Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parcările din Inel II, pe masa judecătorilor! Primăria Constanța, dată în judecată de un șofer, pentru restituirea taxei de parcare

ro

14 Nov, 2023 17:00 1235 Marime text
  • Un constănțean s-a adresat instanței după ce Primăria Constanța nu i-a răspuns celor două solicitări transmise încă din 2022 și a cerut inclusiv ca instituția să fie obligată să-i restituie taxa de parcare achitată începând cu anul 2020 și până la momentul la care locul de parcare amenajat și semnalizat corespunzător.
  • În proces, omul a solicitat și obligarea primăriei la „restituirea sumelor achitate de reclamant cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reşedinţă (200 lei pentru anul 2020, 208 lei pentru anul 2021, 213 lei pentru anul 2022 şi a celorlalte cheltuieli până în momentul hotărârii) şi scutirea de la plata taxei până în momentul aducerii parcării la stadiul de parcare amenajată conform obligaţiilor care îi revin pârâtului“.
Parcările din cartierul constănțean Inel II au ajuns în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța!
 
Pe rolul  Curții de Apel a fost înregistrat recent recursul declarat de Primăria Municipului Constanța și Primarul Municipiului Constanța într-un proces deschis instituției publice de către un conducător auto din oraș.
 
Spus pe scurt, constănțeanul s-a adresat instanței după ce Primăria Constanța nu i-a răspuns celor două solicitări transmise încă din 2022 și a cerut inclusiv ca instituția să fie obligată să-i restituie taxa de parcare achitată începând cu anul 2020 și până la momentul la care locul de parcare amenajat și semnalizat corespunzător.
 
Discuțiile s-au purtat în dosarul cu numărul unic 6840/118/2022, înregistrat inițial pe rolul Tribunalului Constanța.
 
Conform hotărârii judecătorilor, prin cererea de chemare în judecată, omul a solicitat ca primăria să fie obligată să-i răspundă la sesizările cu privire la starea locului de parcare.
 
Totodată, omul a solicitat și obligarea primăriei la „restituirea sumelor achitate de reclamant cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reşedinţă (200 lei pentru anul 2020, 208 lei pentru anul 2021, 213 lei pentru anul 2022 şi a celorlalte cheltuieli până în momentul hotărârii) şi scutirea de la plata taxei până în momentul aducerii parcării la stadiul de parcare amenajată conform obligaţiilor care îi revin pârâtului“.
 
În primă instanță, Tribunalul a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de constănțean și a obligat Primăria Constanța să-i răspundă omului la solicitările adresate.
 
Este vorba despre Hotărârea 737/2023 a Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, recent atacată la Curtea de Apel de către Primăria Constanța.
 
Iată minuta deciziei contestate de primar:
 
„Admite în parte acţiunea. Obligă pârâţii Primarul Municipiului Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa şi Direcţia Generală de Poliţie Locală Constanţa să răspundă la cererea trimisă de reclamant prin poşta electronică la data de 03.07.2022, înregistrată sub nr. 137413/04.07.2022 şi la cererea trimisă de reclamant prin poşta electronică la data de 02.08.2022, înregistrată sub nr. 210241/05.10.2022.
 
Respinge capătul de cerere privind obligarea pârâtului Municipiul Constanţa prin Primar la restituirea sumelor achitate reclamant cu titlul de taxă rezervare loc de parcare, ca neîntemeiat.
 
Obligă reclamantul la plata cheltuielilor de judecată către pârâţi, în cuantum de 1.325 lei. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa“
 
Acum, cazul a ajuns în recurs, la Curtea de Apel, unde urmează ca procesul să înceapă la data de 29 ianuarie 2024.
 
Loc de parcare, obținut prin instanță, dar atribuit pe „spațiu verde“
 
În proces, s-a arătat că reclamantul este beneficiarul unei autorizații loc de parcare obținute tot prin instanță, dar primăria i-a atribuit un loc de parcare „într-o zonă care face parte din domeniul public al municipiului Constanța și reprezintă spațiu verde“.
 
În motivarea Hotărârii 737/2023 a Tribunalului Constanța, judecătorii au arătat, printre altele, că „se afirmă că regimul juridic de spaţiu verde nu permite şi celelalte amenajări ce fac obiectul pretențiilor reclamantului, pentru că în mod evident s-ar schimba configurarea locației şi regimul juridic de spaţiu verde, astfel încât nu se poate da curs solicitării reclamantului de amenajare a parcării“.
 
„Instanţa constată că prin aceste precizări pârâții prezintă situaţia de fapt cu privire la locul de parcare atribuit reclamantului şi motivele pentru care nu poate fi integrat în sistemul de amenajare şi sistematizare a parcărilor de reședință“, au explicat judecătorii.
 
„Cu toate acestea“, a spus instanța, „nu s-a răspuns la cele două cereri ale reclamantului prin care acesta a solicitat restituirea sumelor achitate cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reședință din momentul atribuirii acestuia până la momentul remedierii deficiențelor şi aducerea parcării la stadiul de «amenajată, asfaltată şi semnalizată» şi dacă din cauza lipsei semnalizării şi numerotării locurilor de parcare, poliţia locală nu poate interveni în tragerea la răspundere a celor care parchează pe locurile plătite“.
 
„Chiar dacă solicitările persoanei care se adresează autorităţilor publice locale ar avea un vădit caracter neîntemeiat, acestea au totuși obligaţia de a răspunde cetățeanului în termenele şi condiţiile stabilite de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public“, au spus judecătorii.
 
Totuși, hotărârea Tribunalului a fost atacată în recurs, iar acum urmează ca judecătorii de la Curtea de Apel Constanța să analizeze cazul, în ianuarie 2024.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primăria Constanța, obligată să repartizeze locuri de gratuită persoanelor cu handicap. Primarul s-a adresat judecătorilor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii