Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:56 04 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre, nouă ani. Nicușor Constantinescu, zece ani. Sorin Strutinsky, „eminența cenușie a echipei“ a luat ieri zece ani și opt luni de închisoare (document)

ro

07 Jul, 2020 00:00 13922 Marime text
  • Într-un alt dosar, omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și zece luni de închisoare, decizia nefiind una definitivă.
  • Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, se află în executarea unei pedepse de nouă ani de închisoare aplicată în Dosarul retrocedărilor.
  •  Strutinsky, Mazăre și Nicușor Daniel Constantinescu au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, în martie 2015, omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv ieri la o pedeapsă de zece ani și opt luni de închisoare cu executare.  Sorin Strutinsky este un apropiat al foștilor conducători ai Constanței, respectiv Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.
 
Despre Sorin Strutinsky s-a spus că este „eminenţa cenuşie“ a echipei Mazăre-Constantinescu, cei trei fiind și parteneri de afaceri.  
 
În prezent, cei trei sunt condamnați la ani grei de închisoare, după ce au fost condamnați în dosare instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.
 
La rândul său, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, se află în executarea unei pedepse de nouă ani de închisoare aplicată de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României în celebrul dosar privind retrocedările unor imense suprafețe de teren din Constanța.
 
Revenind la dosarul în care omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv ieri la o pedeapsă de zece ani și opt luni de închisoare cu executare, completul care a soluționat definitiv această cauză a fost alcătuit din magistrații Adriana Ispas, Georgiana Anghel – Tudor și Ciprian Coadă, din cadrul Curții de Apel Constanța. De precizat că unul dintre judecători din complet a avut opinie separată
 
Minuta completă a Curții de Apel Constanța poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
 
În actul de acuzare, procurorii au reținut, printre altele, că „în cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu DADL (Direcția Apelor Dobrogea Litoral)“.
 
Anchetatorii au mai arătat că „în schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor DADL și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, în perioada 2009 - 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunțător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător, în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de suspect, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC Cds Project SRL“.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.
 
Într-un alt dosar, omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și zece luni de închisoare, decizia nefiind una definitivă.
 
Citește și
 
Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv la zece ani și opt luni de închisoare cu executare

Decizie definitivă! Este vizat dosarul în care Radu Mazăre a cerut să plece în Madagascar. Cine sunt judecătorii

Procesul lui Radu Mazăre, de la Curtea de Apel Constanța, amânat pentru luna viitoare

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii