Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verdict final pe averea lui Radu Mazăre!

ro

07 Dec, 2019 00:00 3012 Marime text

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a luat decizia finală în cazul în care Agenţia Naţională de Integritate cerea verificarea averii lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa! Joi seara, judecătorii Gheza Attila Farmathy, Carmen Maria Ilie şi Marius Ionel Ionescu, toţi magistraţi ai Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal din Înalta Curte, au respins acţiunea formulată de Agenţia Naţională de Integritate, hotărârea fiind una definitivă.  
 

Minuta Curţii Supreme

 
„Respinge recursul formulat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei nr. 71 din 27 martie 2017 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 5 decembrie 2019“.
 
Aşa cum precizam şi în ediţiile anterioare, în acest dosar, Agenţia Naţională de Integritate contestă o decizie a Curţii de Apel Constanţa prin intermediul căreia a respins cererea inspectorilor ANI de verificare a averii lui Radu Ştefan Mazăre.
 
La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii ANI au declarat că „obiectul dosarului îl reprezintă acţiunea formulată în contencios administrativ de către Agenţia Naţională de Integritate pentru anularea actului administrativ reprezentat de Ordonanţa din data de 29 septembrie 2015 emisă de Comisia de Cercetare a Averilor, constituită în baza Legii nr. 115/1996, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, şi repunerea pe rol a procedurii de control al averii persoanei cercetate Mazăre Radu Ştefan“.
 
„Prin Raportul de evaluare nr. 24343/G/II din 17 iunie 2015, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor, constituită în baza Legii nr. 115/1996, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, pentru confiscarea diferenţei semnificative în cuantum de 137.570 de euro şi 143.818 lei, sume care nu au putut fi justificate de Mazăre Radu Ştefan, fost primar al municipiului Constanţa“, potrivit ANI.
 
„În urma desfăşurării activităţii administrative specifice, Comisia a dispus, în temeiul art. 413 alin. 1, pct. 2, Cod Procedură Civilă, suspendarea controlului până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului penal nr. 2/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi, în temeiul art. 104, alin. 1, lit. c din Legea nr. 115/1996, a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, în vederea efectuării de cercetări penale cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către persoana cercetată Mazăre Radu Ştefan a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de art. 28 din Legea nr. 176/2010, raportat la art. 326 din Codul Penal, având în vedere omisiunea menţionării în declaraţiile de avere aferente anilor 2008 - 2010 a sumelor de bani deţinute în conturile bancare deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanya, Israel“, conform ANI.
 
Împotriva acestei soluţii, reprezentanţii ANI au formulat plângere prealabilă, care a fost respinsă prin Ordonanţa nr. 1 din 22.01.2016 a Comisiei de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa.
 
Având în vedere soluţia Comisiei de Cercetare a Averilor, ANI a formulat o acţiune în instanţă, în temeiul prevederilor din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, solicitând instanţei anularea ordonanţei din data de 29 septembrie 2015 şi repunerea cauzei pe rolul comisiei, în vederea efectuării acţiunii de control cu privire la averea lui Radu Ştefan Mazăre.
 
Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Constanţa la data de 14 decembrie 2016. Pe data de 27 martie, instanţa a admis excepţia prescrierii dreptului la acţiune şi a respins cererea de chemare în judecată, ca prescrisă.
 
Nemulţumiţi, reprezentanţii ANI au atacat decizia Curţii de Apel Constanţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
În prezent, Radu Ştefan Mazăre se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Cine solicită şi cine analizează cererea de rejudecare a Dosarului Retrocedărilor din Constanţa

Ana Birchall - „Ghiciţi cine mă atacă! Nimeni altul decât Radu Mazăre, cel mai cinstit edil pe care l-a avut vreodată România!“

Radu Mazăre a cerut azi judecătorilor să fie eliberat. Când se va anunţa decizia

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii