Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:39 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorin Strutinsky, arestat la domiciliu în Bologna! Judecătorii din Italia vor să afle care sunt condițiile din penitenciarele din România

ro

19 Jun, 2021 00:00 5988 Marime text
  • Sorin Strutinsky este un apropiat al foștilor conducători ai Constanței, respectiv Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.
 
  • Într-un alt dosar, omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și zece luni de închisoare, decizia nefiind una definitivă.
 
  • În prezent, Strutinsky, Mazăre și Nicușor Constantinescu sunt condamnați la ani grei de închisoare, după ce au fost condamnați în dosare instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Judecătorii Tribunalului Bologna (Italia) se apropie de finalul cercetărilor specifice în dosarul în care autoritățile din România solicită extrădarea cunoscutului om de afaceri din Constanța Sorin Strutinsky! Acesta s-a predat în data de 16 februarie 2021 la sediul Squadrei Mobile din Chestura de Poliție din Bologna și a fost plasat din data de 23 martie 2021 sub arest la domiciliu în Italia, în așteptarea soluționării cererii de extrădare.
 
Surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că judecătorii Tribunalului Bologna au acordat un nou termen în dosarul privind cererea de extrădare, pentru a lămuri o serie de aspecte semnalate de Sorin Strutinsky, printre acestea fiind și condițiile din penitenciarele din România.
 
Aceleași surse mai arată că, cel mai probabil, cererea de extrădare va fi soluționată la finele acestei luni.    
 
Așa cum precizam și mai sus, dat în urmărire națională încă din luna iulie 2020, pentru executarea mandatului nr. 1310 emis pe 6 iulie 2020 de Tribunalul Constanța, Sorin Strutinsky s-a predat autorităților judiciare din Italia, la data de 23 martie 2021.
 
Date din dosarul în care a fost condamnat definitiv
 
În actul de acuzare, procurorii au reținut, printre altele, că „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcția Apelor Dobrogea Litoral)“.
 
Anchetatorii au mai arătat că „în schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor DADL și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunțător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător, în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC Cds Project SRL“.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și
 
Radu Mazăre, nouă ani. Nicușor Constantinescu, zece ani. Sorin Strutinsky, „eminența cenușie a echipei“ a luat ieri zece ani și opt luni de închisoare (document)
 
Precizări ale Ministrului Justiției, Stelian Ion, în legătură cu procedura de extrădare a omului de afaceri Sorin Strutinsky
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii