Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța Decizie de ultimă oră în procesul privind demolarea Bisericii de la Macul Roșu. Se întâmplă în zi de mare sărbătoare

ro

23 Oct, 2023 10:37 4868 Marime text
Epopeea Bisericii Izvorul Tămăduirii Constanța continuă. Arhiepiscopia Tomisului, în calitate de contestator a cerut preschimbarea termenului de judecată, care ar fi trebuit să fie în noiembrie, iar instanța a aprobat cererea acesteia.
 
Astfel, magistrații de la Judecătoria Constanța au decis preschimbarea termenului din 2 noiembrie 2023 pentru 25 ianuarie 2024, într-o zi de mare sărbătoare ortodoxă. Redăm soluția pe scurt dictată de judecători: „Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de contestatoarea **. În temeiul art. 230 alin 1 teza I din Codul de procedură civilă dispune preschimbarea termenului de judecată acordat la data de 02.11.2023, la data de 25.01.2024 ora 14.00, şedinţă publică, pentru când se vor cita părţile. Fără cale de atac”.
 
Amintim că la data de  13 iulie 2023, Arhiepiscopia Tomisului a depus la Judecătoria Constanța o cerere de suspendare provizorie a executării silite în cazul bisericuței “Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu. Aici s-a constitut dosarul 18297/212/2023. În acest caz, judecătorii au decis suspendarea provizorie.
 
Tot pe 13 iulie 2023, Arhiepiscopia a depus și o cerere de contestație la executare, tot la Judecătoria Constanța, folosind o altă cale de atac, pentru aceeași bisericuță. Aici s-a constituit dosarul 18398/212/2023. Ambele cereri au fost formulate de către Stanciu Irina Luminița, avocata Arhiepiscopiei, în calitate de reprezentant convențional.
 
Aducem aminte că pe 6 iulie 2023, judecătorii de la Tribunalul Constanța au decis să respingă defintiv apelurile formulate de către Parohia Izvorul Tămăduirii și Arhiepiscopia Tomisului. Ceea ce înseamnă că Primăria Constanța, prin executorul judecătoresc, poate merge mai departe cu procedura de demolare a lăcașului de cult.
 

25 ianuarie, zi de sărbătoare creștin-ortodoxă

 
Pe 25 ianuarie, Biserica prăznuiește „trecerea la Domnul” a unuia dintre sfinții care au teologhisit dumnezeiește taina Treimii, Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul), într-o vreme în care Biserica Răsăritului se afla în plina furtună, provocată de erezia ariană.
 
Un fragment din craniul Sf. Grigorie se păstrează la mănăstirea Slatina, ctitoria lui Alexandru Lăpușneanu.
 
Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Grigorie de la Nazianz, cuvântătorul de Dumnezeu.
 
Sfântul Ierarh Grigorie sau Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul), s-a născut în anul 328 în cetatea Nazianz din Capadocia şi a trăit în perioada împăraţilor Valens (364-378) şi Teodosie cel Mare (379-395).

PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.




Citește și:

Astăzi se decide soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii, de la Macul Roșu

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii