Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:56 05 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedie la Tulcea! Judecătorul Cristian Epure și-a motivat decizia în cazul procurorului condamnat la Constanța pentru ucidere de culpă (motivare)

ro

28 Oct, 2021 00:00 8132 Marime text
 
  • Curtea de Apel Constanța și-a format convingerea că pentru „reeducarea inculpatului este suficientă o pedeapsa orientată către minimul limitei prevăzută de lege, redusă conform art. 76 cod penal 1968, a cărei executare urmează a fi suspendată condiționată, fiind îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de art. 81 și urm. Cod penal 1968“.
 
Judecătorul Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța, și-a motivat decizia prin intermediul căreia a hotărât condamnarea procurorului Cătălin Vişinoiu, din Argeș, la un an de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă.
 
Decizia Curții de Apel Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
În motivarea deciziei, judecătorul Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța, reține că prin Rechizitoriul nr. 165/P/2015 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a fost trimis în judecată magistratul, la data săvârșirii faptei magistrat procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin.
 
În actul de sesizare a instanței s-a reținut, în esență, că procurorul, la data de 21.11.2013 (pe timp de noapte) a condus autoturismul marca Hyundai Accent, pe drumul național DN 22 (E 87) pe sensul de deplasare dinspre localitatea Jijila, Județul Tulcea spre localitatea Garvăn, Județul Tulcea, cu o viteză neadaptată la condițiile de drum (drum ușor alunecos, vizibilitate îngreunată din cauza întunericului și a ceții, lățimea părții carosabile), astfel încât să se poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.
 
„În apropierea bornei km. 108+650 în afara localității Jijila, după parcurgerea unei distanțe a părăsit carosabilul în partea dreaptă a sensului de mers, deplasându-se pe un taluz și intrând în impact cu un copac aflat în zonă, provocând avarierea autoturismului și decesul pasagerului aflat pe scaunul din dreapta față al autoturismului“, se mai arată în motivare.
 
„Inculpatul a regretat sincer fapta săvârșită și consecințele acesteia, se află la primul conflict cu legea penală, neavând antecedente penale. Instanța va avea în vedere la stabilirea pedepsei împrejurările și modalitatea de săvârșire a faptei, în concret inculpatul nu a adaptat viteza la condițiile de drum, dar nu consumase alcool, deși participase la o petrecere, comportamentul său fiind unul moral, precum și situația social-economică stabilă, situația familială a inculpatului, așa cum reiese din documentele în circumstanțiere depuse la dosar“, potrivit motivării.
 
Curtea și-a format convingerea că pentru „reeducarea inculpatului este suficientă o pedeapsa orientată către minimul limitei prevăzută de lege, redusă conform art. 76 cod penal 1968, a cărei executare urmează a fi suspendată condiționată, fiind îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de art. 81 și urm. Cod penal 1968“. (...)
 
În final, Curtea de Apel Constanța consideră că această pedeapsă este necesară și suficientă pentru reeducarea inculpatului, și va dispune în baza art. 81 Cod penal 1968 și art. 71 alin. 5 cod penal 1968, suspendarea condiționată a executării pedepsei principale și a pedepsei accesorii pe durata unui termen de încercare de 3 ani, calculat în condițiile art. 82 Cod penal 1968.

 
Magistratul a primit an de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă
 
Așa cum precizam și mai sus, decizia Curții de Apel Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Sursa motivare: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Accident transmis live pe Facebook
S-a motivat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea!

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii