Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 22 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

ro

25 Mar, 2024 17:00 812 Marime text
  • În proces, reclamantul a solicitat și obligarea primăriei la „restituirea sumelor achitate de reclamant cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reşedinţă (200 lei pentru anul 2020, 208 lei pentru anul 2021, 213 lei pentru anul 2022 şi a celorlalte cheltuieli până în momentul hotărârii) şi scutirea de la plata taxei până în momentul aducerii parcării la stadiul de parcare amenajată conform obligaţiilor care îi revin pârâtului“.
Judecătorii Curții de Apel Constanța s-au pronunțat astăzi, 25 martie 2024, în procesul intentat de un constănțean municipalității, în legătură cu taxa pentru un loc de parcare din cartierul Inel II, taxă pe care șoferul a cerut-o înapoi, până la momentul la care locul de parcare va fi amenajat corespunzător.
 
Curtea de Apel a respins ca tardiv recursul constănțeanului, dar a admis recursul declarat de municipalitate și a trimis dosarul înapoi la Tribunal, pentru rejudecare.
 
Amintim, în primă instanță, cererea constănțeanului a fost admisă în parte de Tribunalul Constanța, care a obligat primăria să-i răspundă conducătorului auto la cererea transmisă instituției încă din iulie 2022.
 
Cazul însă a ajuns la Curtea de Apel în urma recursurilor declarat, iar azi Curtea a decis rejudecarea procesului.
 
Iată minuta hotărârii pronunțate astăzi, 25 martie 2024, în dosarul 6840/118/2022:
 
„Admite excepția tardivității recursului formulat de recurentul-reclamant (...). Respinge ca tardiv recursul formulat de recurentul-reclamant (...)
Admite recursul formulat de recurenții-pârâți Municipiul Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Primarul Municipiului Constanța, Direcția Generală de Poliție Locală Constanța.
Casează sentința recurată și trimite cauza spre rejudecare primei instanțe. Definitivă“
 
Acum, dosarul va fi reînregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
La Curtea de Apel, cazul s-a aflat, potrivit datelor noastre, în atenția completului format din magistrații Raluca Elena Lupu, Anca Ramona Pârlețeanu și Marilena Victoria Mircioi.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, spus pe scurt, omul, care a achitat taxa pentru rezervarea unui loc de parcare în cartierul Inel II, le-a cerut judecătorilor să oblige primăria să-i restituie taxa achitată începând cu anul 2020 și până la momentul la care locul de parcare va fi amenajat și semnalizat corespunzător.
 
În primă instanță, cererea constănțeanului a fost admisă în parte de Tribunalul Constanța, care a obligat primăria să-i răspundă conducătorului auto la cererea transmisă instituției încă din iulie 2022.
 
Mai exact, conform hotărârii judecătorilor de la Tribunal, prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat ca primăria să fie obligată să-i răspundă la sesizările cu privire la starea locului de parcare.
 
Totodată, acesta a solicitat și obligarea primăriei la „restituirea sumelor achitate de reclamant cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reşedinţă (200 lei pentru anul 2020, 208 lei pentru anul 2021, 213 lei pentru anul 2022 şi a celorlalte cheltuieli până în momentul hotărârii) şi scutirea de la plata taxei până în momentul aducerii parcării la stadiul de parcare amenajată conform obligaţiilor care îi revin pârâtului“.
 
În primă instanță, Tribunalul a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de constănțean și a obligat Primăria Constanța să-i răspundă omului la solicitările adresate.
 
În proces, s-a arătat că reclamantul este beneficiarul unei autorizații loc de parcare obținute tot prin instanță, dar primăria i-a atribuit un loc de parcare „într-o zonă care face parte din domeniul public al municipiului Constanța și reprezintă spațiu verde“.
 
În motivarea Hotărârii 737/2023 a Tribunalului, casată acum de Curtea de Apel, judecătorii au arătat, printre altele, că „se afirmă că regimul juridic de spaţiu verde nu permite şi celelalte amenajări ce fac obiectul pretențiilor reclamantului, pentru că în mod evident s-ar schimba configurarea locației şi regimul juridic de spaţiu verde, astfel încât nu se poate da curs solicitării reclamantului de amenajare a parcării“.
 
„Instanţa constată că prin aceste precizări pârâții prezintă situaţia de fapt cu privire la locul de parcare atribuit reclamantului şi motivele pentru care nu poate fi integrat în sistemul de amenajare şi sistematizare a parcărilor de reședință“, explicaseră judecătorii de la Tribunalul Constanța.
 
„Cu toate acestea“, a spus instanța, „nu s-a răspuns la cele două cereri ale reclamantului prin care acesta a solicitat restituirea sumelor achitate cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reședință din momentul atribuirii acestuia până la momentul remedierii deficiențelor şi aducerea parcării la stadiul de «amenajată, asfaltată şi semnalizată» şi dacă din cauza lipsei semnalizării şi numerotării locurilor de parcare, poliţia locală nu poate interveni în tragerea la răspundere a celor care parchează pe locurile plătite“.
 
„Chiar dacă solicitările persoanei care se adresează autorităţilor publice locale ar avea un vădit caracter neîntemeiat, acestea au totuși obligaţia de a răspunde cetățeanului în termenele şi condiţiile stabilite de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public“, au spus judecătorii.
 
După ce se va întoarce la Tribunal, dosarul va fi repartizat aleatoriu unui nou complet de judecată și se va stabili prima înfățișare în rejudecare.
 
Ulterior, decizia Tribunalului va putea fi din nou atacată la Curtea de Apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Știri Constanța
Vergil Chițac anunță că au fost amenajate 51 de noi locuri de parcare. Iată în ce zonă

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii