Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:47 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SC Follow Me SRL, firma lui Ionuţ Barbu, probleme cu terenurile din cauza sentinţei din Dosarul Retrocedărilor

ro

11 Dec, 2019 00:00 2474 Marime text

Sentinţa definitivă pronunţată de judecătorii bucureşteni în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa încurcă planurile afaceriştilor locali. Recent, SC Follow Me SRL, firmă al cărei unic asociat şi administrator este cunoscutul Sorin Ionuţ Barbu, s-a plâns judecătorilor constănţeni de încheierea de carte funciară ce vizează unul din terenurile deţinute de societate în staţiunea Mamaia.
 
Mai exact, procesul a fost înregistrat pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa la finalul lunii iunie 2019, însă judecătorii au luat o decizie în cauză abia de curând, iar hotărârea încă mai poate fi atacată în apel.
 
Concret, este vorba despre plângerea formulată de Follow Me împotriva încheierii prin care Oficiul de Publicitate Imobiliară şi Cadastru a menţionat în cartea funciară a terenului deţinut prevederile sentinţei penale pronunţate în dosarul Retrocedărilor.
 
În actele de la instanţă, citate pe Portalul Jurisprudenţei www.rolii.ro, se arată faptul că reprezentanţii firmei în proces au cerut anularea a două încheieri ale OCPI Constanţa. Totodată, potrivit sursei citate, s-a solicitat „radierea menţiunilor din Cartea funciară nr. (...) a municipiului Constanţa cu privire la conţinutul încheierilor, respectiv radierea menţiunilor privitoare la Sentinţa penală nr. 148/10.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, modificată şi rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 32/A/07.02.2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală“.
 

Terenul, primit iniţial în baza Dispoziţiei 1344/2004

 
Facem menţiunea că, atât sentinţa penală nr. 148/2017, cât şi Decizia penală nr. 32/A/2019 au fost pronunţate în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, sentinţa fiind pronunţată de către Curtea de Apel Bucureşti la analizarea fondului cauzei, iar decizia fiind cea prin care s-a soluţionat definitiv cazul, în apel.
 
Pentru a reveni la solicitările Follow Me SRL, firma a arătat în noul dosar de la Judecătoria Constanţa că este proprietara terenului în suprafaţă de 752 mp situat în staţiunea Mamaia, suprafaţă pe care societatea a cumpărat-o de la Seaside Estate Company SRL în anul 2018. La rândul său, Seaside Estate Company SRL avea terenul de la SC Habitat şi Ambient SRL, de la care îl cumpărase în 2007. Pentru a merge şi mai înapoi în timp, Habitat şi Ambient primise suprafaţa cu pricina „în baza contractului de partaj voluntar fără sultă autentificat sub nr. 4598/20.10.2006, iar autorii acesteia (pentru cota de 50%) au dobândit, în cote indivize, dreptul de proprietate asupra terenului în baza Dispoziţiei nr. 1344/31.05.2004 a Primăriei Municipiului Constanţa“.
 
Ca o paranteză, Dispoziţia nr. 1344/2004 face parte din înscrisurile desfiinţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Retrocedărilor.
Pentru a reveni la cele solicitate de Follow Me SRL, firma a argumentat că nu a avut calitatea de parte în dosarul penal menţionat, „astfel că, în prezent, s-a solicitat notarea unor hotărâri judecătoreşti care nu îl privesc şi care nu privesc terenul proprietatea sa“.
 
După ce au analizat cele solicitate de Follow Me SRL şi actele depuse la dosar, judecătorii constănţeni au ajuns la următoarele concluzii, citate pe Portalul Jurisprudenţei www.rolii.ro: „instanţa reţine că în mod corect Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa a procedat la notarea în cartea funciară a Sentinţei penale nr. 148/F/10.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti Secţia a II-a Penală în dosarul nr. (...) modificată şi rămasă definitivă la data de 07.02.2019 prin Decizia penală nr. 32/A/07.02.2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, prin care s-a dispus menţinerea sechestrului instituit prin ordonanţa nr. 29/P/2008 din data de 15.02.2008 asupra A.1 sub C.2 din cartea funciară nr. (...) UAT Constanţa“.
 

Plângerea, neîntemeiată

 
Concret, au spus judecătorii, prin hotărârea respectivă s-a decis menţinerea sechestrului DNA asupra „bunului ce face obiectul litigiului, astfel cum reiese din menţiunea de la fila 113 din dosar (...) Făcând trimitere la Ordonanţa de instituire a sechestrului (...) instanţa reţine că la punctul 5.53 figurează terenul intravilan în suprafaţă de 752 mp, intabulat în CF nr. (...) cu număr cadastral (...), situat în Constanţa, zona Hotel Dorna“.
 
Judecătoria Constanţa a decis că „susţinerile petentului din cuprinsul plângerii referitoare la calitatea sa de proprietar al imobilului, la principiul relativităţii, căruia nu îi este opozabilă Sentinţa penală nr. 148/F/10.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti Secţia a II-a Penală în dosarul nr. (...), modificată şi rămasă definitivă, la data de 07.02.2019, prin Decizia penală nr. 32/A/07.02.2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, nu pot fi avute în vedere şi nu pot constitui motiv de admitere a plângerii“.
Mai exact, instanţa civilă a arătat că, potrivit legislaţiei în vigoare, „măsura asigurătoare dispusă în condiţiile art. 249 din Codul de procedură penală se notează în cartea funciară în baza actului prin care aceasta a fost dispusă, iar radierea se efectuează în baza ordonanţei emise de procuror sau a hotărârii judecătoreşti care dispune ridicarea măsurii asigurătorii“.
În acest context, plângerea SC Follow Me SRL împotriva încheierii de carte funciară a fost respinsă de către Judecătoria Constanţa ca neîntemeiată. Această decizie, însă, poate fi atacată în apel.
 
Societatea Follow Me SRL a fost înfiinţată în anul 2006 şi, în prezent, îl are ca acţionar unic şi administrator pe Sorin Ionuţ Barbu. Cu activitatea principală declarată „servicii de reprezentare media“, societatea a avut în anul 2016 un salariat, un profit brut de 392.154 de lei şi o cifră de afaceri netă de 1.308.395 de lei. Un an mai târziu, numărul angajaţilor a crescut la doi, profitul brut a fost 404.991 de lei, iar cifra de afaceri netă s-a ridicat la 1.338.893 de lei. În anul 2018, s-a revenit la formula cu un singur angajat, profitul brut a fost de 132.801 lei, iar cifra de afaceri netă a fost de 1.486.596 de lei.
 
Citeşte şi:
 
Follow Me SRL, controlată de Ionuţ Barbu şi Valentin Ionescu, a obţinut două acte de urbanism de la municipalitate, pentru un bloc de nouă etaje în Mamaia
 

Cu jalba-n proţap, pe tema retrocedărilor
Sechestru pus greşit pe un teren al Seaview Advertising. Explicaţiile lui Barbu

Negru pe alb
Judecătorii Curţii Supreme au arătat clar ce terenuri se întorc la stat ori în domeniul UAT Constanţa

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii