Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Simpla inventariere“ a plajelor în domeniul privat al Constanței nu justifică apartenența. Litigiul pentru plaja din zona Cazino Mamaia continuă

ro

30 Oct, 2020 00:00 1801 Marime text
  • Hotărârea prin care plaja era înapoiată statului a fost atacată de Consiliul Local Constanța la Curtea de Apel, astfel că acum procesul se desfășoară la această instanță.
  • În luna aprilie 2020, judecătorii Tribunalului au decis că suprafața de 537 mp de plajă revendicată în cauză aparține Statului Român, după cum arată și Constituția.
  • Procesul continuă la Curtea de Apel, unde părțile se vor înfățișa la termenul din 13 noiembrie 2020.


La Curtea de Apel Constanța continuă procesul în care, în primă instanță, Tribunalul a decis că „simpla inventariere“ a unei suprafețe de plajă în domeniul privat al municipiului Constanța „nu poate justifica apartenența acestuia (nr., a imobilului) la domeniul privat al municipiului Constanța“.

Fragmentul citat face parte din Hotărârea 734/2020 a Tribunalului Constanța, pronunțată într-unul dintre dosarele în care Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a revendicat o suprafață de 537 mp de plajă din Mamaia, ce fusese trecută în domeniul privat al municipiului Constanța prin hotărâri de consiliu local.

Hotărârea prin care plaja era înapoiată statului a fost atacată de Consiliul Local Constanța la Curtea de Apel, astfel că acum procesul se desfășoară la această instanță.

La primul termen în apel, Curtea a decis stabilirea unei alte înfățișări, pe data de 13 octombrie 2020, când se vor comunica tuturor părților din proces înscrisurile depuse la dosarul cauzei.
 

Plaja aparține Statului Român, potrivit Constituției

Amintim că, în luna aprilie 2020, judecătorii Tribunalului au admis în parte acțiunea introdusă de Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Instanța a decis că suprafața de 537 mp de plajă revendicată în cauză aparține Statului Român, după cum arată și Constituția, și, astfel nu poate fi intabulat dreptul de proprietate în favoarea municipalității.

Cazul are numărul 24802/212/2017 și se află pe rolul instanțelor constănțene de circa trei ani. Totodată, este de menționat că acesta nu este singurul litigiu în care Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a revendicat diferite suprafețe de plajă trecute în proprietatea Primăriei Constanța. Multe astfel de cazuri se află încă pe rolul instanțelor constănțene.

În ce privește suprafața de 537 mp de faleză revendicată de ANAR-ABADL, aceasta a fost trecută în domeniul privat al Municipiului Constanța în baza hotărârilor de consiliu local nr. 109/28.02.2005 și 314/25.05.2005.
 

Hotărârile de consiliu, atacate la instanță

ANAR-ABADL a cerut instanței constatarea nelegalității celor două hotărâri ale Consiliului Local Constanța.

În Hotărârea nr. 734/2020, Tribunalul Constanța a arătat că „titlul prezentat de pârâtă (nr., cele două hotărâri de consiliu local) nu este legal, nefiind administrate dovezi din care să rezulte dobândirea terenului în condițiile legii, printr-un act de trecere din domeniul public al statului, în domeniul public sau privat al unității administrativ teritoriale“.
 

Plaja, caracterizată permanent ca bun inalienabil

„Simpla inventariere a terenului în domeniul privat al unității administrativ teritoriale, realizată printr-o hotărâre de consiliu local care nu ține seama de dispozițiile constituționale și legale amintite în precedent, de afectațiunea de uz public, nu poate justifica apartenența acestuia la domeniul privat al mun. Constanța, acest bun fiind inalienabil ca urmare a utilității publice, aspect care a caracterizat permanent acest imobil și care lovește de nulitate absolută orice act care ar avea ca scop scoaterea sa din domeniul public, întocmit într-o altă procedură decât aceea prevăzută de lege, respectiv de art. 10 alin.2 din Legea nr. 213/1998, prin hotărâre de guvern“, au arătat magistrații Secției civile.

Decizia Tribunalului Constanța a fost atacată de avocații Consiliului Local Constanța, Curtea de Apel fiind instanța care va pronunța hotărârea definitivă în cauză.


Citește și:

Tribunalul Constanța, explicație tranșantă:
Faleza și plaja din zona Cazino Sud Mamaia nu aparțin Primăriei Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii