Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri justiție Constanța Asociația Composesorală Borșa a dat în judecată Romsilva, pentru daune morale!

ro

04 Dec, 2023 17:00 1013 Marime text
  • „Composesoratul Borșa a introdus o cerere de chemare în judecată prin care solicită despăgubiri de 47.695.637 Euro pentru lipsa de folosință a 17.000 hectare teren forestier și daune morale de 100 Euro/an pentru fiecare din cei 1271 de membri composesori, pentru perioada 2005 – 2023“, au arătat reprezentanții Asociației Composesorale Borșa.
Asociația Composesorală Borșa a înregistrat pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, dar și la Judecătoria Hârșova și alte judecătorii din țară, o acțiune împotriva Romsilva, a Statului Român prin Ministerul Finanțelor și a altor instituții locale.
 
La Constanța, dosarul are indicativul 29316/212/2023 și obiectul este „acțiune în răspundere delictuală daune morale“.
 
Părți în proces sunt Asociația Composesorală Borșa, în calitate de reclamant, și, respectiv, pârâții Instituția Prefectului Județulul Maramureș, Comisia Județeană Maramureș pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor, UAT Orașul Borșa și Comisia Locală Borșa pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor.
 
Tot pârâți sunt și Regia Națională a Pădurilor RomsilvaDirecția Silvică Maramureș, Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Maramureș - Ocolul Silvic Borșa și, nu în ultimul rând, Statul Român prin Ministerul Finanțelor.
 
Până la acest moment, nu a fost stabilită data primei înfățișări în cauză.
 
Foarte interesant, legat de acest litigiu, care, de altfel, pare să se regăsească pe rolul mai multor instanțe din țară, judecătorul Alin Ene, membru ales în Consiliul Superior al Magistraturii, a făcut o postare pe rețeaua de socializare Facebook, pe tema „Liberul acces la justiție sau loz în plic?“.
 
În cadrul postării, judecătorul făcea referire la faptul că cererea de chemare în judecată, „împreună cu înscrisurile atașate, însumează nu mai puțin de 429 de pagini. Ce înseamnă asta? 429 de pagini înmulțit cu 7 pârâți imprimate și comunicate prin poștă către aceștia, de către fiecare instanță sesizată (429 x 7 x 117 = 351.351 pagini total).  Plus 429 de pagini imprimate și atașate în dosar, la fiecare instanță (429 x 117 = 50.193 pagini total)“.
 
„Unde tragem linia dintre liberul acces la justiție pe de o parte și respectul față de justiție și resursele alocate acesteia pe de altă parte? LATER EDIT: Oare ce procent din pădurile ce probabil fac obiectul cauzei ar trebui tăiat pentru obținerea hârtiei necesare judecării?“, se întreba judecătorul Alin Ene.
 
Între comentariile de la această postare, se regăsește și un răspuns din partea reprezentanților Asociației Composesorale Borșa.
 
„Composesoratul Borșa a introdus o cerere de chemare în judecată prin care solicită despăgubiri de 47.695.637 Euro pentru lipsa de folosință a 17.000 hectare teren forestier și daune morale de 100 Euro/an pentru fiecare din cei 1271 de membri composesori, pentru perioada 2005 - 2023. Acțiunea a fost depusă la toate judecătoriile din România“, au spus reprezentanții Asociației, prin președintele Mihali Matei și av. Bogdan Ioan Tudor Todoran, conform sursei citate.
 
În continuare, aceștia au explicat că „sistemul judiciar a reacționat și ne-a acuzat că îi consumăm hârtia și timpul pe care l-ar putea dedica altor cauze. Ce ar trebui însă să facă o comunitate după 20 ani în care o hotărâre judecătorească irevocabilă nu este pusă în aplicare? Perioadă în care a fost hărțuită în alte sute de litigii și a epuizat toate mijloacele procedurale de constrângere a autorităților administrative să respecte deciziile justiției“.
 
„Cui ar trebui să ne mai adresăm la un an după ce condamnarea Statului Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a produs niciun efect? Care este garanția contra nesocotirii hotărârilor judecătorești? Să fie opinia publică, să fie presa, să fie nevoie de o revoluție? Dacă ar fi nevoie de o revoltă populară, un astfel de Stat nu ar merita să fie considerat stat de drept. Garanția nu poate fi decât puterea judecătorească“, au mai arătat, printre altele, reprezentanții Asociației Composesorale Borșa.
 
La Judecătoria Constanța, urmează ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și să se stabilească data primei înfățișări în cauză.
 
Sursa info: Portalul Instanțelor de Judecată, Facebook.com – Alin Ene, judecător – membru CSM
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Municipiul Constanța prin Primar, „economie“ de 6.500 de lei, la Curtea de Apel! Despre ce este vorba
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii