Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:31 15 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teren de peste 26.000 mp, pe care se află o importantă unitate militară constănțeană, revendicat în instanță. Ce se întâmplă cu dosarul

ro

05 May, 2020 00:00 2705 Marime text

Dosarul ce privește revendicarea terenului de sub Garda de Coastă din Constanța se va afla în această dimineață pe masa judecătorilor Curții de Apel. Cazul se judecă în instanță deja de ani buni, după ce cele trei moștenitoare ale terenului nu au reușit să ajungă la un consens cu autoritățile locale.
Litigiul propriu-zis a început în anul 2001, odată cu notificarea transmisă de Paulina Andrei, Veronica Dumitrescu și Elena Stela Tănăsescu Primăriei Constanța ce făcea referire inclusiv la suprafața de peste 20.000 mp pe care s-a ridicat Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Constanța și, respectiv, Direcția Poliției de Frontieră Constanța, ulterior devenite Garda de Coastă. Ani mai târziu, cele trei moștenitoare au reușit să recupereze o parte din terenul revendicat inițial, mai puțin cel pe care se află Garda de Coastă. Pentru că nu au reușit să ajungă la un consens cu Primăria Constanța, femeile s-au adresat judecătorilor, în anul 2011.Până în prezent, cazul a trecut prin mai multe instanţe, iar acum acesta este în atenţia judecătorilor Curţii de Apel Constanţa.

Terenul nu poate fi restituit în natură


În acțiunea deschisă în instanță în anul 2011, cele trei moștenitoare le-au cerut judecătorilor să oblige autorităţile locale pe care le acţionaseră în instanţă să le acorde măsuri reparatorii în echivalent. Mai exact, acestea cereau „acordarea de teren în compensare sau despăgubiri băneşti, pentru terenul în suprafaţă de 26.660 mp“.
Prin sentinţa din 2011, autorităţile locale erau obligate să le acorde moştenitoarelor „în compensare teren echivalent suprafeţei de 26.600 mp, situat în intravilanul Municipiului Constanţa, zona Tomis Nord, ce nu poate fi restituit în natură, sau despăgubiri“. Ulterior acesteia, în 2013, femeile au deschis un nou proces, pentru acelaşi teren, întrucât, spun acestea, măsurile dispuse de autorităţi nu ar fi respectat dispoziţiile instanţei. Pe scurt, în urma expertizei efectuate în noul proces, s-a stabilit că „terenul notificat are o valoare de 3.745.280 de euro, potrivit grilei notariale, în vreme ce terenurile atribuite în compensare au o valoare cumulată de 664.061 de euro“.

Acțiunea, admisă în parte


În această situaţie, Tribunalul Constanţa a admis în parte noua acţiune demarată de cele trei moştenitoare şi a decis: „obligă pârâtul să propună acordarea măsurilor compensatorii sub formă de puncte către reclamantele din cererea principală, în condiţiile Capitolului III din Legea 165/2013, pentru terenul în suprafaţă de 21.884 mp, situat în intravilanul Municipiului Constanţa, zona Tomis Nord, imposibil de restituit în natură sau prin compensare cu alte terenuri“.
Totodată, instanţa „respinge capătul de cerere principală având ca obiect obligarea pârâţilor Primarul Municipiului Constanţa, Municipiul Constanţa, Consiliul Local Constanţa la atribuirea de terenuri în compensare, pentru terenul imposibil de restituit în natură, ca nefondat“. Decizia nu le-a mulţumit pe cele trei moştenitoare, care au atacat hotărârea în recurs, cazul ajungând astfel la Curtea de Apel Constanţa, unde a fost fixat un nou termen pentru data de azi.

Citește și:

Notificare pe Legea 10/2001 formulată acum 18 ani:
Cum se judecă trei moştenitoare cu Primăria Constanţa pentru terenul din zona Gărzii de Coastă

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii