase ţigle sparte cu capul

 
A urmat apoi un test cu şase ţigle puse una peste cealaltă, pe care Lazăr Iordache le-a spart cu capul. „Dacă reuşeşti să îmbini forţa interioară cu corpul, tehnica reuşeşte. Evident, pot exista urme fizice, întrucât suntem oameni. Practicantul nu este obligat să facă aceste tehnici dure, care necesită o asumare a riscului, deşi de cele mai multe ori folosim o protecţie, o hârtie, ca să nu ne zgârie pielea şi să ne accidentăm“, a explicat Lazăr Iordache.
 

„Mi-am asumat riscul“

 
Ultimul număr din program a fost ruperea gâtului sticlei de whisky (decapitare) cu o lovitură de picior. În sticlă nu se afla alcool, ci ulei de motor diluat cu apă. Elevul lui Lazăr a ţinut sticla, iar expertul în arte marţiale a reuşit să „zboare“ gâtul sticlei, dar a zburat (la propriu, din mâna elevului) şi aceasta. „Un test foarte greu. Sticla trebuie ţinută cât mai strâns, pentru a se face presiune pe gâtul ei. Lovitura este una de picior circulară din întoarcere“, a menţionat Lazăr Iordache. După ce sticla a căzut, acesta a mai spus: „Testul a fost făcut pentru prima dată. Mi-am asumat riscul de a nu ieşi în totalitate. În general, îmi ies demonstraţiile, dar la sală. Acesta (n.r. show-ul «Răi, da buni») este un mediu cu care nu sunt obişnuit“.
 

„Îţi poate pune viaţa în pericol“

 
Ulterior, Lazăr Iordache a adus explicaţii pe Facebook vizavi de testele susţinute: „Despre ce e vorba, mai exact? Un test realizat cu succes, spargerea ţiglelor cu capul, fără protecţie, care îţi poate pune viaţa în pericol dacă nu te concentrezi cât trebuie. Țiglele sparte fac cioburi, care pot pătrunde destul de uşor în cap. Apoi două teste foarte grele. Nici măcar nu este vorba de forţă, ci de concentrare maximă asupra a două aspecte: spargerea obiectelor dure ţinând obiecte fragile în mână şi decapitarea unei sticle cu o lovitură de picior din întoarcere. Primul este foarte greu de realizat, de multe ori imposibil. De ce? Ai nevoie de forţă şi concentrare ca să spargi materialele dure. Ca să îţi iei forţa necesară, obligatoriu muşchiul mâinii se contractă, fapt care duce la strângerea obiectului fragil şi la zdrobirea lui. În ce priveşte al doilea test, până acum nu există nicio informaţie dacă cineva a făcut sau a reuşit acest test. Este unul extrem de greu. Riscul cel mai mare îl avea elevul meu. Sticla s-ar fi putut sparge în mana lui, dacă ar fi ţinut-o cu multă forţă, iar cioburile sticlei i-ar fi intrat în mână. De aceea, îl felicit pe Rareş Băncilă pentru curajul pe care l-a avut. Acest material a fost făcut mai mult pentru a vedea că lucrurile şi performanţele pe care le veţi vedea curând nu sunt deloc uşoare“.
 
Sursa foto: captură Youtube (Antena Stars)
 
Citeşte şi:
 
Tehnica Shaolin, prezentată la Constanţa Maestrul Lazăr Iordache. De la bătut cuie cu capul şi cu mâna, la găurit geamul cu acul! (galerie foto + video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii