Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:00 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Voi candida și voi și câștiga Primăria Năvodari!“ Tribunalul Constanța a respins cererea lui Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, privind reabilitarea (MINUTĂ)

ro

27 Mar, 2024 17:00 5592 Marime text
 
 
  • „Din punctul meu de vedere, avem la dispoziția articolul 165 din Codul Penal, care spune că de la ispășirea pedepsei, dacă timp de 3 ani de zile nu ai mai săvârșit o altă faptă pentru care să se fi pus în mișcare acțiunea penală,  intervine reabilitarea de drept“, a mai declarat Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari.
 
Tribunalul Constanța a respins ca inadmisibilă cererea formulată de Matei Nicolae, fostul primar din Năvodari, județul Constanța, privind constatarea intervenirii reabilitării de drept din pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată de judecătorii Curții de Apel Constanța, în 2016.
 
Decizia tribunalului nu este una definitivă.
 
Dosarul s-a aflat, potrivit datelor noastre, în atenția magistratului Alina Crasovschi, de la Tribunalul Constanța.
 
MINUTĂ

„27.03.2024 / Ora estimata: 09:00 / Complet: F11 / Tip solutie: respinge cererea
Solutia pe scurt: În baza art. 532 alin. 1 lit. a cod procedură penală, respinge ca inadmisibilă cererea petentului Matei Nicolae, privind constatarea intervenirii reabilitării de drept din pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 262/08.04.2014, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 14600/118/2012, definitivă prin Decizia penală nr. 201/P/19.02.2016 a Curţii de Apel Constanţa. În baza art. 275 alin. 2 cod procedură penală, Tribunalul va obliga petentul la plata sumei de 600 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţe, conform art. 405 alin. 1 cod procedură penală, astăzi, 27.03.2024. Document: Hotarâre  129/2024  27.03.2024“.

 
Contactat telefonic, după decizia Tribunalului Constanța, Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, printre altele, că va candida și că va câștiga Primăria Năvodari.
 

„Reabilitatea  - dacă citim în DEX, sau în dicționarul juridic, este definită ca prin modalitatea de ștergere / de radiere a unor interdicții și restricții stabilite printr-o hotărâre judecătorească, printr-o sentință penală definitivă. În sentința penală definitivă a Curții de Apel Constanța, în mod expres, instanța de apel a consemnat că nu mi se aplică sancțiuni complementare, adică nu mi se interzice dreptul de a alege și de a fi ales, având în vedere cuantumul pedepsei și modalitatea de săvârșire a infracțiunii de dare de mită“.

 
„Din această perspectivă, eu - pentru a candida - nu am nevoie de reabilitare, pentru că nu mi-a fost interzis dreptul constituțional de a alege și de a fi ales. Nu mi-a fost interzis prin sentința penală dreptul de a alege și de a fi ales“, a mai spus Nicolae Matei 
 
„S-a menționat în cazier că nu-mi este interzis dreptul de a alege și de a fi ales“
 

„Apariția Legii 293 sau 94/2020 prin care se menționează că persoanele nereabilitate nu pot să ocupe funcții publice se referă la viitor, adică această lege nu poate să retroactiveze și nu poate o lege apărută în 2022 - doar dacă în lege scria este interzis lui Matei Nicolae să candideze - nu poate legea aceasta să creeze o situație mai grea decât cea stabilită prin sentința penală din 2016, definitivă. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, avem la dispoziția articolul 165 din Codul Penal, care spune că de la ispășirea pedepsei, dacă timp de 3 ani de zile nu ai mai săvârșit o altă faptă pentru care să se fi pus în mișcare acțiunea penală,  intervine reabilitarea de drept. Din punct de vedere administrativ, Serviciu caziere nu mi-a radiat din cazierul judiciar mențiunea condamnării la un an și șase luni de închisoare, în 2016, nu poate să fie motiv să-mi interzică să-mi depun cadidatura și să ocup funcții publice, atâta timp cât, în același cazier, încât vedem că s-a menționat în cazier că nu-mi este interzis dreptul de a alege și de a fi ales. Voi candida și voi și câștiga Primăria Năvodari, pentru că sunt singura alternativă să schimb lucrurile în orașul Năvodari. (...)“, a mai declarat, printre altele, Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari.

 
Așa cum arătam și mai sus, decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, așteptat azi la Curtea de Apel Constanța! Din motivarea deciziei de rejudecare – edilul nu a fost audiat în faza apelului
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii