Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Peninsula Constanța, 30 de zile cu Regulamentul de acces. „Este un fel de pușcărie“

ro

16 Dec, 2021 00:00 1903 Marime text
  • Miercuri, 15 decembrie 2021, în ziua în care Tribunalul Constanța a decis, în completul CA9 prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele Secției de contencios administrativ și fiscal, suspendarea regulamentului, invitată a emisiunii ZIUA LIVE a fost Louisa Lupu Petcu, rezidentă a Zonei Peninsulare.
  • Pe parcursul emisiunii, Louisa Petcu a vorbit pe larg despre problemele pe care le-a ridicat instalarea barierelor de acces și restricționarea accesului pentru cei care locuiesc în zonă.
  • „Din momentul în care am început să protestăm, se trimite Poliția Locală zilnic și se ridică zeci de mașini. Este un fel de pușcărie! Trebuie să fim pedepsiți de autoritatea locală, că ne-am permis să locuim în acea zonă“, a explicat Louisa Lupu Petcu.
 
30 de zile, de la data de 15 noiembrie 2021 și până la data de 15 decembrie 2021. Atât a fost în vigoare noul Regulament de acces pentru Zona Peninsulară din Constanța, până la suspendarea în primă instanță a hotărârii de consiliu local prin care a fost adoptat.
 
Cele 30 de zile în care Peninsula Constanța a fost închisă cu bariere, iar accesul publicului a fost restricționat au fost greu resimțite de locuitorii zonei, rezidenți, agenți economici și persoane juridice ce își desfășoară activitatea acolo.
 
Miercuri, 15 decembrie 2021, în ziua în care Tribunalul Constanța a decis, în completul CA9 prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele Secției de contencios administrativ și fiscal, suspendarea regulamentului, invitată a emisiunii ZIUA LIVE a fost Louisa Lupu Petcu, rezidentă a Zonei Peninsulare.
 
Pe parcursul emisiunii, Louisa Petcu a vorbit pe larg despre problemele pe care le-a ridicat instalarea barierelor de acces și restricționarea accesului pentru cei care locuiesc în zonă.
 

„Pentru oamenii obișnuiți, aceste 30 de zile de când s-au instalat barierele care restricțiuonează accesul în zonă au fost un vis urât. Am vazut persoane vârstnice cărându-și în spate butelia, de la barieră. (...) În zona Peninsulară, grădinița nu a fost renovată, după ce s-a prăbușit plafonul. Școala a fost închisă. Cea mai apropiată grădiniță este la o distanță de 7 km, iar cea mai apropiată școală la 5 km. Părinții cu micuți plecau începând cu ora 7.00 din case, pentru a-i duce la grădiniță. (...) Pentru părinții cu copii, o perioadă îngrozitoare, pentru vârstnici aceasta a fost o perioadă de umilință extremă! Bătrânii nu și-au putut vedea copiii. N-am avut voie să ne cumpăram pâine, pentru că pâinea venea de la bariere. Vorbim de lux când vorbim de take away. În această perioadă, nu au avut acces firmele de pază“, a explicat, pe parcursul emisiunii, Louisa Lupu Petcu.

 
De asemenea, aceasta a mai precizat că „din momentul în care am început să protestăm, se trimite Poliția Locală zilnic și se ridică zeci de mașini. Este un fel de pușcărie! Trebuie să fim pedepsiți de autoritatea locală, că ne-am permis să locuim în acea zonă“.
 
Totodată, aceasta a povestit despre situațiile care au vizat decesele produse în acest interval în Zona Peninsulară, având în vedere termenul de 72 de ore necesar pentru a se obține permis de acces pentru mașinile pompelor funebre, dar și faptul că în zonă nu există capelă mortuară:
 

„Trebuia să știm cu trei zile înainte de producerea unui deces că acesta avea să se întâmple, dar termenul de 72 de ore nu trebuie să fie sâmbătă și duminică. În perioada mini-vacanței de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, cinci zile nu era voie să mori. Trebuie să mori doar în timpul săptămânii și doar luni și marți, ca să poți notifica Primăria Constanța cu 72 de ore înainte. Au fost decese în acest interval în Zona Peninsulară și nu s-a permis mașinii mortuare să intre. S-a luat sicriul de la mașina mortuară, s-a dus la domiciliul defunctului, a fost așezat defunctul în sicriu și a fost cărat pe brațe înapoi până la mașina mortuară. Din păcate, s-a întâmplat noaptea, familia, suficient de supărată, nu a realizat să facă și înregistrări și filmări și de aceea nu există“.

 

„Noi sperăm ca decizia de astăzi (nr., ieri) a Tribunalului Constanța, de a suspenda regulamentul, să fie un mesaj pentru administrația locală în sensul de a acționa ca o ușă deschisă pentru o colaborare reală și efectivă. Noi avem toată bunăvoința să fie lucrurile așa cum trebuie, vrem să trăim într-un cartier rezidențial, pentru că impozite plătim mai mari decât în alte cartiere, dar, în același timp, vrem ca acest regulament să se facă în conformitate cu nevoile pe care noi le avem, să existe permise inclusiv pentru vizitatori, pentru situații deosebite, care să se acorde pe loc, pentru situații medicale, pentru pacienții care merg la cabinete medicale, pentru diferite situații sau probleme care pot apărea. Viața cotidiană nu te întreabă care este programul primăriei. Și vrem să ne putem duce viața în condiții normale, ca oricare al locuitor al municipiului Constanța, fără niciun fel de alint și fără niciun fel de moft. Vrem să avem dreptul să ne folosim de bunruile noastre, vrem să avem dreptul la servicii, vrem să avem dreptul să ne îngrijim bunicii, să avem dreptul să ne ducem copiii la școală, iar înainte să încheiem vreau să mulțumesc justiției constănțene pentru hotărârea de astăzi, în care am avut toată încredere, vreau să mulțumesc doamnei avocat Mirela Doicescu, doamnei avocat Cristina Andrei Dumitriu, doamnei Teodora Calipetre, doamnei Daniela Ghițoi, doamnei Vișan Roxana Cristina, doamnei Diana și Kristin Dușu, dar și domnului avocat Emil Tatu pentru sprijinul extraordinar pe care niu l-au dat în această perioadă. Fără sprijinul dumnealor nu am fi reușit să facem ceea ce am făcut, iar toate lucrurile au fost făcute pro bono!“, a conchis Louisa Lupu Petcu.

 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
 
 

 
Citește și
Ultima oră!
Decizia Tribunalului Constanța privind Regulamentul de acces în Peninsulă! Barierele se ridică de azi! (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii