Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:13 13 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudor Băeaş, trimis în judecată de către DNA Constanţa, a fost condamnat definitiv

ro

03 Feb, 2018 00:00 649 Marime text
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa s-au pronunţat definitiv în dosarul în care Tudor Băeaş a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Cel în cauză este suspectat de evaziune fiscală (două fapte, dintre care una în formă continuată) şi de spălare a banilor în formă continuată.
 
După schimbarea încadrării juridice, bărbatul a fost condamnat, în final, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Instanţa a stabilit un termen de încercare de şapte ani, termen compus din cuantumul pedepsei la care se adaugă un interval de timp de patru ani.
 
„Pe durata termenului de încercare, inculpatul Băeaş Tudor se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: trebuie să se prezinte trimestrial la Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Ialomiţa. Să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţa sau locuinţa, şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea. Să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă“, potrivit minutei judecătoreşti. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada iunie 2008 - septembrie 2008, inculpatul Băeaş Tudor, în calitate de asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale, nu a evidenţiat, în totalitate, în acte contabile ori în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate, rezultate din vânzarea unei cantităţi de 20.246,92 de tone de cereale în valoare totală de 13.148.796,32 de lei (din care TVA 2.099.387,65 de lei), urmărind prin acest demers sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului“.
 
„În acelaşi context, la data de 30 septembrie 2008, inculpatul, printr-o hotărâre ce a avut la bază un contract de comodat încheiat în fals, a declarat fictiv sediul social al firmei sale la o adresă din municipiul Constanţa, în scopul de a nu evidenţia în contabilitatea societăţii veniturile realizate în condiţiile de mai sus. În aceeaşi perioadă, pe baza unor borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice întocmite fictiv, inculpatul Băeaş Tudor a retras suma de 13.105.580 de lei din contul bancar al societăţii pe care o administra, cunoscând că o parte din sumele de bani retrase reprezintă produsul infracţiunii de evaziune fiscală. În cauză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma 3.867.293 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat“, conform actului de sesizare a instanţei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii